Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu devam ediyor. Toplantıda yapılan konuşmalarda, gündemdeki konu yanında güncel konulara da değiniliyor.

Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı 36 kabul oyuyla, oy birliğiyle kabul edildi. 14 milletvekili oylamaya katılmadı.

Kürsüye gelen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, iki ayrı yasa gücünde kararnamenin birleştirildiğini, sağlık personelinin arttırılması konusuna oylarının olumlu olduğunu, SÜTEK’in bütçesindeki değişiklik kısmına ise “hayır” dediklerini söyledi.

Güney-kuzey karşılaştırması yapılmasını anlamsız bulduğunu ifade eden Erhürman, pandemi ile mücadele etme kısmında farklılıkların bulunduğunu kaydetti.

Sürecin yönetimindeki çaba konusunda eleştirilerde bulunan Erhürman, alanın uzmanlarından oluşan Sağlık Üst Kurulu’nun 7 gün karantina tavsiye kararının Başbakan Ersin Tatar’ın kabul edilmeyeceğini açıklamasını da eleştirdi.

Sağlık Üst Kurulu’nun tavsiye kararının basına nasıl sızdığını da soran Erhürman, Üst Kurul’un bu kararı almasındaki gerekçenin ne olduğunun da bugüne kadar açıklamadığını söyledi. Erhürman, “Başbakan diyor ki, Türkiye ile aramızı açmaya çalışıyorlar, aramızı açmaya çalışan kim?” dedi.

PCR sonucu pozitif bir kişinin adadan kaçtığına işaret eden Erhürman, bu konuda güvenin nasıl sağlanacağını sorarak, caydırıcılığın gelmesi ve cezaların arttırılmasına destek vereceklerini söyledi.

Eğer niyet caydırıcılığı arttırmak ve otellerin kapatılmasına kadar gidilmesiyse yasanın da değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Erhrüman, üretilen çözümlerin uygulanmasında sıkıntı yaşandığını vurguladı.

Dün çıkan ikinci vakaya da değinen Erhürman, “Bu vaka aracılığıyla aslında görmüyor muyuz ki iki tane PCR ile güveni tesis edemiyorsunuz?” dedi.

Sürecin yönetimin planlanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığının görüldüğüne dikkat çeken Erhürman, yerli pozitif vakadan söz edildiğini ancak Sağlık Bakanlığı’ndan şu ana kadar tatmin edici bir açıklama gelmediğini kaydetti.

860 KKTC VATANDAŞI İŞSİZ KALDI

Çalışma Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 860 KKTC vatandaşının işsiz kaldığını, çok sayıda kişinin de evlerinde ödeneksiz izinde olduğunu ifade eden Erhürman, insanların işsizlik sigortasının yükseleceği Ağustos ayını beklediklerini söyledi.

“CYPFRUVEX’TE 13 KİŞİNİN İŞTEN DURDURULMASININ PLANLANDIĞI DUYUMU ALDIK”

Cypfruvex’te 13 kişinin işten durdurulmasının planlandığı duyumunu aldıklarını belirten Erhürman, hükümetin iş insanlarına işten insan durdurmaması için çağrı yaptığını ancak hükümetin başka kurumlara yeni istihdam yapılmasını planlandığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

Öğretmen münhalleri konusunun takipçisi olacaklarını söyleyen Erhürman, Kamu Hizmeti Komisyonu’nda yaşanan sıkıntıdan dolayı öğretmen sınavlarının gerektiği gibi yapılamayacağını söyledi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, sınavla kadrolu bir şekilde öğretmen alımına gidilmesinin temennileri olduğunu, eğer sınavlardaki sıkıntı seçim yasaklarına takılmasıysa, öğretmen sınavlarının seçim yasaklarından çıkarılmasını destekleyeceklerini vurguladı.

Erhürman, Gazimağusa, Yeniboğaziçi, İskele Emirnamesi konusunda yaşan süreç hakkında da eleştirilerde bulunarak, şu anda yürürlükte olan süresiz bir emirname bulunduğunu, bunun sorunun da öngörülebilirliğinin ortadan kalkması, ülke ekonomisi ve ülkenin planlanması açısından ciddi bir belirsizlik yarattığını kaydetti.

(TAK)