D vitamini vücutta kalsiyum emilimine yardımcı olan bir vitamindir. Kalsiyum ve fosfor ise kemik oluşumu için gerekli iki mineral olarak bilinmektedir. Bu mineraller kemiklerin daha güçlü olmasını sağlayarak kırılmasını önlemektedir. Özellikle çocukluk çağında kemik yapısı için bu mineraller elzemdir ve eğer diyetle yeterli miktarda kalsiyum alınmaz ya da emilemezse vücuttaki kemik dokular zarar görmekte olup, sonucunda bazı hastalıklara neden olmaktadır (raşitizm, osteoporoz gibi).

Peki diğer yararları nelerdir?

-Sinir, kas ve bağışıklık sisteminizde de rol oynar.

-Kanseri önlemenin yanında depresyon vs. beyin hastalıklarıyla mücadelede görevlidir.

D vitaminine ne kadar ve ne zaman ihtiyaç duyarız?

Öncelikle D vitamini vücuda; cilt aracılığıyla, diyete eklenerek veya dışarıdan takviyelerle olmak üzere üç farklı şekilde alınabilmektedir. Vücudumuza giren D vitamininin (ya da güneş ışığı ile ciltte sentezlenen) bir yarılanma süresinin de olduğunu bu aşamada bilmek gerekiyor. Şöyle ki, alınan bu vitamininin 24 saat sonra yarısı yok olmaktadır. Yaz aylarında güneş ışınlarının tam dik geldiği saatte 15 dakika dirsekler ve dizler açık olarak güneş altında kalınması vücutta sentezlenebilmesi için yeterli olacaktır. Fakat kış aylarında deposu dolu olmayan kişilerde 20’nin altına düşmesi durumunda bir uzman eşliğinde vücuda takviye yapılması gerekmektedir. Yarılanma süresine bağlı olarak da D vitamininin gün aşırı, haftalık ya da aylık kullanımı yerine günlük alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir (tabi bu durum vitaminin tablet ya da sıvı şekliyle alınmasına göre de değişiklik gösterebileceği için mutlaka doktor kontrolünde dışarıdan takviye alımı yapılmalıdır). Yapılan bir araştırmada günlük alınması gereken miktar kilo başına 125 IU şeklinde önerilmektedir. Örneğin 70 kilo olan bir birey günde 70x125 IU.kg/gün (8750 IU/gün) miktarda D vitamini almalıdır.

Kimler D vitaminine daha çok ihtiyaç duyar?

-Yaşlılar

-Emziren anneler

-Koyu renkli tenli insanlar

-Karaciğer hastalıkları, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli koşulları olan insanlar

-Obezite veya gastrik bypass cerrahisi geçirenler

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Hiperglisemi (şeker yüksekliği) tanısında rol oynadığı son çalışmaların konusudur. Bunun yanında mutsuz hissetme, kronik diş eti hastalığı, yüksek tansiyon, sürekli yorgunluk ve uyku halinde artış, kilo artışı ile birlikte kilo kaybetmede güçlük, bağırsak problemleri, başın terlemesi.

D vitamini içeren gıdalar hangileridir?

D vitaminine, özellikle güneşe hasret kaldığımız kış aylarında daha çok, ihtiyaç duyarız. Güneşten absorbe edemediğimizde bu vitamince zengin gıdalar tüketmekte fayda vardır. Bunlar arasında; yumurta sarısı, tuzlu su balıkları, karaciğer, süt ve tahıl gibi bazı gıdalar sayılabilmektedir.

Bu konuda unutulmaması gereken tek şey D vitamininin kontrolsüzce kullanılmamasıdır. Aksi halde fazlası vücutta birikerek toksik etkiye (zehirlenme) neden olabilmektedir.

Sağlıkla kalın…