2018 Bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçe yasa tasarısının sunuş konuşmasında, “83 milyon tl’lik bütçe açığını iç kaynaklarla karşılamayı hedefliyoruz. Bütçenin yüzde 42’si cari transferlere 32’si personel giderlerine gidiyor. 2017’de 120 milyona ulaşan ve personel giderlerinin yaklaşık %7’sine denk gelen ek mesai ödemelerinin sürdürebilirliği yok ivedi tedbir alınmalı” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Temel amacı, sürdürülebilir bir kamu finansman dengesi kurmak ve gerekli yapısal tedbirleri uygulamaya koyarak ekonomide kalkınma sürecini sağlayarak, üretime dayalı büyümeyi gerçekleştirmek olarak ifade edilen ve erken genel seçim nedeniyle geciken bütçeyle ilgili görüşmelerin Meclis Genel Kurulu safhası 8 gün sürecek ve 21 Mart’ta tamamlanacak.

Toplantının başında 5 milyar 815 milyon TL’lik bütçeyi öngören 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin raporu sunuldu. Raporu, Komite Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros okudu.

“EK MESAİ ÖDEMELERİNİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ YOK”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçe yasa tasarısının sunuş konuşmasında bütçenin ülkenin imkan ve ihtiyaçları doğrultusunda mali disiplin ilkesiyle hazırlandığına dikkat çekti. Denktaş, 2018 Bütçesi hazırlanırken, bütçe uygulama sonuçları, döviz kurlarındaki değişmeler, büyüme ve Tüketici Fiyatları Endeksi artışlarının temel dayanaklar olarak alındığını söyledi.

Ülkenin en büyük sorunlarından birinin giderlerin gelirlerden fazla olması olduğunu belirten Serdar Denktaş, bu durumun borçlanma veya ödemelerin ötelenmesi sonucunu doğurduğunu kaydetti.

“Bütçenin yüzde 42’si cari transferlere 32’si personel giderlerine gidiyor” diyen Bakan Denktaş, 2018 Mali Yılı Bütçe Gelirlerinin 5 milyar 732 milyon TL olarak öngörüldüğünü, bunun yüzde 77.42’sini yerel gelirlerin, yüzde 21.15’ini ise TC katkısının oluşturduğunu ifade etti.