Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün iş birliği ile “Yurttaşlık Hakları Hareketi” konulu bir seminer gerçekleştirildi. DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Umut Bozkurt gerçekleştirdiği açılış konuşmasında geniş katılımdan dolayı teşekkürlerini ileterek, seminere konuşmacı olarak katılan Amerikan Kıbrıs Büyükelçiliği’nde değişim ve kültürel programların yanı sıra sosyal yardım girişimlerini yöneten Halkla İlişkiler Uzmanı Amelia Vander Laan’ı katılımcılara tanıttı.

Yrd. Doç. Dr. Bozkurt’un açılış konuşmasına müteakip, panele davetli konuşmacı olarak katılan ABD Kıbrıs Büyükelçiliği Halkla İlişkiler Uzmanı Amelia Vander Laan Yurttaşlık Hakları Hareketi’ni Amerikan resmi ağzından ve tarihsel geçmişi ile aktardı. Genellikle diplomasinin hükümetler arası devlet politikaları olarak ele alındığını belirterek başlayan Laan, yaşadığımız son yüzyıl içerisinde egemenliğin insanların eline geçtiğini söyledi. Laan 1500lü yılların başında Amerika’nın İngiliz kolonisi altında iken Afrika’dan 25 milyon insanın getirilerek işçi olarak kullanıldığına dikkat çekerek, Afrika kökenli bu insanların Amerika’da yaşadıkları kölelik ve ayrımcılık gibi zorluklara, hakları için verdikleri mücadele ile katıldıkları hareketlere ve bu süreç içerisindeki kazanımlarına ışık tutmaya çalıştı. Amerika’da yurttaşlık haklarının mükemmel bir durumda olmadığını, ancak bunu sağlamak için tüm kesimler ile diyalog halinde olmaya çalıştıklarını belirten Laan, tüm yurttaşların eğitim ve eşitlik için politik ile sosyal haklarına kavuştuğuna dikkat çekti.

Seminere ağırlıklı olarak DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinden oluşan katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için kurulan VOİS Öğrenci Birliği’nin kurucu üyesi Achiri Emmanuel yaptığı açıklamada seminerin kendi hak arayışlarına ışık tutması bakımından oldukça verimli geçtiğini ifade etti.