K.T. Pilotlar Derneği Başkanı Kpt. Pilot Akay Yılmaz

 Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesini taçlandırıp, varlığını tüm dünyaya haykırdığı bir Cumhuriyet Bayramı'nı daha coşkuyla kutladıklarını kaydetti.

Yılmaz, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda şöyle dedi: "Varlığımızı borçlu olduğumuz Anavatan Türkiye’nin her zaman koşulsuz olarak yanımızda olduğunun bilinç, güven ve rahatlığıyla, genç Cumhuriyetimizi yaşatmak ve dünyada hakettiği yeri alabilmesi için Kıbrıs Türk Pilotlar Derneği olarak mücadelemizi her koşul ve platformda sürdürmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun."

Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır

Kıbrıs Türk halkının, başı dik, alnı açık ve özgür yaşamak, canına, milli kimliğine, kutsallarına yönelen tehditleri etkisiz hale getirmek için destansı bir varoluş ve özgürlük mücadelesi verdiğini vurguladı.

Çakır, şöyle devam etti:

"Büyük fedakârlıklarla verilen işte bu destansı mücadele sonucunda, bugün 37. yaşını kutladığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurularak tüm dünyaya ilan edilmiştir.

Böylece Kıbrıs Türkü asla tahakküm altına girmeyeceğini, özgürlüğünden asla taviz vermeyeceğini 15 Kasım 1983 günü tarihe altın harflerle nakşetmiş ve tüm dünyaya ilan etmiştir.

Bu vesileyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37’nci kuruluş yıldönümünü kutluyor, bize her zaman gurur duyacağımız tertemiz ve güvenli bir gelecek bırakmada emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, şehitlerimizi ve ahirete intikal eden büyüklerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize saygılarımı sunuyor, uzun ömürler diliyorum."

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı ve halkın bayramını kutladı. Bakan Amcaoğlu, KKTC’nin kuruluşunun 37’nci yılını kutlarken, bir yandan da ülkede ekonomik yaşamın gücünü yitirmemesi için, ellerinden geleni yapmayı sürdürdüklerini ve Anavatan Türkiye’nin de katkılarıyla sürdürmeye devam edeceklerini belirtti. Maliye Bakanı Amcaoğlu, tüm Dünya ekonomilerini olumsuz yönde etkileyen korona virüs salgınının, ülke ekonomisine de darbe vurduğunu ve bazı sıkıntıların yaşandığını kaydederken, “Yıllarca cefa çekmiş, ama bu çektiği sıkıntıların ardından, Türkiye’nin büyük desteğiyle 1974 yılında özgürlüğüne ve güvenliğine, 1983’te bağımsız devletine kavuşmuş olan Kıbrıs Türk halkı, içinde olduğumuz sıkıntılı günleri çalışkanlığı ve yine Anavatanının desteği ile aşacaktır” dedi. Bakan Amcaoğlu, şöyle devam etti: “Halkımız ve bizler, özgürlüğün, güvenliğin ve devlete sahip olmanın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Herkes de bunu çok iyi bilsin ki; özgürlük, güvenlik ve devletimiz bizim için vazgeçilmezdir.” 

3’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu

3’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesajı yayımladı. Eroğlu, mesajında : “15 Kasım 1983’te benim de yer aldığım Meclis’te okunan bağımsızlık bildirgemiz bir daha Rum tahakkümüne girmeyeceğimizin, özgürlük, egemenlik, eşitlik ve güvenliğimizi asla Rum insafına terk etmeyeceğimizin ilanıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı bugün ve yarınlarımız için attığımız en önemli adımdır. Bizler, halkımızın çıkarları ve beklentilerini göz önünde tutularak sevinçle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne evet dedik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı, birlik ve beraberliğimiz, Anavatan Türkiye ile kardeşçe ilişkilerimiz bizim en büyük gücümüzdür. Bunları gözümüz gibi korumalıyız. Dünyamız ve bölgemizde yaşananlar göz önüne alındığında Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek, sulandırmak akıl kârı değildir. Federal çözüm çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Rum tarafının zihniyet değişikliğine gitmesi, taleplerinden vazgeçmesi mümkün değildir. Bizim yapmamız gereken, egemenliğimize, Devletimize sahip çıkmak, iki Devletli çözümü savunmak, dünyadan haklarımızı kabul etmesini talep etmektir. Yapılması gereken, ekonomimizi güçlendirmek için gereken adımları ivedilikle atmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin 37’nci kuruluş yıldönümünü candan kutluyor, Devletimizi kurma yolunda bizlere rehber olan hizmet veren ancak aramızda bulunmayan herkesi başta, tüm şehitlerimiz olmak üzere özgürlük mücadelemiz lideri Doktor Fazıl Küçük ile kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş olmak üzere rahmetle anıyorum.” dedi 

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının özgür ve kendi idaresinde yaşaması için 1878’den Anavatan Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974’te adaya askeri müdahalesine kadar geçen süreçte eşi benzeri görülmemiş varoluş ve özgürlük mücadelesi verdiğini kaydederek, “Devletimize her koşulda sahip çıkmalıyız” dedi.

Üstel, Varoluş Mücadelesi Önderi Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve mücadele arkadaşları yanında, şehitlere, gazilere, Anavatan Türkiye’ye minnet ve teşekkürlerini sundu.

15 KASIM CUMHURİYET BAYRAMI.. TAÇOY: “KKTC, ULUSLARARASI ALANDAKİ EN BÜYÜK GÜCÜMÜZDÜR”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KKTC’nin Kıbrıs Türkü’nün bu adada en az Rumlar kadar devlet sahibi olma hakkını simgeleyen, uluslararası alandaki en büyük gücü olduğunu belirtti.
Hasan Taçoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37’inci kuruluş yıldönümünü kutladı. Taçoy mesajında, “KKTC, zor bir mücadelenin ödülüdür. 1983 yılında, ‘başınız dik korkusuz yaşayasınız, insan haysiyeti içerisinde yaşayasınız diye’ denilerek kurulan KKTC, bugün 37 yaşındadır.
Bir cumhuriyete sahip olmanın ne demek olduğunu, içerisinden geçtiğimiz bu günlerde çok daha iyi anlıyoruz” dedi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türkü’nün en büyük güçleri olduğunu ifade eden Taçoy, şunları kaydetti:
“Atalarımızdan emanet, geleceğe bırakacağımız en önemli mesajdır. KKTC, bizlerin de bu adada en az Rumlar kadar devlet sahibi olma hakkımızı simgeleyen, uluslararası alandaki en büyük gücümüzdür.
Bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Daha mutlu, huzurlu, refah seviyesi yüksek bir halk olmak için daha çok çalışacağız. Anavatan Türkiye’nin de desteği ile, Dünya'nın mücadele etmekte zorlandığı sağlık ve ekonomi alanlarında mücadelemiz devam ediyor. Bugün, kendi topraklarımızda kendi yönetimimize sahip olmanın huzuru içerisindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ve vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk Mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri'ni şükran ve minnetle anar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve diğer bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutlarım.”

SANER: “KIBRIS TÜRK HALKI DEVLET SAHİBİ OLMANIN, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİĞİN NE DEMEK OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEDİR. GERİ ADIM DA ATMAYACAK”

Saner, KKTC’nin 37’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, UBP’nin bugüne kadar pek çok şey başardığını kaydederek, “İnanıyorum ki yapacağımız çalışmalar ve Anavatan Türkiye’nin tam desteği ile arzulanan ekonomik büyümeyi, reformları gerçekleştirme imkanı bulacağız” dedi.
Saner, ülkede ve dışarıda KKTC aleyhine oynan oyunların farkında olduklarını belirterek, her türlü mücadeleye ve KKTC’nin devamı için özveride bulunmaya hazır olduklarını vurguladı. 
UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner, mesajında şunları kaydetti:
“ Kıbrıs Türk halkının iradesinin, egemenliğin ifadesi olan devletimizin kuruluşunun 37’nci yıldönümünde coşkulu ve gururluyuz. Devletimiz en zor koşullarda bile ‘özgürlük ve bağımsızlık’ benim karakterimdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyerek şanlı bir varoluş ve özgürlük mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkının emeğinin, özünün yansımasıdır.
Ancak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında verdiğimiz özgürlük, egemenlik ve güvenlik mücadelesi henüz bitmemiştir.  Maalesef Rum komşularımız hala 1974 öncesine dönüşün hayali içinde olup, bizden istemleri değişmemiştir.  Hedefleri Türkiye’yi Kıbrıs’tan tamamıyla çıkarmak, bizi azınlık durumuna düşürmek ve Yunan hegemonyasını tüm Kıbrıs’a yaymak, Ege ve Doğu Akdeniz’deki Türk varlığını, Türk haklarını silmektir. Ulusal Birlik Partisi olarak ülkemizin içinde ve dışında Devletimizin aleyhine oynanan oyunun farkındayız ve bunlara karşılık her türlü mücadeleyi vermeye, KKTC’nin devamı için özveride bulunmaya hazırız.
“KIBRIS TÜRK HALKI DEMOKRATİK, ŞEFFAF, KALKINMIŞ, YAŞAM KALİTESİ YÜKSEK BİR DEVLET ÇATISI ALTINDA YAŞAMAYI HAK EDİYOR”
Ulusal Birlik Partisi olarak, Rum oyunlarının tamamen tarihe karışması için güçlü bir sosyo-ekonomik yapıya sahip olmamız gerektiğinin de bilincindeyiz. Bugüne kadar, pek çok şey başardık. İnanıyorum ki yapacağımız çalışmalar ve Anavatan Türkiye’nin tam desteği ile arzulanan ekonomik büyümeyi, reformları gerçekleştirme imkanı bulacağız.”
“Cefakar, vefakar, çalışkan, iyi yetişmiş Kıbrıs Türk Halkı, güçlü, demokratik, şeffaf, kalkınmış, yaşam kalitesi yüksek bir Devlet çatısı altında yaşamayı hak ediyor” diyen Saner, şunları da kaydetti:
“Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı candan kutluyor, Devletimizim kuruluşuna katı sağlayan başta kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş ve özgürlük mücadelemiz lideri Dr. Küçük olmak üzere ebediyete intikal etmişleri rahmetle, aramızda olanları sevgiyle anarım.
Müsterih olsunlar. Kıbrıs Türk halkı bir devlet sahibi olmanın, özgürlük ve güvenliğin ne demek olduğunun bilincindedir ve geri adım atmayacaktır.”

OĞUZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, KKTC’nin kurulduğu günden bu yana küçümsenmeyecek başarılara imza atıldığını kaydederek, “Herkesin üzerine düşen görev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaktır” dedi.
Oğuz, 15 Kasım mesajında, halkın bayramını kutlayarak, “Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, egemenliği ve güvenliğinin simgesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir.  KKTC’ye uygulanan ambargolar karşısında Kıbrıs Türk halkı, sesini dünyada duyurmak için tüm olanakları zorlamakta, mücadelesini çeşitli platformlarda sürdürmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kıbrıs Türk halkının, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte verdiği mücadeleyle kurulan KKTC’nin bağımsız ve çağdaş temeller üzerinde yükseldiğini kaydeden Bakan Oğuz, bugünlere gelinmesinde büyük katıları olan özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı, şehitlerimizi rahmetle andığını, gazilere minnet ve şükranlarını sunduğunu belirtti.

ÇAVUŞOĞLU

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının varlığının ve egemenliğinin simgesi olan Cumhuriyet’in 37. kuruluş yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla kutladıklarını vurguladı. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. 
Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşayacağını ve bayrakların bu topraklarda gururla dalgalanmaya devam edeceğini vurguladı. 
Kıbrıs Türk halkının, yıllarca sürdürdüğü varoluş mücadelesi sonucunda 15 Kasım 1983’te egemen varlığının simgesi ve kararlılığının en güçlü ifadesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Bağımsız ve özgür bir devlete sahip olmanın bilinciyle, devletimizi en iyi noktaya taşımak için çok çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Çavuşoğlu mesajında şunları kaydetti:
“Bugün bizlere düşen görev, geçmişte yaşanan zor günleri asla unutmadan, büyük fedakârlıklarla kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmak ve bayrakları bu topraklarda özgürce ve gururla dalgalandırmaya devam ettirmektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Kıbrıs Türk Halkının bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanması adına mücadele eden Toplum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ve canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimizi şükranla selamlar; dünyanın neresinde olursa olsun kalbi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için atan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutlarım.”

YDP

Yeniden Doğuş Partisi (YDP), “Özgürlüğünü haykırıp, şehit kanları temelinde kurduğumuz ve canımızdan aziz bildiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, 37. yıl dönümü hepimize kutlu olsun” ifadeleriyle Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. 
YDP Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu mesajında, şunları kaydetti:
“Bağımsızlık ve hürriyet aşkı. Mücadele ve korkusuzluk. Tarih boyunca yüce Türk milletinin, en belirgin özellikleri olmuştur. Nitekim; Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini, kendi kaderini tayin etme hakkı çerçevesinde, 15 Kasım 1983 tarihinde kutlu bir zaferle neticelendirmesi de, bu mizacın ve inancın en önemli eseridir… Yıllarca dar kantonlarda yaşamaya mahkum edilmiş Kıbrıs Türkü'nün büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek özgürlüğünü haykırıp, şehit kanları temelinde kurduğu ve canımızdan aziz bildiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, 37. yıl dönümü hepimize kutlu olsun. Bu bağlamda; KKTC'nin bağımsızlık ve özgürlüğünü kazanmasını sağlayan, başta kurucu Cumhurbaşkanı Sn. Rauf R. Denktaş olmak üzere, varoluş mücadelesinde önemli bir görev üstlenmiş olan Dr. Fazıl Küçük'ü ve bu uğurda canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor. Hayatta olan gazilerimize de, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

ÇAKICI

Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler (YG) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, eşitlik ve bağımsızlık mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Çakıcı, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Bugünkü durum Kıbrıs Türk toplumunun hedeflerinden uzak. Acil tedbir almaya ve Kıbrıs'ta siyasi eşitlik ve bağımsızlık hedefleriyle verilen varoluş mücadelesine uygun devlet yapısını oluşturmaya ihtiyaç var” dedi.
Bağımsızlık bildirgesinde ve KKTC Anayasası'nda belirlenen hedef ve ilkelere bağlı kalınması gerektiğini belirten Çakıcı, “Demokratik, laik, kendi kurumlarına sahip, kendini kendini yöneten bir KKTC ile bağımsız, yabancı üslerden arınmış birleşik federal bir Kıbrıs'a ulaşma hedeflerimizde birleşme zamanı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Çakıcı, halkın 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, eşitlik, bağımsızlık ve siyasi çözüm mücadelesinde başarıya ulaşılmasının en büyük temennileri olduğunu kaydederek, “Eşitlik ve bağımsızlık mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Gürcafer, mesajında, “Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin bir eseri olan KKTC, 37 yıldır Kıbrıs Türkü’nün varlığının da teminatı olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm halkın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarım” dedi. 

TİCARET ODASI

 Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Türk halkının yıllarca süren bağımsızlık mücadelesi sonucunda, büyük bedeller ödeyerek, hür iradesiyle kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. kuruluş yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını bildirdi. 
KTTO mesajında, şunları kaydetti:
“15 Kasım 1983, Kıbrıs Türk Halkı için özgürlük anlamına gelen onurlu bir tarihtir. Saldırı, baskı ve tehditlerle yok edilmek istenen Kıbrıs Türk Toplumu büyük uğraşlar sonucunda kendi devlet çatısı altında, huzur ve güven içerisinde bir yaşama kavuşmayı başarmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 37. yıldönümünü onur ve gururla kutladığımız bu günde, Kıbrıs Türk halkı olarak bu coğrafyadaki varoluş mücadelemizde tüm imkansızlıklar, yaşanan acı ve kayıplara rağmen ortaya koyduğumuz irade asla unutulmaz.
Bugün, çağdaş, demokratik hukuk devletimiz, tüm kurumlarıyla çalışarak halkımıza geçmişteki günleri aratmayacak daha iyi ve refah bir yaşam sunma hedefiyle yoluna devam etmektedir.
Anavatan Türkiye’den aldığımız güç ve desteklerle geleceğe emin adımlarla ilerlemektedir. Hepimizin ortak sorumluluğu, Devletimize her koşulda inançla sahip çıkmak, birlik ve beraberlik içerisinde devletimizin güçlenmesi için çok çalışmaktır. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle, Kıbrıs Türk halkının bugünlere taşınmasında bizlere öncülük eden başta Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve mücadele arkadaşları yanında, vatanı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimize, tüm gazilere ve destekleri ile her daim bizlere güç veren Anavatan Türkiye’ye minnet ve teşekkürlerimizi sunar, tüm halkımızın bu anlamlı gününü en içten duygularımızla kutlarız.”

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Kıbrıs Türk halkının ada üzerinde var olabilmesi için kader değil, şans olan KKTC’ni Kıbrıs Türk halkının onurlu özgürlük mücadelesinin meyvesi olduğunu belirtti.
Kelle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. Kuruluş yıl dönümü mesajında, Kıbrıs Türk halkının Osmanlı’nın adayı terk ettiği tarihten itibaren büyük badirelerle karşı karşıya gelmek zorunda kaldığına işaret etti.
Özellikle 1930’lu yılların sonunda başlayan ırkçı hareketleri 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dahi engelleyemediğini kaydeden Kelle, 21 Aralık 1963’ten 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtına gelene dek geçen 11 yıllık sürenin Kıbrıs adası üzerinde kara leke olduğunu belirtti.
Kelle, 1 Mayıs 1943’te kurulan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin Kıbrıs Türk halkının örgütlü mücadelesinin gizli kahramanı olduğuna vurgu yaparak, birliğin, o yıllardaki ‘Türk halkının ada üzerindeki topraklarına sahip çıkmak’ misyonu için birçok çalışmaya imza attığını kaydetti.
Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve dava arkadaşlarının Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle ortaya koyduğu mücadeleye dikkat çekten Kelle, KKTC’nin kuruluş serüveninin Kıbrıs Türk halkının onurlu özgürlük mücadelesinin meyvesi olduğunu ifade etti.
Hüseyin Kelle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkının ada üzerinde var olabilmesi için kader değil, şans olduğunu vurgulayarak, bu uğurda şehit olanları anarken, geride kalan gazilere ve şehit ailelerine uzun ömürler diledi.

AK HATAYLILAR DERNEĞİ

Ak Hataylılılar Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek, “Kıbrıs Türk halkının şanlı direnişi ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyetin 37. kuruluş yıl dönümünü onur ve gururla” kutladı. 
İpek mesajında, “15 Kasım Başta Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimizi ise minnet ve şükranla selamlıyoruz. Büyük Türk ulusuna, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetlerimize olan sarsılmaz güvenimizi bir kez daha yenileriz.  15 Kasım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına kutlu olsun” ifadelerini kullandı. 

KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli

KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 37’nci yıl dönümünü kutladı. 
Mendeli kutlama mesajında, 37 yıl önce, 15 Kasım 1983’te, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş tarafından, “Kıbrıs Türk halkının meşru ve önüne geçilmesi imkânsız istek ve iradesine tercüman olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak kurulduğu, dünya ve tarih önünde ilan edildiğini” kaydetti. 
Mendeli şöyle devam etti:
“O gün Kıbrıs Türk Halkı, özgür iradesini kullanarak, nice zorluklarla kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiyle, ada üzerindeki vazgeçilmez haklarını teminat altına almıştır. Ancak, Ada’da adil, kalıcı ve sürdürülebilir siyasi çözüme ulaşılabilmesi için sergilediğimiz çabalar, maalesef Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde karşılık bulamamıştır. Kıbrıs Rum tarafı, Ada’yı, Kıbrıs Türk Halkıyla siyasi eşitlik temelinde paylaşmaya yanaşmadığı gibi çözüm gayretlerini de sürekli baltalamaktadır.
Kıbrıslı Türklerin eşit ortaklığını tanımayan, 1963 yılında silah zoruyla ortaklık devletinden çıkaran, 1963 yılından 1974 yılına kadar tam 11 yıl boyunca Kıbrıslı Türklere bizzat Rum yönetimi tarafından uygulanan mezalimi unutturmaya çalışanlara en güzel cevap, elbette ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. 
Kıbrıs Türk halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiyle, meşru haklarından feragat edemeyeceğini, kendi yönetiminden, siyasi eşitliğinden, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyeceğini ve azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini kanıtlamıştır.
Ne geçmişte yapılan haksızlıkları, zulümleri unutmak, ne de bugün oynanmaya çalışılan oyunları görmezden gelmek mümkün değildir.”
Mendeli, tüm dünyanın Kıbrıs meselesinin çözümünün her hâlükârda eşitlik temelinde gerçekleştirileceğini bilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne kabul edilirken, çözüm istermiş gibi görünerek tüm dünyayı nasıl kandırdığını, üye olur olmaz da Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk Halkı’na verdiği sözleri tutmasını nasıl engellediğini hepimiz biliyoruz.
Rum- Yunan ikilisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kıta sahanlığı haklarını ve Kıbrıs Türk Halkı’nın meşru hak ve çıkarlarını görmezden gelerek bölgeyi kendi çıkarları çizgisinde şekillendirme çabaları beyhudedir.
Her platformda dile getirildiği gibi, ne Türkiye Cumhuriyeti’nin ne de Kıbrıs Türk Halkı’nın kimsenin toprağında ya da yer altı- yer üstü kaynaklarında gözü yoktur, olmamıştır. Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları Ada’ya barış ve istikrarın gelmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerekirken, Rum tarafı Ada’nın tek sahibi olduğu yanılmasıyla bu güne kadar hiçbir öneriyi kabul etmemiştir. 
Ancak herkes çok iyi bilmelidir ki, ne Anavatanımız ne de Kıbrıs Türk Halkı, hidrokarbon kaynakları meselesinde meşru çıkarlarından zerre kadar taviz vermeyecektir.
Uluslararası toplumun, Kıbrıslı Türklerin hiçbir yasal ve meşru dayanağı olmayan ambargo ve izolasyonlara mahkûm edilmesine seyirci kalması akıllara durgunluk vermektedir. Kendilerini bir an önce Kıbrıs Türk Halkı’nın iradesine ve tarihine saygı duymaya ve hakkaniyetten yana tavır almaya davet ediyoruz.”
Mendeli, Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olan, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, sağlık alanında da Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yaşamı tehdit eden, hayatı durma noktasına getiren pandemi salgınındaki mücadelesinde, Anavatanımızın desteği ile birçok ülkeden çok daha hızlı şekilde yeni normale dönüyor. 
Normalleşmeyle birlikte, özellikle turizm sektörünün yeniden kapılarını açması, üretimin canlanması ve yüz yüze eğitime geçilmesiyle ülkemiz ekonomisinde bir toparlanma yaşanacaktır. 
İnanıyoruz ki; turizm ve eğitim gibi potansiyeli yüksek alanlarda markalaşarak, daha çok çalışarak ve üreterek parlayan bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olacağız. Maraş’ın tamamının açıldığı, ülkemizin Akdeniz’de önemli bir cazibe merkezi olduğu, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile yürüttüğümüz hidrokarbon aramalarının başarıyla tamamlandığı, ekonomimizin hızla büyüdüğü bir ülke olacağız. 
Güzel günler bizimle olacak.
Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş ve vatanımız uğruna canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk Mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerini şükran ve minnetle yad ederim.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Çukurova Bölgesi’nde yaşayan tüm yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı gönülden kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Cumhuriyet Bayramını kutladı. 
Bay-Sen, mesajında şunları kaydetti:
“KKTC’nin, 15 Kasım 1983 bağımsızlık bildirgesiyle doğumunun tescillenmesi kutlu bir tarihi süreçtir. Ancak KKTC içerisinde yaşanmaması gereken demokrasi süreçleri, olmaması gereken emekçinin düştüğü durum, gereksiz siyasi olumsuzluklardan bir ders çıkarıp, en kısa sürede sahip olduğumuz vatanımızı taçlandırıp çağdaş demokratik medeniyetler seviyesine getirmeliyiz. Ve yapabiliriz yeter ki umutsuzluğa düşmeyelim, bilimi takip edelim, sevdiklerimiz ve çocuklarımız için gelecek kaygısı duyalım. KKTC Cumhuriyet Bayramının 37. Yıl dönümü kutlu olsun.”

Editör: TE Bilisim