Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında Meme Kanseri erken tanısında yapay zeka uygulamaları konulu söyleşi  gerçekleştirdi. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Karakuzu ve Yazılım Uzmanı Mehmet Erkan tarafından gerçekleştirilen söyleşiye DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri katıldı.

Söz konusu söyleşide 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalandığı vurgulanarak meme kanserinde ölüm oranının akciğer kanserinden sonra  ikinci sırada olduğu belirtildi. Bu yaygın ve ölümcül hastalığın tedavisinde erken tanının hayati önem taşıdığı üzerinde  durularak en basit erken tanı yönteminin kendi kendine muayene yöntemi  olduğu ve bu yöntemle fark edilen olası kitlelerin ve kireçlenmelerin iyi huylumu kötü huylumu  olduğunun ayırt edilmesinde yapay zeka temelli karar destek sistemleri üzerinde örnekler verildi.

Yeni geliştirilen bu uygulamalar ile girişimsel bir işlem olan biopsi yapılmadan geleneksel yöntemlerle %70 oranında doğru tanı konulabilirken yapay zeka temelli destek sistemlerinde duyarlılık ve hassasiyet %90 olarak saptandığı bildirilmiştir. Söyleşide tıpta yapay zeka uygulamalarının yakın gelecekte klinikde çok daha yaygınlaşacağı ve önümüzde yeni umut verici gelişmeler olacağı öngörüldüğü üzerinde duruldu.