YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, hükümetin açıkladığı ekonomik önlemler paketine ilişkin düşüncelirini açıkladı.

Yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hükümetin dün akşam açıkladığı ve ekonomik önlem paketi diye takdim ettiği tedbirler, kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur.

Yapilan düzenlemeler, Devletin hiç bir katkı koymadan ve zengin kesime dokunmadan, sadece bordroluların maaşlarından keserek ay başında maaşları kesintili de olsa ödeme ve önümüzdeki 2 ay bir kısım özel sektör çalışanına ise 1500 TL tutarında sadaka vermekten ibarettir.

Dolayısı ile yapılan düzenlemenin "Ekonomik Tedbirler" diye adlandırılması son derece yanlıştır. Bu düzenleme olsa olsa "Mini Mali Düzenleme" olarak adlandırılabilir. Ne varki bu mini mali düzenlemede çok önem verdiğimiz şeffaflık, eşitlik ve adalet ilkeleri çiğnenmiş, bu sebeple toplumsal tepkilere neden olmuştur.

Şeffaflık yoktur;Çünkü bu 2 aylık bu süre içerisinde ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğu, devletin kendisinin ne kadar tasafrruf ettiği ve bu tedbirle ücretlilerden toplamda ne kadar para kesileceği açıklanmamaktadır. Dolayısı ile taşın altına sadece ücretlilerin elini koyduğu bir düzenlemenin kabulü mümkün değildir.

Adalet yoktur; Çünkü bu ülkenin nimetinden sadece ücretliler yararlanmamaktadır. İyi zamanda bu ülkenin nimetini yiyen bütün kesimler, zor zamanda külfetini de paylaşmalıdır. Zengine dokunamayan bu tedbirler paketi adalet kavramına darbe vuran tedbirlerdir.

Eşitlik yoktur; Çünkü buram buram ırkçılık kokan bir tedbirler paketidir. Bu ülkede yasal olarak bulunan ve çalışan, devlete her türlü yükümlülüğünü yerine getiren, sigorta ve ihtiyat sandığı yatırılan 3. Dünya ülkesi vatandaşları yok sayılmıştır. Bu insanlar açlığa mahkum edilmiştir. Böyle ırkçı bir yaklaşım bile bu hükümetin ayıbıdır. 

YDP olarak en azından ayıp ve ırkçı yaklaşımdan vazgeçmeye, SSK ya kayıtlı 3.ülke emeklçilerini de paket kapsamına almaya davet ediyoruz...

Bu Hükümet, kapattığı veya çalışmaktan alıkoyduğu işyerlerinin ve işçilerin kaybını telafi etmek şöyle dursun, çalışamayanların ne vergilerini, ne borçlarını ne de kiralarini ödemeye yönelik hiç bir tedbir almamış, bunları öteleyerek güya sorumluluğunu yerine  getirmiştir. Kendi yarattığı bu mücbir sebepten kaynaklanan, alacak ve verecekleri ödemek veya dondurmak için hiç bir tedbir düşünememiştir...

Hükümet, önce kendisinin hangi uygulamalarından vaz geçtiğini, kendi içinde hangi tasarruf tedbirlerini aldığını göstermek zorundadır. Bankalarında 32 milyar TL mevduat olan bu ülke fakir bir ülke değildir. 5300 Adet vergi mükellefinin sadece 2000 tanesinden vergi alabilen bir Hükümet beceriksiz bir Hükümettir. Kurumlar Vergisinin % 80 ini 100 tane şirketin ödediği bu sistem ise bozuk bir sistemdir.

YDP olarak bu kısır mali tedbirlerle bu krizin etkilerinin azaltılamayacağını ve daha da artırılacağını iddia ediyoruz. Yapılacak olan iş, çok acil bir şekilde uzmanlardan oluşan bir kriz yönetimi oluşturmak, bunların hazırlayacağı kısa orta ve uzun vadeli ekonomik tedbirler paketini uygulamaya koymak olmalıdır.

Bu Hükümet zenginlere dokunamayacaksa, yokluk döneminde olandan alıp olmayana verecek düzenlemeler yapmaktan kaçınacaksa, toplumsal kaosa neden olmadan bir an evvel istifa seçeneğini gündemime almalıdır."

Editör: TE Bilisim