BESİM: “KANSERLERİN 3’TE 1’İ ÖNLENEBİLİRDİR”

 

Sağlık Bakanı Filiz Besim, çağın ciddi hastalığı olan kanseri önlemenin mümkün olduğunu kaydederek, “Kanserlerin 3’te 1’i önlenebilirdir” dedi. Besim, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Besim, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanı Filiz Besim, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Filiz Besim, kanser kontrolünde önceliğin, paydaşların oluşturacağı kanser kontrol planı çerçevesinde çalışmak olduğunu söyleyerek, “Ülkedeki en büyük problemlerden biri, koruyucu sağlık hizmetlerini sistematik şekilde sürdürememek” dedi.

Besim, “Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerdeki en önemli hedeflerinden biri de Koruyucu Sağlık Birimi’ni kurmaktır” açıklamasında bulundu.

Besim, kanserle mücadelenin takım oyunu olduğunu da söyleyerek, “Bu takımda sadece sağlık çalışanları ve yöneticileri yer almaz. Takımın en önemli bireyleri bireyin ta kendisidir” dedi.

Sağlık Bakanı Filiz Besim, kanser haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Besim, Kanser İzleme Merkezi’nin verileri konusunda da açıklamalarda bulundu.

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

“BEN YAPABİLİRİM! BİZ YAPABİLİRİZ”

Bu yılki temanın “Ben Yapabilirim! Biz Yapabiliriz” olduğu bilgisini veren Besim, bu temayla kanseri önleme konusunda ciddi adımlar atılabileceğine vurgu yapılacağını belirtti.

Kanser konusunda atılan her adımı, her katkıyı anlamlı bulduğunu, bu alanda ciddi mücadele veren bir sağlık ekibi olduğunu kaydeden Besim, basın toplantısında Kanser İzleme Merkezi’nin verilerini de paylaştı.

Kanser İzleme Merkezi’nin yeni bir merkez olduğunu söyleyen Besim, 2012’ye ait veri çalışmalarının tamamlandığını, bu nedenle bu yıla ait verilerin payaşıldığını, ileriki yıllarla ilgili çalışmaların sürdüğünü, 2015 ve 2016 verilerinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

Besim, 2012 verilerine göre, kanserin kalp hastalıklarından sonra ülkede ikinci sırada gelen ölüm nedeni olduğu, bu yılda gerçekleşen ölümlerin yüzde 14.9’ünü kanserin, yüzde 24’ ünü kalp hastalıklarının oluşturduğunu aktardı.

Tütünün ve obezitenin önlenebilir kanser türlerine neden olan etkenlerin başında geldiğinivurgulayan Besim, kişileri sağlıklı yaşam konusunda uyardı.

Besim, Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli hedefleri arasında “Koruyucu Sağlık Birimi” kurmak olduğunu da dile getirdi.

Filiz besim tütün ve obezite bağlantılı kanser türlerini sıraladı ve bunların önlenebileceğini söyledi

Tek tek söz alan uzmanlar istatistiki verileri de paYLAŞTI.

 

Basın toplantısında Çocuk onkoloji birimi ve genetik faktörlerle ilgili bilgi de veriLdi.

tiroit kanseri ile ilgili verir ve yeni cihazlarla ilgili bilgiler de verildi.

kanser kayıtçılığı ile ilgili verilen bilgilerde farkındalığın önemi vurgulandı.

Rahim ağzı ve meme kanseri taramaları hakkında da bilgi verildi. Yeterli bulunmadığı dile getirildi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim