Bugün Dünya AIDS Günü.  Uzmanlar en büyük korunmanın hastalık hakkında bilgilenmek olduğunu söylüyor

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü. HIV virüsünün vücuda girip bağışıklık sistemini zayıflatması sonucunda ortaya çıkan AIDS, dünya çapında çok önemli bir sorun. Şimdiye dek 1 milyon insan HIV ile ilişkili hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti.

Cinsel temasların yanında damardan enfeksiyon kullanımı da virüsü bulaştırıyor. Ayrıca virüs gebelikte ve emzirme sırasında anneden bebeğe de geçebiliyor. Anneye başlanacak etkili antiviral tedavi bu bulaşıcılığı önemli derecede azaltabilir.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Emre Y. Vudalı, HIV virüsünün (human immundeficiency virüs) dünyada ve KKTC’de din, dil, etnik köken, meslek, yaş, kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmadan herkesi etkileyebileceğine işaret ederek, “Kuzey Kıbrıs'ta Kasım 2019 itibari ile KKTC vatandaşı 75 kişi HIV tanısı ile yaşamaktadır” dedi.  

Vudalı, 1 Aralık Dünya Aids Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Birleşmiş Milletler’e bağlı UNAIDS’in verilerine göre yeni HIV enfeksiyonlarının, tedavi seçeneklerine ulaşmada artışla AIDS tablosuna ilerlemenin ve hastalıkla ilintili ölümlerin sayısında azalma olmakla birlikte 2018 yılında dünyada 1,7 milyon yeni HIV infeksiyonu teşhis edildiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim