Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “DAÜ’de siyaset yapmadıklarını, DAÜ’nün ülke ve üniversite alanı için vazgeçilmez olduğunu” ifade ederek, “DAÜ kendi geleceği için en doğru seçimi yapacaktır” dedi.

Çavuşoğlu, DAÜ’de rektörlük, ekonomik tedbirler ve gelecek kaygısı tartışmaları olduğunu ifade ederek, “DAÜ’de yeni bir sistemin tartışılması gerekiyor. DAÜ hepimizin. Gelen artış yapacak, giden artış yapacak, devlet de karşılayacak… Yok öyle bir şey! Denk bütçe yapılacak. DAÜ’yü maceraya sürükleyecek bir siyasi adım atmamı benden kimse beklemesin” diye konuştu.

Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’nün 62. maddesine göre söz alan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, DAÜ’deki gelişmelere değindi. Arıklı, DAÜ’de yaşananların kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek, ülke ve Mağusa için hayati önem taşıyan DAÜ’nün diğer üniversitelerden geri kalmaya başladığını ve DAÜ için tehlike çanlarının çaldığını savundu.

Arıklı, siyasileri DAÜ’de partizanlık yapmakla suçlayarak, “Necdet Osam’ın rektörlüğe siyasi darbe ile geldiğini ve siyasi darbe ile gittiğini” savundu. Arıklı, DAÜ VYK Başkanı Erdal Özcenk’in orada partizanlık yapılmayacağını söylediğini ama DAÜ’nün KTHY gibi yapılacağını savundu.

DAÜ’de birçok değişik işbirlikleri yapıldığını, acente sistemi ile üniversitenin zarara uğratıldığını ifade eden Arıklı, DAÜ’nün üniversite alanında amiral gemisi olma özelliğini kaybetmeden bu sıfatı yeniden üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Arıklı, “DAÜ’de seçimlere müdahil olmayın, partizanlık yapmayın” diyerek, konuşmasını tamamladı.  

ÇAVUŞOĞLU: “DAÜ’NÜN SİYASETLE GÜNDEME GELMESİ YANLIŞ”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, DAÜ’nün siyasetle gündeme gelmesinin yanlış olduğunu, tartışmaların DAÜ’nün yaşatılması, geliştirilmesi ve daha iyiye götürülmesi amacıyla olması gerektiğini ifade ederek, DAÜ’de geçmişte birçok sorunlar yaşandığının unutulmaması gerektiğini, o gün ekonomik akılla adımlar atılmasaydı bugün DAÜ’nün olmayacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, DAÜ’de bulunan maddi kaynakların sadece maaşları karşılayacak bir ücret olduğunu ifade ederek, DAÜ’ye siyaseten bakmadıklarını, ülkenin lokomotifi olması gerektiği görüşüyle tamamen üniversite sektörüne örnek olacak şekilde yaşamını sürdürmesi amacıyla baktıklarını vurguladı.

“DENK BÜTÇEYLE GELMEZSE BU BÜTÇEYİ GEÇİRMEYECEĞİM”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Çavuşoğlu, “DAÜ eğer bütçe denk bütçe hedefiyle bana ulaşmazsa hiçbir şekilde bu bütçeyi geçirmeyeceğim” diyerek, DAÜ’de tamamen kendi kendine yeten bütçeye geçilmezse bütçeye katkı vermeyeceğini, DAÜ’nün kendi kendine yetecek bir şekilde çalışması gerektiğini, “deliklerini” kapatması gerektiğini kaydetti.

Acente sisteminin açtığı yaraların büyük olduğunu, DAÜ’de “ben harcayayım, sıkışınca devlet bir şekilde öder” diye bir şeyi kabul etmediğini ifade eden Çavuşoğlu, “DAÜ’de rektör krizi oldu ama siyaset karışmadı. ‘DAÜ’yü doğru yönetin’ dışında bir söz olmadı. Bazı kişiler kendilerini korumak için siyaseti içine çekmeye çalışıyorlar ama biz her zaman DAÜ’den taraf olduk. DAÜ’de kim siyaseti alet ediyorsa kendi yerini korumak için yapıyor. Biz DAÜ’de yapılması gerekenlerin farkındayız ama yöneticilerini geleceği için kendi seçmek zorundadır. Biz bu işe dahil olmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, siyasetin DAÜ’de profesör seçimi veya başka bir seçim için taraf olmadığını, etik kurulların seçimine karışmak gibi bir ihtiyaçları olmadığını, DAÜ’nün kendi içinde seçimini yapacağını ifade etti.

“DAÜ’YÜ MACERAYA SÜRÜKLEYECEK BİR SİYASİ ADIM ATMAMI BENDEN KİMSE BEKLEMESİN”

Çavuşoğlu, DAÜ’de yeni bir sistemin tartışılması gerektiğini de ifade ederek, “DAÜ hepimizin. Gelen artış yapacak, giden artış yapacak, devlet de karşılayacak… Yok öyle bir şey! Denk bütçe yapılacak. DAÜ’yü maceraya sürükleyecek bir siyasi adım atmamı benden kimse beklemesin” diye konuştu.