KKTC'de, tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgınına karşı önlemler çerçevesinde 8 gün önce alınan kısmi sokağa çıkma kararının ardından yarın geceden itibaren geceleri tam sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçiliyor. Bakanlar Kurulu, yarın geceden başlamak üzere 21.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı kararı aldı.

Hükümet, bu süreçte açık olan birkaç yerden biri olan marketlerin çalışma saatlerini de sınırlayarak akşam saat 20.00'de kapatma zorunluluğu getirdi.

Bakanlar Kurulu bugün öğleden sonra Başbakan Ersin Tatar başkanlığında bir kez daha koronavirüs gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantıda, bazı kararlar aldı.

Kararları Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay açıkladı.

BELEDİYELERE MARKET DENETİMİ ÇAĞRISI

Özersay, süpermarketlerin yarın akşamdan itibaren saat 20.00'de kapatılması yönünde karar aldıklarını açıkladı ve süpermarketlerin mesafe ve hijyen kurallarına  uymamaları halinde belediyelerin kapatma dahil ceza kesme yetkisi olduğunu hatırlatarak belediyelere bu yönde çağrı yaptı.

21.00-06.00 ARASI SOKAĞA ÇIKMAK YASAK

Yarından akşamdan başlamak üzere saat 21.00’den sabah 06.00’ya kadar tam sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini açıklayan Özersay, ev ziyaretleri, gezmeler, markete gitme gibi davranışların artık mümkün olmayacağını vurguladı. Yaptıkları bütün çağrılara rağmen gezme ve markete gitmelerin sürdüğünü gözlemledikleri için bu kararı aldıklarını belirten Özersay, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Komitesi'nin de bugün toplandığını, kendisinin de toplantıda yer aldığını söyledi.

MERKEZİ KARANTİNADA 897 KİŞİ... YENİ YERLER AYARLANIYOR

Özersay, devletin farklı kurumalarında ve eczanelerde hijyen malzemeleri ve kıyafetlerden ne kadar bulunduğunun tespiti için bir çalışma yapıldığını bildirerek merkezi karantina uygulamasına başlandığı 10 Mart'tan bugüne kadar toplam 897 kişinin 9 farklı merkezde misafir edildiğini; bundan sonra gelecek KKTC vatandaşları için yeni kullanılacak karantina merkezleri için de bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İstanbul ve Ankara'dan charter seferlerle gelecek vatandaşların karantina sürelerini geçirecekleri ortamların hazırlıklarının da Afet ve Acil Durum Yönetim Komitesi'nde ele alınıp değerlendirildiğini kaydetti.

Ülkede çeşitli kurumlarca dağıtılmaya başlanan yardım paketleri konusunda da bir değerlendirme yaptıklarını belirten Kudret Özersay, tüm ilgili kurumların bir araya gelmesiyle koordinasyonun sağlanması ve merkezi ve adil bir dağıtımın yapılabilmesinin hedeflendiğini anlattı.

İNGİLTERE'DE 19 KIBRISLI TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

Kudret Özersay, Sağlık Bakanlığı'nca yapılan koronavirüs testleri konusunda da bilgi verdi ve  şu ana kadar İngiltere'de 19 Kıbrıslı Türk'ün hayatını kaybettiğini hatırlatarak ölenlere rahmet, ailelerine ve topluma başsağlığı diledi.

TESTLER TEMASLI TAKİBİ ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Şu anda KKTC'de 69 hasta bulunduğuna işaret eden Özersay, "Yapılan testler ne kadar çok test yaparsak o kadar iyi düşüncesiyle değil temaslı takibi üzerinden yapılıyor. Belirli bazı olasılıklar takip edilerek testler yapılıyor. Örneğin ülkemize giren ve sonradan pozitif olduğu tespit edilen hastaların, ülkeye giriş yaptıkları tarihte muhacerette görev yapan polislere testler yapılarak temaslı takibi üzerinden yürütülüyor" dedi.

32 Alman, 37 KKTC vatandaşına koronavirüs teşhisi konulduğunu, 1 Alman vatandaşının hayatını kaybettiğini hatırlatan Özersay, biri Alman 2'si KKTC vatandaşı 3 kişinin yoğun bakımda bulunduğunu söyledi. 40 yaşındaki hastanın hastaneye geç getirilmesi sorunu yaşandığını, yoğun bakımda tutulduğunu ve durumunun stabil olduğunu söyledi. Diğer hastaların tedavilerinin ayrı odalarda profesyonel biçimde sürdüğünü kaydeden Özersay, yurt dışından gelen ve karantinada tutulan vatandaşların 1-2-3 ve 9 Nisan'da karantinadan çıkacağını, kendilerine test yapılacağını ve bir hafta da evlerinde izole kalmaları gerektiğini hatırlattı.

"ÖZEL HASTANEYLE YÜKSEK RAKAMA ANLAŞMA YOK"

Kudret Özersay, hükümetin herhangi bir özel hastane ile virüs çerçevesinde ortaya konulan mücadelenin parçası olarak yüksek rakamlı bir anlaşma yapılmadığını da açıkladı ve "Maliye Bakanlığı'nın da böyle bir onayı yoktur. Diyalog, istişare devam ediyor, hizmet alımı yapılabilir ama böyle bir anlaşmamız yoktur. Dolayısıyla basında yer alan rakamlar uzlaşılmış rakamlar değildir" dedi.

CHARTER UÇUŞLAR... 1NİSAN'DA İSTANBUL'DAN, 4 NİSAN'DAN ANKARA'DAN

Özersay, KKTC ile Türkiye arasında charter seferlerin söz konusu olduğunu belirterek, şu ana kadar 1 Nisan’dan İstanbul’dan, 4 Nisan’da da Ankara’dan Ercan'a charter seferler düzenleneceğini açıkladı. Özersay, bir özel firmanın düzenleyeceği charter seferle gelecek yolcuların burada hazırlanacak öğrenci yurtlarında 14 gün karantinada kalacaklarını söyledi.

BUGÜN CHARTER SEFERLE KUZEY IRAK'A 317 YOLCU GİTTİ

Özersay, bugün charter seferle Kuzey Irak'a 317 yabancı uyruklu kişinin gittiğini; 10 Mart’tan itibaren kara kapıları hariç ülkeden 47 bin 432 kişinin çıkış; 15 bin 478 kişinin de giriş yaptığını açıkladı.

Dünyanın mücadele ettiği koronavirüsle başarının halka bağlı olduğunu ifade eden Özersay, belediyelere, marketlerdeki hijyen ve mesafe kurallarını denetlemesi çağrısını yineledi.

Başbakan Yardımcısı Özersay, "Başarılı olabilmemiz için toplumsal bilinçle hareket etmemiz gerekir, herkesin kendini, sevdiklerini ve toplumu düşünerek evde kalması gerekir. Başarılı olacağımıza ben inanıyorum. Bugüne kadar gayet iyi götürdüğümüze inanıyorum. Bir ada ülkesi olarak eğer tedbirli olursak, herkes sorumluluğunun bilincinde olursa, canımız yanmaz, can kayıplarımız artmaz. Buna herkes dikkat etmeli" dedi.

Bugün ödemeler nedeniyle bankaların ve bazı devlet dairelerinin önünde kuyruklar olduğunu kaydeden Özersay, birinin gelmesini beklemeden herkesin kendi tedbirini alması ve mesafe kuralına uyması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, soruları  yanıtlarken, hastalığın bulaşıcılığı hakkında bilgi verdi ve dikkat edilmesini istedi. Özersay, halen 3 kişinin tedavisinin solunum cihazına bağlı sürdüğünü, cihaz sayısında şu anda sıkıntı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"EĞER TEDBİRLİ OLURSAK..."

"Cihaz ve ilaç eksikliği şu anda söz konusu değil. Eğer tedbirli olursak böyle bir açığımız çıkmayacak. Hastane, yatak sayısı ve cihaz bağlamında, sadece kamunun değil özelin de imkanlarının ne kadar olduğunun toplam değerlendirmesi şu anda yapılıyor. Dolayısıyla bir kötü senaryoda, kapasitemizin ne olduğunu bilerek hareket edeceğiz, inşallah öyle bir kötü senaryoyla karşı karşıya kalmayacağız. Şu anda hastanemizde 4 enfeksiyon uzmanı ve  7 göğüs hastalıkları uzmanı ekip olarak tedaviye odaklanmış çalışıyor. Ama aynı zamanda tesadüfi test yapılmıyor. Pozitif çıkan hastanın temaslıları takip ediliyor. Başhemşire başkanlığında 8 kişilik bir temaslı takip ekibi var. Pozitif çıkanların temaslılarına test yapılıyor. Doğru kişilere doğru zamanda test yapmak önemli. Doğru zamanda yapılmadığında sonuç negatif çıkar ama sonradan pozitif olduğu anlaşılır. Dolayısıyla herkesin kendini potansiyel virüs taşıyıcısı addedip önemli ölçüde izole etmesi gerekiyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, riski azaltmaya çalıştıklarını vurgulayarak " yol kat ettik ama vatandaşların da yardımcı olması lazım. Gezme tozmaya son vermek gerek. O yüzden akşam 21.00'den sonra sokağa çıkma yasağı kararı aldık. İhlal edenlere hem para hem hapis veya iki ceza birden verilebilecek" dedi.

Özersay, başka bir soru üzerine Ankara ve İstanbul'dan gelecek uçakların bir firmanın uçuşları olacağını, eğer talep olursa İstanbul'dan bir uçuş daha söz konusu olabileceğini, bu aşamada kesin bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Karpaz'da karantina altındaki 15 köyle ilgili koordinasyon biriminin, bölge belediye başkanları ve muhtarlarla görüşüldüğünü, yardımların koordine içinde yapılması için çalışma sürdürüldüğünü bildiren Özersay, hayvan üreticilerinin yem alabilmek için bankadan para çekme ihtiyacının olduğunu, bunu çözeceklerini kaydederek bölgedeki vatandaşlara biraz sabırlı olmaları çağrısı yaptı.

Kudret Özersay, koronavirüsün Karpaz'a özgü bir salgın olmadığını belirterek, bu bölgedeki vakaların bir aile ekseninde devam ettiğini ve vakaların takibinin bilimsel şekilde yapılabilmesi için karantina kararı alındığını kaydederek, bölgedeki karantina süresinin çok fazla uzatılabileceğini düşünmediğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim