Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, her yaş grubu ve her sosyal statüyü tehdit eden kanser hastalığının, çocukları da tehdit eden önemli bir sağlık problemi olduğuna işaret ederek, Kanser hastalığının çocukluk yaş grubundaki görülüş sıklığı ve davranış paterni erişkin yaş grubuna göre farklılıklar içermekle birlikte, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi edilebilirlik şansının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.  
Çağlar, “1-31 Aralık Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı” olması nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Halil Karasoy’un da Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı çalışan kültür eviyle ilgili bilgiler aktardığı açıklamada, aralık ayının Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı olduğu için, her zaman olduğu gibi bu ay içerisinde çocukların moral ve motivasyonlarını artırıcı etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.
Umut Eğitim ve Kültür Evi yararına olacak etkinlikler şöyle;
Çocuk Ressam Sergisi -Emin ZEKİ - 9 Aralık 2019  - Yer:Lefkoşa Türk Belediyesi - EMMA Saat:18:00
Ormanın Sesi Çocuk Tiyatrosu - 11 Aralık 2019 – Yer:Yakın Doğu Üniversitesi AKKM, 
Seans 1:09:30 - Seans 2:11.00
Ormanın Sesi Çocuk Tiyatrosu - 12 Aralık 2019 – Yer:Beyarmudu Belediyesi Sosyal Tesisleri, 
Seans 1:09:00 - Seans 2:11.00
Ormanın Sesi Çocuk Tiyatrosu - 13 Aralık 2019 – Yer:Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı, Seans 1:09:00 - Seans 2:11.00

ÇAĞLAR

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, Kanser hastalığının, tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğuna işaret ederek şu bilgileri paylaştı:
“Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne bağlı Uluslararası Dünya Kanser Araştırmaları Ajansı, GLOBOCAN 2018 verilerine göre dünyada her yıl 18.1 milyon yeni kanser vakası ve 9.6 milyon kişinin de kanser nedeniyle gerçekleşen hastalıktan ölümler olarak bildirilmiştir. Bu rakamların, 2040 yılına gelindiğinde ise her yıl görülen yeni kanser vaka sayısının 29.5 milyon kişiye ulaşacağı bildirilmektedir. Ayrıca, günümüzde şu an son beş yıllık dönemde kanser teşhisi konulan 43.8 milyon kişinin de dünyada hastalıkta tanı almış ve tedavileri sonrasında sağlıklı yaşam şanslarına ulaşmış kişi sayısı olarak bildirilmektedir. 
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ
Her yaş grubu ve her sosyal statüyü tehdit eden kanser hastalığı, ne yazık ki çocukları da tehdit eden önemli bir sağlık problemidir. Kanser hastalığının çocukluk yaş grubundaki görülüş sıklığı ve davranış paterni erişkin yaş grubuna göre farklılıklar içermekle birlikte, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi edilebilirlik şansı oldukça yüksektir.  
Çocukluk çağında kanser hastalığı nadir görülen bir hastalıktır. Tüm dünyada genel olarak tahmin edilen yıllık görülme sıklığı 15 yaş altındaki çocuklarda milyonda 50 ile 200 arasında, 15-19 yaş arası ergenlerde ise milyonda 90 ile 300 arasında değişmektedir. Çocukluk çağı kanserleri yüksek gelirli ülkelerde toplam vakaların %1 ini, fakat düşük gelirli ülkelerde yaklaşık %4 ünü oluşturmaktadır. 
Çocukluk çağı kanserleri uluslararası çocuk kanserleri sınıflamasına göre 12 ana grup altında incelenmektedir. Çocukluk çağı kanserlerin %30’unu lösemiler (kan kanserleri), kalan %70’ini de solid tümörler (organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserler) oluşturmaktadır.  Çocukluk yaş döneminde sıklıkla görülen kanser türleri, dağılımları, tedaviye yanıt oranları ve uzun sureli sağ kalım açısından erişkin yaş grubunda görülen kanser türlerine göre farklılıklar göstermektedir. 
“YÜZDE 70 İYİLEŞME”
Çocukluk çağı kanserleri, doğumdan ergenliğe kadar olan her yaş grubunda görülebilmektedir. Kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler neticesinde, günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %70’i tamamen iyileşebilmektedir. Erken tanı alan olgularda sağ kalım oranlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu da ayrıca bilinmektedir. Bu tür hastaların erken tanı alabilmeleri, ancak bu konuda eğitimin ve farkındalığın yaygınlaştırılması ile mümkün olabilmektedir. 
Bu nedenle, özellikle çocukluk yaş grubunda sıklıkla görülen kanser türlerine karşı farkındalığı yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl “Aralık Ayı”nda çeşitli organizasyonlarla hastalık konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu nedenle, Aralık ayı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Çocukluk Çağı Kanserleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak değerlendirilmesi kapsamında kişiler konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilerek, hastalıkta erken tanının önemi konusunda bilinçlendirilmektedir. Bu nedenle ay boyunca çeşitli etkinliklerle çocukluk çağı kanserleri konusunda bilinçlendirici ve farkındalığı yaratıcı organizasyon ve eğitim programları kapsamında topluma ulaşılması hedeflenmektedir.”  
Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin erken tanısıyla ilgili ise şu bilgileri aktardı:

“Çocukluk çağlarında görülen kanserlerin erken tanısı için, erişkinlerde kullanılan tarama testleri mevcut değildir. Bu nedenle, çocukluk çağı kanserlerinde, en sık görülen uyarıcı bulgu ve belirtileri bilmek ve bunların varlığında hızla doktora başvurmak gerekmektedir. Bu dönemde en sıklıkla rastlanan belirti ve bulgular arasında, boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf bezelerinde şişlikler, vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik, solukluk, halsizlik, sık ateşlenme, ciltte morluklar ve çürükler, burun ve dişeti kanamaları, baş ağrısı ve kusma, ateşsiz havale geçirme, dengesizlik, yürüme bozukluğu, görme bozukluğu, kemik ve eklem ağrıları, enfeksiyon (iltihap) tedavisine rağmen devam eden öksürük, nefes darlığı, gelişme geriliği ve aşırı kilo kaybı, idrarda kan, idrar ve dışkılamada zorlanma, göz bebeğinde parlaklık ve gözde kayma gibi belirtiler yer almaktadır. Yeri gelmişken bir kez daha vurgulamakta yarar vardır ki, bu tür belirtiler önemli bir kanser türünün belirtisi olabileceği gibi, farklı bir sağlık probleminin belirtisi de olabilmektedir. Bu tür belirti ve şikayetler gözlendiği zaman hiç gecikmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir.”