Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderler yemeği öncesinde bugün siyasi parti başkanları ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hepimiz bu ülkede bu adada barış istiyoruz, huzur istiyoruz. Gelecek kuşakların bu adada bizlerin çektiği sıkıntıları yaşamamalarını istiyoruz. Bu adanın hepimize yeterli olduğunu değerlendiriyoruz ve bu nimetlerden adil bir şekilde yararlanabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Liderler yemeği öncesinde siyasi parti başkanları ile görüşen Cumhurbaşkanı akıncı “Aklın yolu bir hepimiz bu topraklarda barış içinde yaşamak istiyoruz”dedi ve diyaloğun önemine değindi.

Uzun yıllar, uzun süren müzakereler yapıldığına değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, 2018 yılının Kıbrıs müzakere tarihinin 50. yılı olduğuna işaret etti.

Müzakere sürecinin, 1968’de Beyrut’ta Glafkos Klerides ve Rauf Raif Denktaş arasında başladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar ne yazık ki Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunamadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu işin bir elli yıl daha gidemeyeceğinin çok haklı bir söylem haline geldiğini ifade etti.

Akıncı ucu açık olmayan bir paket yaklaşımın Crans montana’da sergilendiğini ancak başarılı olunamadığını söyleyen Akıncı bundan sonrası için Rum liderin ne düşündüğünü soracağını belirtti.

Akıncı gelinen noktada ortak gelecek için niyet varmı yok mu bunun konuşulacağını söyledi.

Konuşması sonrasında bir gazetecinin Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün toplantıya katılmaması ve “makamına saygım var, ama kendisine saygı duymuyorum” açıklamalarının sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Akıncı, Özgürgün’ün bir önceki toplantıya da yurt dışında olduğu gerekçesiyle katılmayarak, Genel Sekreter’ini kendisini temsilen gönderdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu sefer toplantı çağrılarına yanıt da alamadıklarını belirterek, geri dönüşün basın yoluyla yapıldığını kaydetti.

 

 

Editör: TE Bilisim