Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, parti başkanlarıyla dün yaptığı görüşmenin ardından bugün hükümeti kurma görevini Özgürgün’e verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı Özgürgün’ü kabul ederek, hükümeti kurmakla görevlendirdi. Özgürgün’e, UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Akıncı’ya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ile Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ eşlik etti.

Akıncı-Özgürgün görüşmesi yaklaşık yarım saat sürerken görüşmenin başında basına açıklama yapıldı.

Kabulde ilk sözü  cumhurbaşkanı Akıncı aldı. Akıncı, Anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak bakanlar kurulunu oluşturmak üzere başbakanlık görevini Özgürgün’e tevdi ettiğini kaydetti.

 

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de kabulde kısa bir konuşma yaptı.

Hükümet kurma görevini alamadan resmi temaslar başlatmadığını kaydeden “Sayın Akıncı görevi tevdi etmeden önce bazı çalışmalar yapıldı. Bunun farkındayız. Bu çalışmalar bir sonuca varmış olsaydı, güvenoyu alabilecek noktada Sayın Akıncı’ya gelmiş olsaydı Sayın Akıncı bunu değerlendireceğini bize ifade etmişti. Biz de bu noktada herhangi bir itirazımız olmayacağını söylemiştik ama bu olmadı…Görevin teamül gereği birinci partiye verilmesi ve temasların başlatılması konusunda görüş birliğimiz var.”

 

AKINCI HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ VERDİ

 

ÖZGÜRGÜN: “DENEMEK KOLAY OLMAYACAK”

Yaklaşık yarım saatlik görüşmenin ardından Hüseyin Özgürgün, çıkışta da açıklama yaptı.

Özgürgün, Cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevi aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Seçimin hemen ertesinde başlatılmış bulunan bir görüşme var. 4 partinin hükümet kurma anlamında ortak çalışması var.  Biz dünkü görüşmede, sandıktan büyük farkla birinci parti olarak çıkan UBP’ye görev verilirse bunu en iyi şekilde yapmaya çalışacağımızı belirttik.  Güçlü bir hükümet kurma noktasında çalışmalarımız olacağını, görevi devralmadan hiçbir teması yapmayacağımızı, resmi görüşmeleri ancak Akıncı’dan görevi aldıktan sonra başlatacağımızı söyledik.”

CTP, HP, TDP ve DP’nin 4’lü koalisyon konusunda görüşmelerinin sürdüğünü de anımsatan Özgürgün, bunu ilk günden “sivil darbe” olarak nitelendirdiklerini hatırlattı.

Hüseyin Özgürgün, şunları da kaydetti:

“Güvenoyu alabilecek bir modelin oluşmadığını Sayın Akıncı’dan az önce dinledik. Cumhurbaşkanı sırayla görevlendirme yoluna gidiyor. Birinci parti olan UBP’ye ilk görevi tevdi ediyor. Bizim amacımız halkın sandıkta ortaya koyduğu irade neticesinde bir hükümet oluşturmak. Bunu deneyeceğiz. Ama ortada bir çalışma var ve bu çalışmada bunu denemek kolay olmayacak, bunu biliyoruz. Ülkenin hükümetsiz ya da zorlama koalisyonlarla hizmet veremeyeceğini de görüyoruz. Bunun için ben bütün gayretimle aldığım görevi UBP Genel Başkanı ve Başbakan olarak en doğru şekilde yerine getirmeye çalışacağım. Benim niyetim ülkeyi ekonomik ve sosyal anlamda ve diğer alanlarda iyi bir yere getirecek hükümet kurmaktır, zaten daha önce de bu gayretle çalışıyorduk.”

“BU ŞARTLARDA GÖREV ALMAK BENİ UMUTLU KILMIYOR”

Sandık neticesinin aslında görevi UBP’ye tevdi ettiğini söyleyen ve “Ortada çok net bir sonuç var” diyen Hüseyin Özgürgün, “Daha ilk günden UBP’siz hükümet kurma çalışması var. Bu şartlar altında görev almak zor ve çalışmaların sonucu açısından beni çok da umutlu kılmıyor” dedi.

 

Özgürgün, ilk olarak CTP ile görüşme konusunda bir düşüncesi olduğunu söyledi, bugün parti meclisinden de bu konuda karar üretileceğini kaydetti.