Cumhuriyet Meclisi eski başkanı Sibel Siber, devlet arazilerinin kiralanması ile ilgili, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu, “Dün onayladığınız bir yanlışı bugün eleştirirseniz, eleştirinin değeri düşer” dedi. 
Siber, “Arazi Kiralanması; Hukuk ve Etik Dışılık” başlıklı yazılı açıklamasında, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın kendi oğlunun şirketine yasalara aykırı olarak kiraladığı iddia edilen arazi ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın “hukuk ve etik dışılık yönünden” eleştiri getirdiğini ve iptalini istediğini kaydetti. 
“Bir bakanın veya hükümetin en önemli görevlerinden biri de yasadışı kararların altına imza atmaması ya da bu kararların iptalidir” diyen Siber, ancak daha önce de aynı şirkete aynı şekilde yapılan kiralamaya, Özersay’ın geçmişte hiçbir eleştiri yapmaması, hatta kira mukavelesini 10 yıldan 35 yıla çıkaran Bakanlar Kurulu kararının altına imza atmasının, bu eleştirinin inandırıcılığını zedelediğini kaydetti. 
Siber, bu durumda eleştirisinin maksadına hizmet etmediğini ve gerçekten kamu yararı gözettiği konusunda kuşku uyandırdığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bilindiği gibi Eşdeğer mağdurlarına ‘Size dağıtılacak arazi kalmadı!’ denilirken bir taraftan da Anayasa’ya ve İTEM yasasına aykırı olarak uzun vadeli kiralama yöntemiyle bu araziler hükümetlerimiz tarafından dağıtılmaktadır. Bu yasa dışı uygulamaların önüne geçilmesi ile ilgili yaptığım açıklamalar hafızalardadır. Başbakanlığım döneminde de bu konu üzerinde hassasiyetle durdum. O dönemde Anayasa ve yasalara aykırı olarak rezerv yapılan araziler, savcılık görüşüne de başvurularak hükümetimiz tarafından iptal edilmiş ve kamuoyuna da açıklanmıştı.” 
Sibel Siber, hal böyle iken Anayasa ve yasalara aykırı olması nedeniyle 2013 yılında hükümet tarafından iptal edilen 3 dönümlük bir rezerv arazinin, 7 dönüme çıkarılarak Kudret Özersay’ın partisine mensup bakanın önergesiyle 4 Aralık 2018’de Bakanlar Kurulu kararı ile tekrar aynı şahsa kiralandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Sayın bakanın da imzası bulunan bu kiralamada; Anayasa, İTEM yasası ve ihale yasasına aykırı hareket edilmiştir. Etik yönüne gelince kiralama yapılan şahsın Halkın Partisi’nin üyesi olduğu iddia edilmiştir.
Geçen Hükümet döneminde Mediterranean Master Education Services Ltd.’e (Rauf Denktaş Üniversitesi için ) Maliye Bakanlığı tarafından aynı şekilde yapılan kira sözleşmesi; Sayın Özersay tarafından etik, hukuk ve ihale yasasına uygunluğu yönünden sorgulanmamıştır. Şimdiki gibi iptalini istemek yerine Temmuz 2018’de kendisinin de imzasıyla Bakanlar Kurulu kararı ile kira sözleşmesi 10 yıldan 35 yıla çıkarılmıştır.
Yenişehir’de yine aynı şirkete yurt yapımı için kiralanan arazinin İTEM Yasası kapsamından çıkarılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu açıklamıştım. Konuyla ilgili Başbakanlık arşivindeki savcılık görüşlerini ve sayıştaya yazmış olduğum yazıyı hatırlatmıştım. Ama maalesef hükümet tarafından yine ne hukuk ne yasal ne de etik sorgulaması yapılmamış, bilakis kiralama yöntemi savunulmuştur.
Sayın Özersay’ın kendi imzasının da olduğu Bakanlar Kurulu kararları ile kiralanan veya kira süresi uzatılan araziler ile gündemde olan arazi arasında hukuka aykırılık yönünden bir fark olmadığına inanıyorum. Tümü de Anayasa’ya, İTEM yasasına ve Kamu İhale Yasası’na aykırıdır.”

Editör: TE Bilisim