AKINCI: “HER BİR DESTANDA TÜRK İNSANI VE TOPLUMU VAR"

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk edebiyatının, zorluklarla baş etmesini bilen, kendiyle barışık, üretken ve kültürel derinliğe sahip Kıbrıs Türk toplumunu yansıtan zengin bir kaynak olduğunu kaydetti. Akıncı,  “Her bir destanda, masalda, şiirde, öyküde ve romanda Kıbrıs Türk insanı ve Kıbrıs Türk toplumu vardır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde bugün başlayan ve 2 gün sürecek III. Uluslararası Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu’nun açılışında konuştu ve Kıbrıslı şairlerden dizeler okudu.

 “Dilin önemini en iyi bilen ve en iyi anlatabilecek uzmanların Kıbrıs Türk edebiyatını her yönüyle ele alacakları bu bilimsel etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum”

 

“Bir yandan bütün çağdaşları gibi küreselleşmenin çok kültürlü ve çok dilli yapısına uyum sağlamaya çalışan Kıbrıslı Türkler, diğer yandan kendi dillerinin derinliğini keşfetmeye eskisinden çok daha fazla ilgi duyuyorlar.

 

Toplumlar düşünürler, duygulanırlar, icra ederler ve böylelikle hayatı her yönüyle akıtırlar; bu esnada ise hiç durmamacasına söylerler ve yazarlar… Alman filozof Martin Heiddeger’i ‘Dil insanın evidir’ demeye yönelten şey de işte dilin bu toplumsal hayatı kuşatan varlığıdır.”

 

AKINCI, NAZIM, TEVFİK, BALMAN, DEMİRAĞ, NALDÖVEN VE TÜRKAY’DAN DİZELER OKUDU

 

Edebiyat tarihine bakmanın bir bakıma toplumsal tarihe bakmak olduğunu da ifade eden Akıncı, Kıbrıslı Türk şairlerden şu kesitleri sundu:

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk edebiyatının, zorluklarla baş etmesini bilen, kendiyle barışık, üretken ve kültürel derinliğe sahip Kıbrıs Türk toplumunu yansıtan zengin bir kaynak olduğunu kaydederek, 

Bu kaynağın geleneksel hale getirdikleri sempozyumda ele alınmasını sağlayan KIBATEK’e teşekkür eden Akıncı,  bu yılki sempozyuma destek sağlayan Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kıbrıs Türk Kültür Derneği ve Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Derneği’ne de teşekkürlerini sundu.