Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2005’ta yaşanan ve Güzelyurtlu ailesinin öldürüldüğü cinayeti işleyenlerin adalet önüne çıkarılmaması konusunda Türkiye’yi suçlu buldu.

Mahkeme, oybirliğiyle, Türkiye’nin Avrıpa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesinin (yaşam hakkı/soruşturma) ihlal ettiğine oybirliğiyle hükmetti.  Mahkeme, 2’ye karşı 15 oyla, Güney Kıbrıs’ın bu maddeyi ihlal etmediğine karar verdi.

Kararda, Güzelyurtlu ailesinin (Elmas Güzelyurtlu, Zerrin Güzelyurt ve Eylül Güzelyurtlu)  2005’te Güney Kıbrıs’ta öldürüldüğü, katillerin daha sonra KKTC’ye kaçtığı ve cinayetle ilgili hem Güney Kıbrıs, hem KKTC hem de Türkiye’de soruşturma yürütüldüğü, ancak soruşturmaların 2008’de çıkmaza girdiği hatırlatıldı.

Kurbanların yakınlarının, bunun üzerine, soruşturmada yeterince işbirliği yapmadıkları gerekçesiyle hem Güney Kıbrıs hem de Türkiye aleyhinde AİHM’de dava açtığı not düşüldü.

Türkiye’nin soruşturma süresinde gereken işbirliği ve çabayı sergilemediğini kaydeden mahkeme, Güzelyurtlu ailesinin 7 yakınına 8500’er euro, ayrıca mahkeme masrafları olarak toplam 10 bin euro ödenmesine hükmetti.

TAK

Editör: TE Bilisim