Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Genç Tv ekranlarında soruları yanıtlıyor.

-Hedefimiz sağlık alanında alınması gereken tedbirlerin çok daha Radikal ve hızlı bir şekilde alabilmek ten ibaretti başka bir şey değildi.

- Şimdi böyle peyderpey alınan tedbirler var. Aradan haftalar geçti hala .Biz tedbir almaya devam ediyoruz ve daha alacağız, almamızda gerekir.

- Bunu da söyleyeyim hemen açılmaya gidemeyeceğiz öyle görünüyor. Çünkü bir gün vaka yok, ertesi gün mi ki var.Bir ertesi gün beş tane.

-Biz fazla bulaş olmadan, yaygınlaşma olmadan sayımızı üç aşağı beş yukarı tespit etme imkânına sahip olacaktık. O nedenle o radikal görülen tedbir alınabilirdi.

- O akşam ben o toplantıya giderken Sayın Başbakanım bir tweet attığını Söylediler bana daha sonra basın toplantısı sırasında asla sokağa çıkma yasağı olmayacak diye açıklama yapmış.

- Ben daha toplantıya gelmeden.. Yani bunlar önyargılı davranışlara tabii . Ben bugüne kadar hükümeti eleştirmek istemedim. Çok da bunu yapmak heveslisi değilim. Ama işte bazen bir şey söylerseniz nndan sonra dönüp 3 gün sonra o yapmayın dediğinizi yapmak zorunda kalırsınız.

- Siyasiler pandemi ile bile siyaset yapmaktadır Dünya Sağlık Örgütü.

-Tabii Cumhurbaşkanıyım siyasi bir kimliğim var. Ama siyaset halkın yararına ve genel kamu çıkarına yapılan bir uğraştır.

-Siyasallaştırma konusu yasallaştırma kavramı halkın anladığı anlamda bugünlerde hiç yapılmaması gereken bir olgudur.

- Ama gelin görün ki şöyle bir garip durumla karşı karşıyayız. Birileri bir şey söylüyor bir şey yapıyor sizi itham ediyor. En olmayacak şekilde olmayacak zamanda ve aklı başında herkesin de çok garipsediği bir şekilde bir durum yaratılıyor.

- Dönüp ona karşı “ Allah aşkına bu iş böyle değil “ diye anlatmaya kalktığınızda bu defada siyaset yapmış gibi oluyorsunuz. Birileri çıkar ve der ki işte ikisi de aynı şeyi yapıyor . Bu tavırları anlatmak durumundayız.

- Konuşacağız yeri geldiğinde. Cumhurbaşkanlığı olarak en azından biz bu süreçte ne yaptık ne yapmaya çalışıyoruz.

- Şu anda evimdeyim halkımıza da evde kalça ağrısı yaparken ona da bizim de yeri geldikçe riayet etmemiz lazım.

-Aşağı yukarı bir haftadır evdeyim bir hafta önce çıkmak durumum vardı çıktım. Ondan sonraki süreci şimdi sizinle yaptığımız gibiyim iletişim kanalları var teknoloji gelişmiştir artık gruplarda kendi kurduğum danışma kurulları var biliyorsunuz bir sağlık alanında geçmişte sağlıkla bakanlık yapmış başhekimlik yapmış değerli İnsanların oluşturduğu bir Kurulu onlarla sürekli iletişim halindeyim.

- Ekonomide ekonomik işletmeci sigortacı bu konularda deneyim sahibi olmuş insanlarımızın oluşturduğu bir grup var onlarla sürekli temasın var.

- Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığının üst düzeydeki çalışma arkadaşlarımla bir grubumuz var. Ayrıca da bir hukuk ekibi var onlarla da yeri geldikçe temas halindeyim. yani 4 tane WhatsApp grubu ile benim her gün sürekli iletişimin var.

- Özellikle iki gruptan biraz bilgi vermek istetiyorum. Biz bu konuları birilerine rekabet olsun diye kurmadık. Bu da yanlış değerlendirildi.

-Maalesef bazıları tarafından şu an rekabetçi değil dayanışmacı bir ruh haline ihtiyacımız var.Ne yaptık örneğin, ekonomi kurulumuz şu ana kadar 4 tane çalışma yaptığı ve bunları hükümete iletti.

- Zor durum konusunda, bu şartlarda bile telefonlarla bir araştırma yapan ekibimiz araştırma yaptı.

-Esnaf ve Sanatkarlar Birliği yetkilileri de dahil bir anket yaptırdık. 150 küçük esnaf ve küçük işletme arasında içinde bulundukları zor durumu tespit etti.

-Bunu hükümette paylaştık. Aynı zamanda onların bu durumuna yardımcı olmak için Avrupa Birliği’nden ricada bulunduö.

- Tabii yeri gelmişken söyleyeyim. Hem Türkiye'ye, hem Avrupa Birliği'ne hem dünya Bankasına, hem Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na, Birleşmiş Milletler'e, Dünya Sağlık Örgütü'ne ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na her yere mektuplar yazdım .Devletimiz adına toplumuz adına…