Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, Basın Sen ve Dış Basın Birliği yayınladıkları ortak açıklama ile Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs vakalarının duyurulması konusunda izlediği yöntemi eleşitrdiler.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs salgını KKTC’de de etkisini hissettirmektedir. Herkesin topyekün bu salgın tehdidiyle mücadele ettiği bu dönemde basına da büyük görev düşmektedir. Doğru haberlerin en hızlı şekilde verilmesi, kamuoyunun endişelerinin giderilmesi ve daha da önemlisi gelişmelerden haberdar olma hakkı ancak ve ancak basının doğru bilgiye hızlı şekilde ulaşabilmesi ile mümkündür.
Bununla birlikte bilgi akışındaki eksiklik ciddi bir sorun haline gelmiştir. Salgınla mücadele için Sağlık Bakanlığı çalışanlarının canlarını dişlerine takarak çalıştıklarından hiç kuşkumuz yoktur. Ancak kamuoyunun aydınlatılması da bu mücadelenin kritik parçalarından biridir. Ne yazık ki bugün yaşanan örnekle birlikte bu bilgi akışının sağlıklı yürümediğini bir kez daha gördük.
Sağlık Bakanı Sayın Ali Pilli, açıklamalarını BRT’ye yapmaktadır. Bu açıklamanın yapılacağı bile basın mensuplarına duyurulmamaktadır. Bakanlık basın birimi basınla iletişimi sağlamak için bir iletişim grubu kurmasına rağmen iki saat sonra Sayın Bakan bir kez daha son vaka sayılarını BRT’den açıklamayı tercih etmiştir.
Yine bu açıklamanın yapılacağı bu haberleşme grubunda duyurulmamıştır. Amacımız BRT’yi suçlamak ya da BRT’den inisiyatif çalmak değildir. Tüm dünyada yapıldığı gibi her gün aynı saatte yapılacak bir basın duyurusu ya da canlı yayın gibi basit çözüm ile bu sıkıntının üstesinden gelinebilir. BRT bir kamu yayıncısı ve KKTC’nin gözbebeğidir. Bu günlük mutat basın açıklamaları istenirse BRT üzerinden yapılabilir.
Sayın Bakan Ali Pilli’ye açık çağrımızdır: Lütfen açıklamalarınız tüm basına aynı anda verilsin. Tüm basın çalışanlarının BRT izlemek dışında kendi kurumları için içerik üretmek zorunda olduklarını hatırlayın. Şeffaflık böylesi kritik bir dönemde kamuoyunun en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Tarama testi ve tanı kiti tartışmaları paylaşılan bilgilerin de yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Lütfen kamuoyunu aydınlatacak bilgileri paylaşmaktan çekinmeyin. Basının gerçekleri kamuoyuna en doğru ve hızlı şekilde iletmek dışında bir gailesi olmadığını hatırlayın.
Sağlık Bakanlığına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur

KKTC halkına da çağrımızdır : EVDE KALIN SAĞLIKLI KALIN

DIŞ BASIN BİRLİĞİ
KIBRIS TÜRK GAZETECİLER BİRLİĞİ
KIBRIS TÜRK GAZETECİLER CEMİYETİ
BASIN SEN"

Editör: TE Bilisim