“NE AZINLIK NE DE VİLAYET”

 

Cumhurbaşkanı Akıncı programda iç meselelere ilişkin soruları da yanıtladı. Ne güneyde üniter devlet içinde Rum'un azınlığı ne de Türkiye'nin bir vilayeti olmak istediklerini ifade eden Akıncı, bu konuda netliğin her zaman iyi olduğunu söyledi.

 

 

7 televizyon kanalından ortak yayımlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iç meselelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akıncı, erken genel seçimin ardından 4 partili koalisyonla ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine, bunu, ülkede uzlaşma kültürünün gelişmesine katkıları bakımından önemsediğini söyledi. Hükümetin beşinci ortağının kendisi olduğu yönünde UBP'nin yaptığı eleştiri konusunda Akıncı, bunun gerçekleri yansıtmadığını belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, 22 Ocak’ta meydana gelen Afrika gazetesine ve Meclis’e yönelik olaylarla ilgili soruları yanıtlarken Kıbrıs Türkü'nün farklı görüşlere toleranslı bir toplum olduğunu kaydetti.

 

Akıncı, günah keçisi yaratmak istemediğini, olayın bu olmadığını ama "Polis Genel Müdürünü hemen görevden al" diyenlerin Polis Genel Müdürü'nün GKK'nın teklifiyle Başbakan ve Maliye Bakanı'nın imzalarıyla Cumhurbaşkanı'na giden yazı üzerine atanıp aynı şekilde görevden alınabileceğini bilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, bir yargıcın koruma isteyecek noktaya gelmesinin ise kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Akıncı, yargıçların özgür iradeleriyle karar vereceğini ve herkesin de buna saygı duyacağını, yargının bağımsızlığının korunması ve otoritesinin sarsılmaması gerektiğini vurguladı; "Adalet hepimize lazım" ifadelerini kullandı.

Başkanlık rejimiyle ilgili görüşleri sorulan Akıncı, her sistemin artıları ve eksileri olduğunu belirtti, "Asıl olan demokratik standartlarımızın, kurumsallaşmanın oturmasıdır. Ben yetkilerin tek elde yoğunlaştığı sistemlere biraz çekinceli davranırım" dedi.

Başbakan Tufan Erhürman'ın Ankara'dan randevu talep ettiğini ve yakında gideceğini belirten Akıncı, Türkiye'nin kendilerine katkı sağlayan tek ülke olduğunu, desteğini esirgemediğini hatırlattı.

 

Bir başka soruyu yanıtlarken, Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olmasını gerekli ve zorunlu gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Merkez Bankası Başkanlığı'nın halen boş olduğunu ve ülkede buraya atanabilecek insanlar bulunduğunu, bu değerlendirmesini hükümete de söylediğini kaydetti.

"82. vilayet olmak istemiyoruz" ifadesiyle ilgili soruya karşılık Akıncı, Kıbrıs Türkü'nün ne istemediğini söylemesinin kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim