Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

Özersay, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 46. yıldönümünde yayınladığı mesajda, “20 Temmuz 1974 Barış Harekatı Kıbrıs Türküne bağımsızlığı, özgürlüğü ve güvenliği sağlamıştır” dedi.

Özersay mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası antlaşmalar ihlal edilerek gerçekleşen Yunan darbesi ertesinde Garanti Antlaşması’nın verdiği hak ve yükümlülüğün gereği olarak ortaya çıkan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı Kıbrıs Türküne bağımsızlığı, özgürlüğü ve güvenliği sağlamıştır.

Doğu Akdenizde ve bölgede tüm dengeleri değiştiren bu tarihi adım şehitlerimiz, gazilerimiz ve öngörülü devlet adamları sayesinde atıldı.  Tümünü rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun.

ÇAVUŞOĞLU

 Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “20 Temmuz 1974 yılında verilen mücadele ne kadar kıymetli ve manevi açıdan önemliyse, bugün KKTC’nin bağımsızlığının muhafaza edilmesi için verilecek mücadele de en az o kadar önemli ve kıymetlidir.” dedi.

Çavuşoğlu, yayımladığı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında, Barış Harekâtı’nın 46. yıl dönümünü idrak etmenin büyük coşkusu ve gururu içerisinde olduklarını, harekâtın, barışın, özgürlüğün, milli duruşun ve dayanışmanın simgesi olduğuna dikkat çekti. 

“Barış Harekâtı olmasaydı, bugün Kıbrıs’ta Türk varlığından, egemen ve özgür Kıbrıs Türk halkından söz edilemezdi” diyen Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının egemen ve özgür bir şekilde varlığını sürdürmesi için sahip olduğu hak ve çıkarları en üst düzeyde korumasına ve her şartta devletini yüceltmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu’nun mesajı şöyle:

“Değerli halkımız; 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtının 46. yıl dönümünü idrak etmenin büyük coşkusunu ve gururunu yaşıyoruz. 

20 Temmuz, Bülent Ecevit'in, Rauf Denktaş'ın, Dr. Fazıl Küçük’ün, barış için hayatlarını feda eden şehitlerimizin ve bu uğurda canını ortaya koyan gazilerimizin dünyaya meydan okuyuşunun simgesi, Ada’da bağımsız bir devlet olan KKTC'nin ulusal egemenliğinin temelinin atıldığı ilk adımıdır.
Barış Harekâtı olmasaydı, bugün Kıbrıs’ta Türk varlığından, egemen ve özgür Kıbrıs Türk halkından söz etmemiz mümkün değildi.

Bu yüzden, 20 Temmuz 1974 yılında verilen mücadele ne kadar kıymetli ve manevi açıdan önemliyse, bugün KKTC’nin bağımsızlığının muhafaza edilmesi için verilecek mücadele de en az o kadar önemli ve kıymetlidir.

Kıbrıs Türk halkı, geçmişin acı tecrübelerini bir kez daha yaşamamak ve egemen bir şekilde varlığını sürdürmek için sahip olduğu hak ve çıkarları en üst düzeyde korumalı ve her şartta devletine sahip çıkarak geleceğe taşımalıdır. 

Bu bağlamda ülkesini seven, vatanına sahip çıkan, milli değerleri göz önünde bulunduran bir nesil yetiştirmenin, en asli görevimiz olduğunun bilinciyle hareket edecek ve bu doğrultuda adımlar atacağımızı belirtmek isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, kurtuluş mücadelesinde canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyorum.”

BAYBARS

 İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 46. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

“Kıbrıs Türk Halkı, uzun yıllar bu topraklarda özgürlüğü kısıtlanmış bir şekilde can ve mal güvenliği tehdit altında yaşamak zorunda bırakılmıştır” diyen Baybars, “çatışmaların gölgesinde çok zor günler geçirdik, belleklerimizden silinmeyecek unutulmaz dramlar yaşadık.” İfadesini kullandı.

Baybars mesajını şöyle sürdürdü

“O zor şartlardan bu günlere gelinmesinde onurlu ve haklı varoluş mücadelemizin öncülerinin çok büyük fedakarlıkları oldu. Bu onurlu mücadeleye yakışır şekilde ülkemizi dünden daha iyi bir noktaya, daha güzel yarınlara taşımak için çalışıyoruz.

Hamasi söylemlerle ve nutuklarla değil, özgür ve hür bireyler olarak bu topraklarda demokrasisi güçlü, adil, daha çağdaş, daha planlı büyüyen, daha  refah bir devlet yaratmak için çalışmalıyız. Bizler için hiç düşünmeden canlarını feda eden aziz şehitlerimizin huzur içinde yatmasını sağlamak, bu memleketi seven her Kıbrıslı Türk’ün birinci görevi olmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerimle tüm halkımızın, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, hayatta olan kahraman gazilerimize sağlık ve esenlikler dilerim.”

TAÇOY

Ekonomi ve Enerji Bakanı Bakanı Hasan Taçoy, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

“20 Temmuz 1974, sadece Kıbrıs Türkleri için değil, Kıbrıs Rumları için de barışın ve huzurun sembolüdür” diyen Taçoy, “Adanın o günkü Kıbrıs Türklerini canından, malından eden, iç savaşla aynı zamanda Kıbrıs Rumlarınının da birbirini öldürdüğü kanlı dönemi; Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklı müdahalesi ile son bulmuştur” ifadesini kullandı.

Taçoy mesajına şu sözlerle devam etti:

“1974 sonrası ise, Anavatan Türkiye ile et ve tırnak olduk, geliştik ve bir devlet sahibi olduk. Bunun kıymetini bilelim.

Özellikle pandemi döneminde; bizi insan haklarına aykırı bir şekilde dışlayan bir çok ülkeden daha başarılı bir yönetim örneği gösterdik. Bunu; bir devlet ve çağdaş bir devlete ait kurumlarımızın çabası ve organizasyonu ile başardık.

1974’den 2020’ye uzanan zor ve meşakkatli dönemde emeği bulunan; merhum Türkiye liderleri Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan; Kıbrıs Türkü liderleri Dr. Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ile tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerim.

20 Temmuz 1974, dünyada eşi görülmemiş bir barış ortamının temellerinin atıldığı, akan kanın durdurulduğu örnek bir gündür. Bize düşen bu zor mücadeleden çıkan KKTC’yi ilelebet yaşatmak ve Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine dört elle sarılarak, huzur ortamını ekonomik başarılarla taçlandıracak yönetim becerisini göstermektir.

Bir kez daha 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nda şehit düşen, öncesinde Kıbrıs Türkünün bir arada mücadele etmesi için gecesini gündüzüne katan, gözünü korkmadan canını veren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerim.

Sorumluluklarımız farkında, daha çok çalışmaya devam edeceğiz.”

OĞUZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.

Oğuz mesajında, bugünün, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde tarihi bir gün olduğuna işaret ederek, 20 Temmuz Barış Harekatı’yla birlikte Kıbrıslı Türklerin özgürlüklerine kavuştuğunu, Türkiye’nin desteğiyle zor günleri geride bıraktığını kaydetti.

Barış Harekatı’ndan bu yana geçen süreçte, Kıbrıs  Türk halkının adada çözüme yönelik irade göstererek, cesaretli adımlar attığını anımsatan Oğuz, şöyle devam etti:

“Ne yazık ki çözüm yönündeki irade karşılık bulmadığı için pek çok tarihi fırsat kaçırılmıştır.

Barış Harekatı’nın 46’ncı yıl dönümünü kutladığımız bu günde adada kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşma yönündeki dileğimizi yinelemek isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, gazilerimize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.”

SUCUOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta insanca yaşama ve var olma hakkını korumak için 1963’ten 1974’e kadar çok zorlu mücadeleler verdiğini ve  20 Temmuz Barış Harekatı ile can güvenliğini ve özgürlüğünü  teminat altına aldığını kaydetti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı  dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakan Sucuoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

  “20 Temmuz 1974, Rum-Yunan tarafının, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hayaline son veren, Kıbrıs’ta Türklere ve Rumlara barış getiren, Yunan cuntasını ortadan kaldıran; KKTC Devleti’nin egemen varlığının  temelinin atıldığı ; Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde bağımsız, özgür ve egemen bir halk olarak varlığının   geleceğe taşındığı tarihi bir gündür.

20 Temmuz Barış Harekatı’ndan bugüne kadar geçen 46  yılda Kıbrıs Türk halkı, Türkiye’nin desteği ve iş birliğiyle her türlü haksız baskı ve izolasyona rağmen imkanları zorlayarak büyük gelişmeler sağlamıştır. Kıbrıs Türk halkı, Anadolu halkının sonsuz desteğini her zaman yanında hissetmekte ve Türkiye Cumhuriyeti ile ülkemizin sarsılmaz bağlarla bağlı ilişkilerinin önemini çok iyi bilmektedir.

Başta özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş olmak üzere 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’na katılıp omuz omuza savaşan Mehmetçik ve Mücahitlerimize  şükranlarımı iletir, tüm şehitlerimizi rahmetle anar, Kıbrıs Türkü’nün  Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlarım. "

KTBK

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Mesajda şu ifadeler kullanıdı:

“Barış ve özgürlüğün sembolü 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Mutlu Barış Harekatı’nın 46’ncı yıldönümünde bugünlere gelmemizi sağlayan aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyor, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyoruz.

GKK
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

GKK mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesi olan, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 46’ncı yılını kutluyor, barış ve özgürlük yolunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyoruz.”

ARIKLI

Yeniden Doğu Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, 20 Temmuz her ne kadar Kıbrıs Türklüğüne özgürlük, barış ve huzur getirmişse ve bunun için Kıbrıs Türkleri tarafından bayram olarak kutlanıyorsa da, bu bayramın aslında dünya Türklüğünün zafer bayramı olarak kutlanması gerektiğini vurguladı.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında şunları kaydetti:

“Ne yazık ki Mehmetçik ve Mücahidimizin birlikte elde ettiği bu askeri zaferin anlam ve önemini dahi yeni yetişen kuşaklara anlatamadık. 20 Temmuz zaferimizin bir neticesi olan KKTC’yi hala daha ekonomik, sosyal ve siyasi zaferle taçlandıramadık. Kurduğumuz bu aziz devleti yaşatıp kökleştirecek tedbirler alamadık.

Yıllardan beri süregelen ve sonuç vermeyen bir federasyon hayaline bu devleti kurban edebilmek için müzakereler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Federasyon görüşmeleri devam ettikçe hiçbir devletin bizi tanımayacağı gerçeğini anlayamadık. “BM Kararları varken bizi tanımayacaklar. Bunun için federasyon görüşmeliyiz. Başka çaremiz yok” anlayışı ile halkımızı öğretilmiş bir çaresizliğe mahkum ettik.

Önümüzdeki sürecin bu anlayışın noktalanacağı bir süreç olmasını ve devletin başına bu devlete inanan insanların gelmesini umut ediyoruz.

Barış Harekatı’mızın 46. yıl dönümünü kutlarken şehitlerimizi rahmet gazilerimizi minnet ile anıyor, Anavatanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.          

ÖZÇINAR

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, 20 Temmuz 1974’ün Kıbrıs tarihi ve Kıbrıs Türkü için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türkü’nü özgürlüğüne kavuşturan Mutlu Barış Harekatı’nın 46. yıl dönümünü, Türkiye’nin desteği ve güvencesi altında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında huzur ve güven içerisinde kutladıklarını belirtti.

Özçınar yayınladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının 1963-74 yılları arasındaki zorlu dönemde çetin mücadele verdiğini, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin Garanti ve İttifak antlaşmalarından doğan haklarıyla yaptığı müdahale sonucunda özgür ve güven içinde yaşayabileceği bir coğrafyaya kavuştuğunu kaydetti.

Özçınar mesajında, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlarken, “Barış Harekâtı sırasında şehit düşenlere Allah'tan rahmet diler, gazilerimizi saygı ile anarım” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ 
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı. 
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği  Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 21 Aralık 1963’ten 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’na kadar geçen 11 yıllık sürenin, Kıbrıs adası üzerinde “kara leke” olduğunu belirtti. 
Barış Harekâtı sayesinde bugün Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs adası üzerinde Türk-Müslüman kimliğinin varlığını sürdürüp koruduğunu ifade eden Kelle, Çiftçiler Birliği’nin de Kıbrıs Türk halkının örgütlü mücadelesinin “gizli kahramanı” olduğunu kaydetti. 
Kelle, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın sadece Kıbrıs adasına değil, Yunanistan’a da barış getirdiğini ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkının ada üzerinde var olabilmesi için kader değil, şans olduğunu vurguladı ve bu uğurda şehit olanları andı, gazilere ve şehit ailelerine uzun ömürler diledi.
DP GENÇLİK ÖRGÜTÜ
Demokrat Parti Merkez Gençlik Örgütü de mesajında,  yokluk ve imkânsızlıklar içinde bile umutsuzluğa kapılmayan Kıbrıs Türk halkının, inanç ve kararlılıkla sürdürdüğü varoluş mücadelesini Türkiye'nin desteği ile birlikte zaferle neticelendirdiğini kaydetti. 
Mesajda şunlar da ifade edildi:
“Kıbrıs Türk halkını 11 yıllık Rum zulmü ve vahşetinden kurtarıp, haklı, meşru ve bağımsız devlet aşamasına kavuşturan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın bu kutlu yıl dönümünde aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi, bu uğurda kanının son damlasına kadar mücadele eden herkesi minnetle anıyoruz.”
TMT DERNEĞİ
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, halkın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayarak, 21 Aralık 1963’te anayasal hakları silah zoru ile gasp edilen ve katliama uğrayan Kıbrıs Türk halkının en zor şartlarda, ambargo ve izolasyonlar altında Rum’a teslim olmadığını kaydetti.
Bayar, yayımladığı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında, Makarios’un uzun vadeli Enosis planına karşı olan EOKA-B ve Yunan subaylarının başını çektiği 15 Temmuz 1974 Yunan cunta darbesi ile Enosis’in gerçekleştirilmek istendiğini, darbeden sağ olarak kurtulan Makarios’un ise 19 Temmuz 1974’de BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında, darbe ve Yunan işgalini dünyaya duyurup yardım talep ettiğini hatırlattı.
20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın şehitler pahasına, şanla ve şerefle başarıldığını kaydeden Bayar, Türklere özgürlük ve Adaya, Rum’a ve Yunanistan’a da barış sağlandığının altını çizdi.
“EN İYİ ÇÖZÜM ŞEKLİ BUDUR”
Bayar mesajında, “Rum ve Yunan tarafının amacı Enosis idi. Enosis önlendi. Nüfus Antlaşması ile ve Doruk Antlaşmalarıyla Türkler Kuzey’de Rumlar Güney’de iki bölgelilik tesis edildi. 46 yıldır da iki ayrı idare ve dvlet barış içinde yan yana yaşantısını sürdürmektedir. En iyi çözüm şekli de budur. Artık bu gerçeğin de tüm dünya tarafından da görülmesinin zamanı gelmiş ve geçmiştir.” ifadelerini kullandı.
Bayar, “Bize bugünleri sağlayan ve gösteren aziz şehitlerimizi rahmetle anar, kahraman gazilerimizi saygı ve sevgiyle kucaklarız.” diyerek mesajını tamamladı.
ŞEHİT AİLELERİ DERNEĞİ
 Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtının 46. yılını yaşamanın gurur ve heyecanı içerisinde olunduğunu bildirdi.
Benan, 20 Temmuz mesajında, Türkiye ile birlikte yılmadan verilen onurlu mücadelelerin Kıbrıs Türk halkını özgür, bağımsız, kendi devleti ve bayrağı altında bir yaşama kavuşturduğunu kaydetti.
Benan mesajında şunlara yer verdi:
“20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’nın yıl dönümünde başta Anavatan Türkiye olmak üzere Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesinde emek verenlere ve bu vatan için mücadele eden herkese de minnettarız.
Yurdumuzda insanca yaşayabilmemiz ve bu topraklarda tutunabilmemiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor gazilerimizi saygıyla anıyorum. Bu düşüncelerle 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı içtenlikle kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım.”

TİCARET ODASI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

Deniz, “Kıbrıs Türk halkının, Yunanistan’ın bir parçası haline gelecek bir adada ikinci sınıf yurttaşlar olarak yaşamasını engelleyen; özgürlük ve barış ortamında, kendi kendisini yöneterek yaşamasına olanak veren 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 46’ncı yıldönümü, tüm halkımıza kutlu olsun.” Ifadesini kullandı.

Deniz, mesajına şöle devam etti:

“20 Temmuz Barış Harekatı, Kıbrıslı Rumların en büyük hayali olan enosisi engellemek için başlattığımız direnişi taçlandıran mutlu bir sonuç olmuştur. Bu harekatla birlikte, enosis hayalleri tam anlamı ile yok olmuş; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halkları iki ayrı bölgede toplanarak iki bölgeli ve iki toplumlu bir Kıbrıs’ın temelleri atılmıştır. Kıbrıs Türk halkı, bu harekat sayesinde kendi bölgesinde yaşamakta ve kendi kendini yönetmektedir.

Bugün çeşitli sorunlarla karşı karşıya olmamız ve gerekli olduğu durumlarda bu sorunların çözümü için kendi aramızda çeşitli mücadeler yapmamız da, kendi kendimizi yönetmekte olduğumuzun çok somut bir delilidir. 20 Temmuz Barış Harekatı olmasaydı, bu sorunlarla mücadele etmeyecek, sorunların çözümünü bizim katılmadığımız bir idareden yalvarırcasına beklemek durumunda kalacaktık. Kıbrıs Türk halkı, bugün bir siyasi varlık olarak yaşamasını Barış Harekatı’na borçludur. Barış ve Özgürlük Bayramı, bizim için en önemli bayramdır. Kutlu olsun! Kıbrıs adasında halen yaşanmakta olan siyasi sorunların çözümlenmesi için elbette bir anlaşmaya ihtiyaç vardır. Kıbrıs Türk halkı, 20 Temmuz Barış Harekatı sonrasında bile, fırsat bulunan her aşamada, Kıbrıs sorununun bir anlaşma ile sonuçlanması için iradesini ortaya koymuştur. Böyle bir anlaşmayı engelleyen taraf, Barış Harekatı’nın sonuçlarını kabullenmeyen ve Ada’nın bütününe sahip çıkmaya çalışan Kıbrıs Rum tarafı ile onu cesaretlendirerek uzlaşmazlığının devam etmesini sağlayan güçlerdir. Bize düşen görev, çok daha iyi ve sorunların üstesinden gelmeyi başaran bir idare oluşturmak ve Kıbrıs Rum halkının, 20 Temmuz Barış Harekatı ile sağlanan gelişmenin geri döndürülemeyeceğini tam olarak anlayabilmesini sağlamaktır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bu mücadeleyi sürmeye kararlıdır. Ada’da istikrarı sağlayacak bir anlaşma için olduğu kadar, daha iyi bir yönetim için de mücadele etmeye devam edeceğimizi bu vesile ile bir kez daha tekrarlamak isteriz.

Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutladığımız bu günde, bu günlere ulaşmamız için emek veren insanlarımızı ve bu uğurda canını esirgemeyen şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

Barış ve Özgürlük Bayramı, halkımıza; barış ve esenlik içinde yaşamaya devam etmemiz için katkı koyan herkese kutlu olsun.”

KIBTES
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES), Kıbrıs Türk halkı için 20 Temmuz 1974 tarihinin  vatan sevgisinin en yüce değerlerden biri olduğunun  tüm dünyaya gösterildiği gün olduğunu ifade etti.
KIBTES Başkanı Himmet Turgut, yayımladığı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında,  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemen varlığının temelinin atıldığı ve biz Kıbrıs Türk halkının can güvenliğinin ve özgürlüğünün, teminat altına alındığı, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte, yılmadan verilen onurlu mücadelenin adıdır. 20 Temmuz, Kıbrıs Türk halkının özgür, bağımsız, kendi devletimiz ve bayrağımız altında bir yaşama kavuştuğumuz gündür. ”dedi.
Turgut,  Kıbrıslı Türklere düşen en önemli vazifenin, 20 Temmuz ruhuyla şahlanan  muazzam vatan bilincinin idrakinde olmak olduğunu belirtti
Turgut, tarih boyu vatanı için kan döken tüm şehitlere rahmet dileyerek, varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı hürmetle andı,  Barış Harekâtı’nı gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile KKTC Güvenlik Kuvvetleri’ne ve gazilere  şükranlarını sundu
BAY-SEN

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) de 20 Temmuz mesajı yayımlayarak, halkın bayramını kutladı.

Bay Sen Basın Sözcüsü Mehmet Aktan tarafından yayımlanan mesajda şunlar kaydedildi:

“20 Temmuz kundaktaki bebekten, yaşlı insanımıza kadar, çeşitli işkence ve soykırım vahşetine tüm dünya ses çıkarmazken, Türk’ün dur deyişidir.
Mehmetçik’in Barış Harekâtı ile bayram yerine çevirdiği er meydanıdır. Mücahidin dik ve asil duruşudur. Bugüne kadar siyasiler, siyasi beceriksizlikleri ile BRTK kurumu gibi kurum ve kuruluşlarımızı yok etmenin eşiğine getirseler bile, yarın, geçmişimizi hatırlayıp devlet düzeni içerisinde çocuklarımız için yine zafer kazanmak bize düşer”
DIŞ BASIN BİRLİĞİ
Dış Basın Birliği’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında, Bütün kısıtlamalara rağmen Kıbrıs Türk halkının öz varlığından doğan KKTC’nin her geçen gün gelişmekte ve kurumsal yapısını sağlamlaştırmakta olduğu vurgulandı.
“Mesajda, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın sağladığı hürriyet ve güven ortamında Barış ve Özgürlük Bayramının coşkusunu yaşıyoruz.” Ülkemizi ve dünyayı etkileyen pandemi süreci ve Covid 19 nedeniyle Anavatanımız Türkiye ile birlikte dünyanın her köşesinde insanların hayatlarını kaybetmesi sevincimizi buruk yaşamamıza neden olsa da, bizler 20 Temmuz’un önemini ve Kıbrıs Türklerinin geleceğini nasıl şekillendirdiğinin idraki içerisindeyiz.” denildi.
Mesajda, bugün gelinen noktanın  istenilen,  arzulanan  konum olmasa da 1974 sonrası Kıbrıs Türklerinin ada içerisinde kurduğu devlet ile birlikte yarınlara kök salmasının , gelecek için umutlandırdığı ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası toplumdan beklentimiz Kıbrıs Türk halkının her türlü gelişimini engelleyen izolasyonlarının kaldırılması  ve olacak çözüm müzakereleri ile birlikte ada üzerinde doğal gaz başta olmak üzere yaşanan tüm süreçlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin atacağı bütün adımlarda Kıbrıs Türk tarafını siyasi eşit ortağı olarak görmesinin sağlanmasıdır.
KKTC’nin refah düzeyini artırmak, ekonomisini güçlendirmek ve halkımızın barış ve güvenlik içinde yaşayabilmesi yönünde Anavatanımız Türkiye’nin katkıları ile bu yola kararlılıkla devam edeceğimize olan inancımız tamdır.
Tüm üyelerimizin ve halkımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyor, Harekat’ın düzenlenmesinde katkısı olan tüm kişi ve kurumlara şükranlarımızı sunuyor, şehitlerimizin aziz hatırları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bayramımız kutlu olsun.”

MEMUR SEN

Kıbrıs Türk Halkını soykırımdan kurtarıp, Barış ve Özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 46. Yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz.

Yunan Albaylar Cuntası ve tedhişçi Grivas’ın işbirliği ile, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta bir darbe düzenlenmişti. Akabinde Rum’ların kendi içlerinde iç savaş başlamış, Makarios Adadan kaçmış, terörist Samson sözde Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı yapılarak, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhak edildiği ilan edilmişti.

Rum’ların kendi aralarındaki iç savaş sonrası, sıranın Kıbrıs Türk Halkının soykırımına geleceği kesindi.

1960 Kıbrıs Garanti ve İttifak anlaşmalarından doğan hukuki hakkını kullanan garantör Türkiye, diplomatik girişimlerinden bir sonuç alamadı. 20 Temmuz 1974’te havadan ve denizden I. Kıbrıs Barış Harekatını başlattı.

Bu harekat ve 14-16 Ağustos 1974 2. Harekatla, Kıbrıs Türk Halkının güvenliği sağlanmış, KKTC Devletinin bugünkü sınırları çizilmiştir.

Bugün rahmetle andığımız Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan Hükümetinin kararıyla icra edilen Kıbrıs Barış Harekatıyla, Rum’lar arasında ki iç savaş sona erdi. Kıbrıs’a Barış, Yunanistan’da ise, Cunta yıkılarak Demokrasi getirilmiştir.

Kıbrıs Türk Halkı olarak bugünü Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutluyoruz. Tüm Halkımızın Bayramı kutlu olsun. Bizlere bu günleri sağlamak için, canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Anavatanımız Türkiye ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza olan, sarsılmaz güvenimizi yeniden vurguluyoruz.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı  dolayısıyla,  bazı belediyeler, dernekler ve kurum kuruluşlar, mesaj yayımladı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, KKTC’nin özgürlük ve bağımsızlığa ulaşmasındaki yolun 20 Temmuz’dan geçtiğine vurgu yaptı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Sadıkoğlu, Barış Harekâtı’nda gözünü bile kırpmadan canını feda eden şehitler ve mücadele ruhunu bir an olsun kaybetmeyen herkese minnettar olduklarını kaydetti.  Sadıkoğlu şöyle devam etti:

“20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı bizlere gurur ve heyecan vermeye devam ediyor. Bu yıl da 46. yıldönümünü kutluyor olmanın onuru içerisindeyiz. 20 Temmuz tarihi, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kahraman Türk Ordusu’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizleri Rum’un insafına terk etmeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiği gündür. Harekât ile birlikte bizi karanlıktan aydınlığa çıkaran, özgürlüğümüze kavuşturan, dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş ve mücadele liderimiz Dr. Fazıl Küçük başta olmak üzere, bu uğurda canını hiçe sayan tüm şehitlerimize ve Kıbrıs Türk Halkının haklı mücadelesini sonuna kadar sürdüren herkese minnettarız.

Bizim için 20 Temmuz demek; şehitlerimizin kanları ile sulanmış vatan toprağı demek, bayrak demek. Ve en önemlisi özgürlük demek. Onun içindir ki; ne bu toprak parçası yok olacak ne de bu bayrak gönlerden inecek. Var olduğumuz sürece, emanetiniz emanetimiz olacak.”

Sadıkoğlu, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutladı, huzurlu, sağlıklı ve barış içinde bir yaşam diledi.

TİCARET ODASI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz de, Kıbrıs Türk halkının, Yunanistan’ın bir parçası haline gelecek bir adada ikinci sınıf yurttaşlar olarak yaşamasını engelleyen, özgürlük ve barış ortamında, kendi kendisini yöneterek yaşamasına olanak veren 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 46’ncı yıldönümünü kutladı.

Deniz, 20 Temmuz Barış Harekatının, Kıbrıslı Rumların en büyük hayali olan enosisi engellemek için başlatılan direnişi taçlandıran mutlu bir sonuç olduğunu ifade ederek, “Bu harekatla birlikte, enosis hayalleri tam anlamı ile yok olmuş; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halkları iki ayrı bölgede toplanarak iki bölgeli ve iki toplumlu bir Kıbrıs’ın temelleri atılmıştır. Kıbrıs Türk halkı, bu harekat sayesinde kendi bölgesinde yaşamakta ve kendi kendini yönetmektedir” dedi.

Deniz, Kıbrıs Türk halkının, bugün bir siyasi varlık olarak yaşamasını Barış Harekatı’na borçlu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Barış ve Özgürlük Bayramı, bizim için en önemli bayramdır. Kıbrıs adasında halen yaşanmakta olan siyasi sorunların çözümlenmesi için elbette bir anlaşmaya ihtiyaç vardır. Kıbrıs Türk halkı, 20 Temmuz Barış Harekatı sonrasında bile, fırsat bulunan her aşamada, Kıbrıs sorununun bir anlaşma ile sonuçlanması için iradesini ortaya koymuştur. Böyle bir anlaşmayı engelleyen taraf, Barış Harekatı’nın sonuçlarını kabullenmeyen ve Ada’nın bütününe sahip çıkmaya çalışan Kıbrıs Rum tarafı ile onu cesaretlendirerek uzlaşmazlığının devam etmesini sağlayan güçlerdir. Bize düşen görev, çok daha iyi ve sorunların üstesinden gelmeyi başaran bir idare oluşturmak ve Kıbrıs Rum halkının, 20 Temmuz Barış Harekatı ile sağlanan gelişmenin geri döndürülemeyeceğini tam olarak anlayabilmesini sağlamaktır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bu mücadeleyi sürmeye kararlıdır. Ada’da istikrarı sağlayacak bir anlaşma için olduğu kadar, daha iyi bir yönetim için de mücadele etmeye devam edeceğimizi bu vesile ile bir kez daha tekrarlamak isteriz.

Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutladığımız bu günde, bu günlere ulaşmamız için emek veren insanlarımızı ve bu uğurda canını esirgemeyen şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Barış ve Özgürlük Bayramı, halkımıza; barış ve esenlik içinde yaşamaya devam etmemiz için katkı koyan herkese kutlu olsun.”

KIBRIS SAĞLIK TURİZMİ KONSEYİ

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan da mesajında, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkının siyasi haklarını koruduğuna işaret ederek, Kıbrıs’ta yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ancak bunu engelleyenin Rum tarafı olduğunun da açık seçik görüldüğünü  ifade etti.

20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen harekatın nedeninin; “Kıbrıs Rum tarafının ele geçirdiği bütün olanakları enosis için kullanmak kararlılığı” olduğunu ifade eden Savaşan, “20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhak edilmesini engellediği unutulmalıdır. Bu harekatın esas amacı buydu ve amacına ulaşmıştır” dedi.

20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların iki ayrı bölgede toplanmasına neden olarak Kıbrıs sorununun şeklini değiştirdiğine de dikkat çeken Savaşan, şunları kaydetti:

“Demokratik hayatımız ve ekonomik refahımız da bu harekatın bir sonucudur. Bugün çeşitli sorunlar ile mücadele ediyor olsak bile, bu kendi kendimizi yönetmemizin bir sonucudur. Barış Harekatı olmasaydı, sorunlarımızın çözümü için mücadele etme olanağımız bile olmayacak; tamamen başkalarına bağımlı, irade ortaya koyma hakkından yoksun insanlar olarak yaşamaya mahkum edilecektik.”

Savaşan, 20 Temmuz Barış Harekatı’nı gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, bu harekatın kararını veren siyasilere ve harekat sırasında şehit düşen ve gazi olan Mücahit ve Mehmetçiklere minnet borçlu olduklarını da belirterek, “Bu kararı alan devlet büyüklerimizi saygı ile anıyor; şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Murat Zeki Civelek de, 20 Temmuz Barış Harekâtı ile özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türk halkının, bir daha geçmişteki acı günlerine geri dönmeyeceğini vurguladı.

Civelek, mesajında şunları kaydetti:

“Askeri başarılar elde edilmesine rağmen ağır bedeller ödenerek kurulan devletimizin, siyasi ve ekonomik başarılarla taçlandırılıp gerçek anlamda zafere ulaşılması gerekmektedir. Bizleri bugünlere kavuşturan ve adadaki güvencemiz olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne şükranlarımızı sunarken bu uğurda canlarını veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs Türkü’ne karşı yaptığı ve reva gördüğü zalimliği ve insanlık dışı uygulamaları, hiçbir milletin bir daha yaşamamasını temenni eder, Kıbrıs Türkü’nün bu anlamlı gününü en içten dileklerimle kutlarım.”

MEMUR-SEN

Memur-Sen Başkanı Akın Manga da, Kıbrıs Türk halkını soykırımdan kurtarıp, barış ve özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 46. Yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Manga, Rumların soykırım ve Yunanistan’ın darbe girişimlerine karşı 1960 Kıbrıs Garanti ve İttifak Anlaşmalarından doğan hukuki hakkını kullanan garantör Türkiye’nin diplomatik girişimlerinden bir sonuç alamayınca 20 Temmuz 1974’te havadan ve denizden Kıbrıs Barış Harekatını başlattığını, 14-16 Ağustos’taki ikinci aşamayla da, Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin sağlandığını ve KKTC Devletinin bugünkü sınırlarının çizildiğini anlattı.

Rahmetle andıkları Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan hükümetinin kararıyla icra edilen Kıbrıs Barış Harekatıyla, Rum’lar arasındaki iç savaşın sona erdiğini, Kıbrıs’a barış, Yunanistan’da ise cunta yıkılarak demokrasi getirildiğini ifade eden Manga, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Halkı olarak bugünü Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutluyoruz. Tüm Halkımızın Bayramı kutlu olsun. Bizlere bu günleri sağlamak için, canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Anavatanımız Türkiye ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza olan, sarsılmaz güvenimizi yeniden vurguluyoruz.”

ULUSAL TÜRK KURULUŞLARI DÜNYA KONSEYİ

Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi Başkanı Hüseyin Macit Yusuf da, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı yayımladı.

Yusuf, Mukavemetçi Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin taçlandırıldığı, özgürlüğüne kavuştuğu 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramının, Büyük Türk Milletine ve onun kopmaz ve ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkına kutlu olmasını temenni etti.

Emperyalist güçlerin desteklediği Rum-Yunan ikilisinin adayı Yunan yapma emellerine, eli kanlı EOKA teröristlerinin Megali İdea ve Enosis rüyasına, bu anlamlı günde Mücahit ve Mehmetçiğin zaferiyle son verildiğini ifade eden Yusuf, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türkü asırlardır adada Şehitler vererek,canla,kanla koruduğu müslüman Türk varlığının sonsuza dek bağımsız ve egemen olarak yaşayacağını bu tarihi günde dünyaya ilan etmiştir.Bağımsız Devletimiz KKTC'nin temelleri ve adada iki ayrı devlete dayalı  çözümün coğrafi zemin ve temeli bu şanlı günde atılmıştır. Emperyalist planlarla Kıbrıs’ın Rum - Yunan yapılmasına asla müsaade etmeyeceğimiz bilinmelidir.”

Yusuf, “federasyon amaçlı müzakerelerin çöktüğünü ve artık Kıbrıs Türkünün gündeminden çıkarılması gerektiğini” belirterek, Rum Yunan ikilisi ve dış güçlerin Kıbrıs’ta KKTC ve Türkiye’yi dışlamak istediğini, Kıbrıs Türkünün azınlık haline düşmesini hedeflediğini kaydetti.

Yusuf şunları  ifade etti:

 “Kıbrıs Türkünün self determinasyon-kendi geleceğini belirleme- hakkından taviz verilmeyecektir. Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü olmazsa olmazımızdır.

Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 46.yıldönümünü coşkuyla kutladığımız bu gururlu günümüzde,20 Temmuz Mutlu Barış Harekatında canlarını seve seve veren Şehitlerimize, Kahraman Gazilerimize, Mukavemetçi Kıbrıs Türküne, Varoluş Mücadelemizin lideri merhum Dr.Fazıl Küçük'e, Barış Harekatının Başbakanı merhum Bülent Ecevit'e, Başbakan Yardımcısı merhum Necmettin Erbakan’a, KKTC'nin Kurucusu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'a, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Anadolu'daki vefakar kardeşlerimize minnet ve şükranlarımı sunarım.”

KIBRIS TÜRK PİLOTLAR DERNEĞİ

Kıbrıs Türk Pilotlar Derneği Başkanı Kaptan Pilot Akay Yılmaz da, 46 yıl önce adaya barış getirmek için yola çıkan Türk askerinin zaferini onurlandıran 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı gururla kutladıklarını belirtti.

Tüm dünyada hayatı kısıtlayan, binlerce cana mal olan salgın hastalık döneminden geçerken, meslekleri gereği en olağanüstü koşullarda çalışmaya ve yaşamaya alışma sürecinde olduklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“Kıbrıslı Türk pilotlar arasında olumlu ilişkiler ve iş birlikleri geliştirmek, dayanışma içinde olmak amacıyla kurulan Kıbrıs Türk Pilotlar Derneği olarak, 46 yıldır süregelen barış ve güven ortamının devam edeceğine inancımız tamdır.

Savaşın karanlık ve acı hatıralarını değil, 20 Temmuz 1974’ten sonra Kıbrıslı Türkler için doğan özgürlük, barış ve eşitliği selamlıyoruz. Bu uğurda can veren, gazi olan askerlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.”

KKTC ÜLKÜ OCAKLARI

KKTC Ülkü Ocakları Başkanı Fatih Arıcı da, 20 Temmuz mesajında, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümün de, harekatın başarı ile sonuçlanmasını sağlayan Kahraman Türk askerlerini minnet ve şükran ile andıklarını ifade etti.

 “ 20 Temmuz 1974’de Kıbrıs coğrafyasında atalarımızdan aldığımız kutlu mirastan bir adım geri atılmamış,1071 yılındaki Sultan Alparslan’ın ruhu Kıbrıs Adası’nda bir kez daha beden bulmuş, Kurtuluş Savaşı’ndaki emek ve mücadelesi bu topraklarda bir kez daha şahlanmıştır” diyen Arıcı, Kıbrıs Türklüğü’nün  yalnız bırakılmadığını ifade etti.

Mesajda şunlar kaydedildi:

“Türk’ün Türk’le kucaklaşarak cani ve gözü dönmüş Rumlara karşı omuz omuza mücadelesi, bağımsızlığa giden yolu oluşturmuştur.

Bu bilinçle Kıbrıs davasına hayatını adayan Dr.Fazıl Küçük ve KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Bey başta olmak üzere vatan toprağı için kanını döken tüm mücahitlerimize minnetlerimizi ve dualarımız sunuyoruz”.

TÜRK BİRLİĞİ DAYANIŞMA MERKEZİ

Türk Birliği Dayanışma Derneği (TBDD) Başkanı  Güven Arıklı, “Kıbrıs'ta, 1974'te sağlanan huzur ve barış ortamının bozulmasına asla müsade edilmeyecektir” dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında, “Doğu Akdeniz  başta olmak üzere Kıbrıs konusunda, Türkiye ve Kıbrıslı Türkleri görmezden gelen anlayışların başarılı olma şansı olmadığını vurgulayan Arıklı “TBDD olarak, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan askerlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, Türk dünyası ve Kıbrıs Türk Halkı'nın Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutluyoruz” ifadelerine yer verdi.