ARIKLI

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Arıklı mesajında, “Ülkemizin geleceği olan evlatlarımıza armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Mesajında, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  veciz ifadesi ile “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin, yüzyıllar süren arayışlarının özü ve onun kendi kendisini yönetmek bilincinin canlı bir simgesidir” ifadelerine yer veren Arıklı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, aziz şehitleri, kahraman gazileri ve TBMM kurucu üyelerini rahmet, minnet ve şükranla andı. 
Geleceğin teminatı çocukların bayramını kutlayan Arıklı, sağlık, başarı ve mutluluk dileğinde bulundu. 

EVREN

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Evren yayımladığı mesajda, “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, umutsuzluğun, yoklukların ve zorlukların yaşandığı bir dönemde açılması, Türk milletinin istikbaline ışık tutan, tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Türk ulusunun temsilcilerinin katılımıyla toplanan Büyük Millet Meclisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde aldığı tarihsel kararlarla, emperyalist işgal kuvvetlerine karşı Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünün korunması ve bağımsızlığın kazanılması amacıyla yürütülen çabaları halk iradesine dayanarak yönlendirmiştir” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik Günü’nün, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilmesinin, onun vizyonunu, insan sevgisinin yüceliğini ortaya koyduğunu ifade eden Evren, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına rahmet diledi.

Evren, “Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının ve istikbalimizin teminatı olan çocuklarımızın gözlerinden aydınlığın, akıllarından ilmin, yüreklerinden vatan sevgisinin eksilmemesini diler, milletimizin “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nı en içten dileklerimle kutlarım” dedi.

OĞUZ

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.

Oğuz, 23 Nisan vesilesiyle yayımladığı mesajında, dünyada kutlanan tek çocuk bayramının 23 Nisan olduğuna dikkat çekerek, tüm dünya çocuklarının bayramını kutladı ve çocuklara “bugünden daha güzel yarınlar bırakma hedefiyle çalışacaklarının” sözünü verdi.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan kutlamalarının koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında okullarda veya tören alanlarında değil evlerde kutlanacağına işaret eden Oğuz, bu coşkunun ayrıca sosyal medya ve televizyon kanallarında hazırlanan videolarla süreceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, mesajını, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklar için söylediği “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz” sözleriyle noktaladı.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101’inci yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladıklarını ifade etti.

Çavuşoğlu gün nedeniyle yayımladığı mesajda, Covid-19 salgını nedeniyle bir yıldan beridir zor bir dönemden geçildiğini belirtti, “Tüm dünya ile birlikte bu olağanüstü koşulları en az hasarla atlatmaya çalışırken, birlik ve beraberliğimizi güçlendiren özel günler, böylesi bir dönemde daha da büyük anlam kazanmaktadır. Dün olduğu gibi bugün de çocuklarımızın 23 Nisan sevinci ve heyecanını bizler de yaşıyoruz” dedi.

Mesajına “Kıbrıs Türk halkı, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna destek olmuş, her zaman Türk halkının yanında bulunmuştur” şeklinde devam eden Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının Anadolu halkının milli mücadele ateşini heyecanla desteklediğini, bu heyecana ortak olduğunu, Anavatan Türkiye’ye sarsılmaz bağlarla kenetlendiğini vurguladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki mücadeleden esinlenen halkın, adada ulusal direniş ve varoluş mücadelesi vererek, bu mücadeleyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanıyla taçlandırdığını belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu özel günü, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza bayram olarak armağan etmiştir.

Halkımız, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş, çocuklarımız bu temel değerler çerçevesinde yetişmiştir ve yetişmeye devam etmektedir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Anavatan ile milli birlik ve beraberliğin pekiştiği, dostluk, kardeşlik ve barış duygularının arttığı ve bunların sadece kelime olarak kalmayıp, anlamlarının güçlü bir şekilde ifade edildiği gündür.

Ne yazık ki salgın nedeniyle, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını bu yıl yine dar kapsamda kutlayacağız. Ancak bu durum, bayram sevincimizi yaşamamız için bir engel değildir.”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkenin aydınlık yarınlarının çocuklar olduğunu kaydederek “Onlar bizim güvencemiz, egemenliğimizin teminatı ve ülkemizin gelecek sahipleridir” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu vesile ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlar, çocuklarımızın bayram sevincini ve mutluluğunu paylaşır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anarım.”

ÇAKICI

Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Balkanı Mehmet Çakıcı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. 
Çakıcı mesajında, toplumların yarınlarının bilimsel yollarla eğittikleri çocuklar olduğuna vurgu yaptı.
Egemenliğin talep edilerek elde edilemeyeceğini kaydeden Çakıcı, egemenliğin üretken bir toplum olmayı gerektirdiğini belirtti.
Toplumların yarınlarının  bilimsel yollarla eğittikleri çocuklar olduğuna vurgu yapan Çakıcı, “Hurafelerle, dogmalarla yetiştirilen çocuklar toplumsal ilerlemenin değil, çürüyüp gerilemenin kurbanı olurlar” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek insanlığın aydınlık geleceğini teminat altına almayı hedeflediğini belirten Çakıcı, mesajını şöyle sürdürdü:
“Bilimin ışığını takip eden geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın araştıran, doğru bilgiye ulaşan, değerlendirme yapıp karar veren bireyler olarak yetişmeleri hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Bu bağlamda ülkemiz çocukları yanı sıra tüm dünya çocuklarının Çocuk Bayramı’nı kutlar, sağlıklı ve barış içinde bir yaşam dileriz.”

SADIKOĞLU

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Sadıkoğlu mesajında pandemi nedeniyle bir araya gelememekten dolayı yüreğinin buruk olduğunu belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefte yürümeye devam etmenin önemini vurgulayan Sadıkoğlu, çocuklara seslenerek “Atatürk’ün armağan ettiği bu özel ve güzel günü doya doya yaşayın” dedi.

Sadıkoğlu, “Sizler, geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın güvencesisiniz. Çocuk olmak coşkulu olmak, çocuk olmak yüreğindeki sınırsız, hesapsız sevgiye sıkı sıkıya sarılmak demektir” dedi.

ÖZÇINAR

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, yarınların teminatı çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı; onlara daha güzel bir dünya bırakmak için büyüklerin daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Özçınar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, çocukların sevinç ve heyecanını, ne yazık ki bu yıl da tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid 19) salgınının gölgesinde yaşadığını belirtti.

Özçınar mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Temennimiz, yakın zamanda bu sıkıntıların geride kalması, yaşam kaynağımız olan çocuklarımızın sevinçlerini doyasıya yaşayabileceği günlerin gelmesidir.  

Bu özel gün vesilesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak, 23 Nisan’ı bayram olarak çocuklarımıza armağan eden, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de saygı ile anar, çocuklarımıza barış ve huzur içinde yaşayacakları bir dünya dilerim.”

GÜRCAFER

 Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Gürcafer mesajında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Covid-19 nedeni ile dar kapsamda kutlanacağını belirterek, “Çocuklarımızın Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerine armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gelecek yıl özgürce oyunlar oynayarak gönüllerince kutlamalarını dilerim” dedi.

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayarak, tüm dünya çocuklarını kutladı.

Dernek Gençlik Kolu Genel Koordinatörü Veli Koreli yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

“23 Nisan 1929 da ise bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Bu öyle bir bayramdır ki, çocuklara bayram hediye eden ilk ülke olmanın ötesinde, dünya çocuklarına armağan edilen ilk bayram olup o günden beri her yıl etkinlikler ile ulusal bir coşku içerisinde kutlanmaktadır. Bu yıl ise  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, salgından ötürü,  sahalarda, anıtlarda değil, evlerimizde, gönüllerimizde kutlayacağız.

23 Nisan'ı çocuklara armağan ederek, Cumhuriyet ve istiklalini gelecek kuşaklara taşımak isteyen Atamızın, 1 Mart 1922 de TBMM'nin açış konuşmasında söylemiş olduğu; ‘Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel, her şeyden evvel, ülkenin istiklaline, kendi benliğine, milli geleneklere düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.’

Sözünün unutulmaması ve bu yönde davranılması gerekmektedir. Çünkü unutmayın ki; Atatürk'ü anlamak demek, mutlaka yüzünü görmek değil, fikirlerini, duygularını anlıyor ve hissediyorsanız bu kafidir.

Ülkemiz, Anavatanımız, Türk Dünyası ve tüm Dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ

Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Dernek Başkanı Kazım And, mesajında şöyle dedi:

“Yüce Türk Milleti’nin ve onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk Halkının haklı gurur ve mutluluğunu yaşadığı; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Bayramı’nı içtenlikle kutlarız” ifadelerini kullanan And, “Bugün her şeyin sona erdiğinin sanıldığı, umutların tükenmeye yüz tuttuğu bir anda, her türlü zorluk ve imkansızlığa rağmen büyük fedakârlıklarla, ulu önder, eşsiz devlet adamı, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Ulusunun vatanına, bağımsızlığına ve özgürlüğüne kastedenlere karşı başlattığı mücadelede, Yüce Türk Milletinin egemenliğinin tüm uluslara ilan edildiği, yeni ve modern kurumsallaşmanın en önemli aşaması ve göstergesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulduğu mutlu bir gündür.”

And, maddi ve manevi yıkıma uğramış Anadolu topraklarında, Kurtuluş Savaşı ortam ve şartlarında dahi Atatürk’ün, Türk milletinin çağdaş uygarlıklar arasında yerini alması için fikir ve gayretlerini esirgemeden, çağdaşlaşma hedefine kesintisiz bağlı kalarak Meclisin kurulması ve çalışmasını tesis ettiğini belirtti.

“Kurtuluş Savaşı sonrasında da Ulu önder: ‘Egemenlik hiçbir mana, hiçbir şekil ve hiçbir renkte ortaklık kabul etmez’ diyerek, eskimiş ve köhnemiş tüm kurumları kaldırarak ‘Egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin’ olduğu ve demokrasinin belirleyici, bilimin yol gösterici olduğu cumhuriyeti ilan etmiştir” diyen And şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temelinde; çağdaş yurttaş, toplum ve devlet hedeflerine ulaşmayı sağlayacak prensipler özenle yaşama geçirilmiştir. Kadın ve erkeğin eşit, bağımsızlığın daimi olduğu, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devlet niteliğine haiz olan, Atatürk'ün milletine hizmette, en önemli eseri ve armağanı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuştur.

Atatürk ilke ve devrimleriyle yaşamayı benimsemiş ve onun işaret ettiği çağdaş ve ileri medeniyet seviyesine ulaşmak, özgür yaşamak, adadaki  varlık ve egemenliğini sonsuza kadar sürdürmek için Kıbrıs Türkü’de kendisine düşen görevleri geçmişte olduğu gibi gelecekte de yapmaya ve değerlerini korumaya devam edecektir.

Bu vesileyle başta ulusumuz ve özelde de geleceğimiz olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten duygularla kutlarken, bu mutlu günde başta Ebedî Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve canlarını feda eden şehitlerimiz, ebediyete intikal etmiş gazilerimiz aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğilirken, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz”

KAMUSEN 
KAMUSEN  Başkanı Metin Atan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Covid- 19 salgını nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir zor bir dönemden geçildiğini, bu olağanüstü koşulları en az hasarla atlatmaya çalışırken, birlik ve beraberliği güçlendiren özel günlerin daha da büyük anlam kazandığını kaydetti. 
Atan, geleceğin teminatı olan çocukların, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, toplumun her alanındaki ileri atılımlarına öncülük yapacak, kalpleri vatan ve millet sevgisiyle dolu, görev ve sorumluluklarına yürekten bağlı, düşünceli insanlar olarak yetişmeleri dileğinde bulundu. 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Atan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi en derin saygı ve rahmetle andı. 
KIBTES 
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası  (KIBTES) Başkanı Himmet Turgut, mesajında, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı istiklal mücadelemizi tek amaçta birleştiren tek hakikat olmuş; bize özgürlüğü ve bağımsızlığı armağan etmiştir.” ifadelerini kullandı. 
Turgut,  son yıllarda terör, savaş gibi nedenlerle çok sayıda çocuğun geleceğinin ve hayatının yok olduğunu, yetim, öksüz, kimsesiz kaldığını belirterek, bu sorunlara çözüm üretmek ve daha huzurlu yarınlar inşa etmek için 23 Nisan tarihinin önemli bir gün olduğunu belirtti. 
Turgut, 23 Nisan’ı çocuklara daha huzurlu ve bilinçli bir gelecek inşa etmeye çabalama şuuru ile idrak eden KIBTES’in etle tırnak gibi olan KKTC-TC ilişkilerinin bundan sonra da güçlenerek büyüyeceğine inancını belirtti. 
Anavatan ve Kıbrıs Türk halkı çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Turgut, bu bayramı çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle andı. 
ÖĞRENCİ BİRLİĞİ
Kıbrıs Türk Öğrenci Birliği Başkanı Abdurrahman Arıkan,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladığı mesajında, “Aziz milletimizin canlarını hiçe sayarak verdiği mücadelenin kanla yazılmış zaferlerin kazanıldığı yurdumuzun nasıl düşman işgalinden kurtulduğu unutulmamalıdır" dedi. 
Arıkan, “101 yıl önce TBMM'yi kuran ve tarifsiz bir zafere imza atanları anıyoruz. Şehit kanlarıyla sulanmış bu güzel yurdu, bize emanet eden aziz şehit ve gazilerimiz başta olmak üzere Mustafa Kemal'in bütün dünya çocuklarına armağan ettiği tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim