Biyokimya Uzmanı,Covid-19 pandemisi istatistiklerinde bahsederek  sosyal medya hesabından yapmış olduğu çalışma hakkında bilgi verdi.

Katkı koymak veya eleştirmek isteyenlere açık olduğunu ifade eden Metin Erduran, hereke virüsten uzak ve sağlıklı günler diledi, “Evde kalın. Güvende kalın. Güzel günler yakın” dedi.

Metin Erduran’ın sosyal medya hesabından paylaştığı çalışma işte şöyle:

COVID-19 PANDEMİSİ İSTATİSTİKLERİNE BAKILDIĞINDA:

Pozitif vakaya göre ölüm oranları:

İtalya %10.8
İspanya %8.28
Hollanda %7.09
İran %6.89
İngiltere %6.3
Fransa %6.15
Çin %4
Belçika %3.97
Kıbrıs Cumhuriyeti %2.79
İsviçre %1.98
Güney Kore %1.58
KKTC %1.53
Türkiye %1.46
Almanya %0.78
Vaka ve ölüm oranları yüksek olan ülkelerin genellikle; “Yaşlı nüfus oranları yüksek ülkeler”

– İtalya %22

– İspanya %18.7

– Hollanda %18.2

– Fransa %18.8

– Belçika %18.2

“Ancak; Almanya %21.1. Nüfus oranına göre (65 yaş üstü) yaşlı nüfusu en çok ülke olmasına rağmen ölüm oranı en düşük. Neden; hazırlıklı olması, sağlık hizmetleri , erken önlem, kriz yönetimi ve disiplinli toplum yapısı.

İtalya; yaşlı nüfus oranı %22, pandemiden ölüm oranı %10.8. Neden; geç kalma, yaşlı nüfus ve disiplini sevmeyen, kurallara uymayan toplum yapısı.

İran; yaşlı nüfus oranı %5.48 gibi çok genç nüfus yapısına sahip olmasına rağmen ölüm oranı %6.89

Neden: İran şeffaf değil, bu nedenle Belirsiz. Ancak birçok uygulamanın yanlış yapıldığı belli. Sağlık hizmetleri yetersiz olabilir.

İngiltere; yaşlı nüfus oranı %17.9, ölüm oranı %6.3. Neden; yanlış yöntem, geç kalma ve yaşlı nüfus.

Çin; yaşlı nüfus oranı %13.7, ölüm oranı %4. Neden; tıbbi imkanlar, çok test yaparak izolasyon sağlaması ve otoriter yöntemler kullanarak önlemler alması.

Güney Kore; yaşlı nüfus oranı %14.9, ölüm oranı %1.58. Neden; donanımlı sağlık hizmetleri, çok sayıda test ile erken izolasyon sağlama. organizasyon.

KKTC; nüfus tam olarak bilinmediği ve yaşlı nüfus oranı belirsiz kaldığı için ortaya net bir sonuç çıkmamaktadır. Ancak, ölüm oranına göre şu an itibarı ile şanslı sayılabilecek bir durumdadır.”

SONUÇ:

“Almanya örneği bir model olarak alınmalı ve toplumların, demokratik değerlere sıkı sıkıya bağlı ancak disiplinli nesiller yetiştirmesi gerekir.

Ülkelerin sağlığa genel bütçelerinden çok daha fazla pay ayırması gerekir.

Olası pandemilere karşı ülkelerin her zaman hazırlıklı olması A, B ve C planlarının olması şarttır.

Daha sağlıklı, virüs ve salgınlara karşı daha dirençli bir insan profili için; sağlıklı gıda üretimi ve denetimine büyük ağırlık verilmesi, dengeli beslenme alışkanlıklarının çok daha fazla yaygınlaştırılması, hareketli yaşam alışkanlıklarının küçük yaşlardan kazandırılması ve insan sağlığına zararlı her türlü ürüne karşı etkin bir mücadele verilmesi gerekmektedir”.

Editör: TE Bilisim