ÜSTEL

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “toplumların sağlıklı gelişimi için en önemli olan emeğin hak ettiği değeri alması yolunda uğraş vermek hepimizin vazgeçilmezi olmalıdır” dedi. 
Bakan Üstel, tüm dünyada işçilerin birlik beraberlik ve dayanışma günü olarak kutlanan ve çalışma yaşamı için büyük değer taşıyan 1 Mayıs’ın bu yıl Kovid-19 salgınının gölgesinde kutlandığını belirtti. 
Üstel mesajına şöyle devam etti:
“Toplumların sağlıklı gelişimi için en önemli olan emeğin hak ettiği değeri alması yolunda uğraş vermek hepimizin vazgeçilmezi olmalıdır. En büyük sermayesi emeği ve alın teri olan işçilerimizin çalışanlarımızın 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutlar sağlık ve mutluluk dolu nice 1 Mayıs'lar diliyorum." 
Bakan Üstel, mesajında ayrıca 1 Mayıs dolayısı ile Girne Leymosun Kültür Evi'nin kapalı olacağını, burada yapılan PCR hizmetlerinin Girne Akçiçek Hastanesi ve Erduran Laboratuvarı'nda ücretsiz yapılacağını söyledi. 
Üstel, Gazimağusa Magem deki PCR hizmetlerinden ise halkın Gazimağusa Hastanesi'nden yine ücretsiz olarak yararlanabileceğini de kaydetti.

KAMU SEN

Kamu Çalışanları Sendikası (Kamusen) Başkanı Metin Atan, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Bizler, işçilerimiz ve emekçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 
Atan, mesajında şunları kaydetti: 
“Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle üretimin her aşamasında aktif şekilde çalışan işçi ve emekçilerimizi bir kez daha kutlarken, emekçi kardeşlerimizin her zaman olduğu gibi yanında olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Mayıs’ın tüm dünyada toplumsal birlik, beraberlik ve kardeşliğin daha da pekişmesine katkı sunmasına, sağduyunun güçlenmesine vesile olmasını diliyor, tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyorum.”

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, birliklerinin 1 Mayıs 1943 günü kurulduğunu hatırlatarak, bu günün hem tüm çiftçi ve köylü kardeşlerine kutlu olmasını diledi hem de tüm emekçilerin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs’ın Kıbrıs Türk Çiftçisi için önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “1 Mayıs’ta topraklarına ve özgür iradesine sahip çıkma ruhu ile birleşen Kıbrıs Türk Çiftçisi ve köylüsü en zor yıllarda birlik ve dayanışmanın en büyük örneklerini sergilemiştir. Hem toplumsal mücadelede hem de ülkemiz gençlerinin yetişmesinde yadsınamaz katkıları vardır” dedi.
Atalarından aldıkları bayrağı sonraki nesillere ulaştırmak için kurulduğu günkü bilinçle hareket ettiklerini söyleyen Kelle, “Şahsım ve Yönetim Kurulum Adına, Bir taraftan gururla kuruluşumuzu simgeleyen bu günün tüm çiftçi ve köylü kardeşlerimize kutlu olmasını temenni ederken, tüm emekçi kardeşlerimizin de yine bu güne denk gelen Emek ve Dayanışma Günü’nü de ayrıyeten kutlarım” dedi.

HAZİNE SEN

Hazine Çalışanları Sendikası (Hazine-Sen), koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok iş yerinin kapatılmış olduğuna ve çalışların işsiz kaldığına işaret ederek, iş yerlerinin kapatılması nedeniyle emekçilerin patronun insafına bırakıldığını savundu.
Hazine-Sen, bu zor günlerde devletin sosyal devlet olmanın sorumlukları altında tedbirler alması gerektiğini ancak hükümetin “İş Yasası’nda değişiklik yaparak, işçinin haklarını geri götürme ve çalışanın toplu sözleşme hakkını elinden almayı” planladığını ileri sürdü. 
Hazine-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde ve dünyada etkili olan Kovid-19 virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler neticesinde birçok iş yeri kapatılmış ve çalışanlar işsiz kalmıştır. İş yerlerinin kapatılması nedeniyle emekçiler patronun insafına bırakılmıştır” denildi.
Sendika, 1 Mayıs açıklamasında, “Devletin bu zor günlerde yaşanan sıkıntıları görüp emekçileri korumalı ve sosyal devlet olmanın gereği tedbirleri almalı ve emekçileri patronların insafına bırakmamalıdır” diyerek, şöyle devam etti:
“Hükümetin iş yasasında yapmayı planladığı değişiklikle işçinin haklarını geri götürmek ve çalışanın toplu sözleşme hakkını elinden almaya çalışmaktadır. Düşük ücret politikalarına, hayat pahalılığına, taşeronlaştırmaya, özelleştirmelere, sendikasızlaştırmaya, yasakçı zihniyete karşı mücadele, yani insanın insanı sömürmediği bir düzen için mücadele, dünyayı ve ülkemizi saran emperyalizme karşı mücadele emekçilerin güç birliği yapmasını gerekli kılmaktadır.”
Hazine-Sen, mesajında, tüm emekçilerin, kadınların, işsizlerin, ezilen halkların 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutladı.