Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Uluslararası Diplomasi Okulu ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. M. Sadık Akyar, “İçinde bulunduğumuz durum KKTC’ye uygulanan ambargoların kalkması için bir fırsat olabilir” dedi.
Yazılı açıklamasında süreci değerlendiren Akyar, KKTC yetkili makamları ilk vakanın ortaya çıkmasıyla birlikte halk sağlığı için gerekli tedbirleri aldığını, almaya da devam ettiğini kaydetti.
Ekonomik tedbirlere de değinen Akyar, “Kriz sonrası ekonomik problemlerin en aza indirilebilmesi için başta eğitim ve turizm sektörü olacak şekilde alınacak tedbirlerin şimdiden hayata geçirilmesi önemlidir” vurgusunda bulundu.
Akyar, aksi takdirde özellikle yükseköğretimde yaşanabilecek sorunların öğrenci kayıplarıyla birlikte rekabetin üst düzeye çıktığı bu alanı geriletebileceğini belirtti.
KDV indiriminin Türkiye’den KKTC’ye sefer düzenleyen tüm havayolu şirketlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışılması gerektiğini de belirten Akyar, bunun başarılamadığı durumda ülkeye turist ve öğrenci taşıyan tüm havayollarına getirdiği kişi başına belirli bir süre için vergi iadesi yapılabileceğini söyledi.
KKTC’ye uygulanan ambargoların kalkması, KKTC’nin tanınması, AB’nin Güney’e yaptığı tek taraflı yardımların sorgulanması için bu sürecin fırsata dönebileceğini de kaydeden Dr. M. Sadık Akyar, “Gerekli adımlar kriz sona ermeden atılmalıdır. KKTC yıllardır kendisine yapılan haksızlıkları Türkiye’nin de yardımıyla dünya kamuoyuyla paylaşarak avantaj yaratabilir. Aksi takdirde geç kalınabilir” görüşünü paylaştı.
Korona virüs konusunda KKTC ile Güney Kıbrıs Rum yönetiminin lokal iş birliği yapamadığını da savunan Akyar, “Yaşananlar iş birliğinden kaçan tarafın daha çok Rum tarafı olduğunu işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Akyar, Türkiye’nin KKTC üzerinden Güney Kıbrıs’a tıbbi ekipman yardımında bulunmasının Rum kamuoyuna iyi niyet mesajı verilebileceğini de kaydetti.