Tüm dünyada radar istasyonlarının önemi ve güvenliği malum iken KKTC’de bu da oldu dedirtecek cinsten bir haber.

Finansmanı tamamen TC büyükelçiliği tarafından karşılanan Ağırdağ radar istasyonu’nda çalışanlar oradan alınıyor ve başka yerlere gönderiliyor.Böylelikle 5 buçuk milyon Euro maliyetle tamamlanmış radar istasyonun 2018 yılı için talep edilen bakım onarım bütçesinin Büyükelçilik tarafından durdurulduğu Başbakanlık’a bildiriliyor.Konu ile ilgili Başbakanlığın bilgilendirildiği ve “başta havacılık güvenliği olmak üzere ortaya çıkacak olumsuzluklardan siz sorumlusunuz” denilen yazıya Bayındırlık ve Ulaştırma bakanı değerlendirmede bulunuyor.

5 buçuk milyon maliyetle TC büyükelçiliği tarafından finanse edilerek kurulan Ağırdağ radar istasyonunda çalışanlar eski KTHY çalışanlarından bazıları 2012 yılında kimsenin kalmaya cesaret edemediği bu yerde çalışmaya başlayarak güvenliği sağlıyor.

2013 yılında ise Ercan özelleşince 5 kişi daha Ağırdağ’a gönderiliyor ve toplam 10 işilik persenelle buranın güvenliği ve sistemin düzgün çalışşması yönünde personel görevini yapıyor. Koalisyon hükümetinin kurulması ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarfından dağıtılan personel nedeniyle onca yatırım güvenliksiz ve bakımsız klacağı nedeni ile Büyükelçilik başbakanlığa bir yazı göndererek 2018 yılı için bakım ve onarım için ayrılan bütçeyi durdurduğunu belirtiyor. 3 Ağustos 2018’de Başbakanlığa gönderilen yazı aynen şöyle

Başbanlık müsteşarı ise büyükelçilikten gelen yazıya mukabil bayındırlık ve ulaştırma bakanına şu yazıyı gönderiyor.Yazıda personel hareketleri sonucu ortaya çıkan belirsizlik nedeni ile 2018 yılında bu yatırıma yönelik bütçe ödeneği için gerekli bloke işlemlerinin durdurulduğubelirtilip Ağırdağ Radar istasyonunda havacılık güvenliği başta olmak üzere doğacak olumsuzluklardan siz sorumlusunuz deniliyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ise başbaknlıktan gelen yazıya cevaben oradaki çalışanların görevini önemsizleştirerek bekçilik diye ifade ediyor ve personel için “ayak içinde dolaşmamaları” düşüncesi ile dağıtıldılar zzaten kişiye göre iş yaratılmıştı” bu görevi güvenlik kameraları yapıyor şeklinde yanıt veriyor.

Çalışanlar ise bu kadar önemli bir istasyonun kameralarla güvenliğinin sağlanamayacağını ve anında insan eliyle müdahale edilmesi gereken durumlar olabileceğini belirterek TC büyükelçiliği tarafından bakım ve onarım için durdurulan bütçe ödeneğine yazık olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim