Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2006 Akademik Yılı Güz Dönemi mezunlarından Dr. Mesude Bıçak, ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde gerçekleştirilen ve dünyanın dört bir yanından 8,500 araştırmacının katıldığı American Society for Human Genetics (ASHG) 2018 Konferansı’nda ödüle layık görülen çalışmasını sundu. San Diego’da gerçekleştirilen söz konusu konferansta, insanların genetik hastalıkları üzerine yapılan araştırmalar sunuldu. Dr. Bıçak, konferans kapsamında düzenlenen ve dünya genelinde önde gelen üniversite ile araştırma enstitülerinden araştırmacıların katıldığı yarışmada yarı finale kalarak para ödülüne hak kazandı. Ödüllü çalışmada; prostat kanserine sebep olan mutasyonları ve ilgili genleri, biyoistatistiksel analizler geliştirerek araştıran Dr. Bıçak, yaptığı analizler sonucunda prostat kanserinde önemli rol aldığı bilinen MSMB geniyle SNHG11 geni arasında istatistiksel ilişki bularak, CRISPR/Cas9 gen değiştirme teknolojisi ile bu bulgularını laboratuvar ortamında teyit etti.­

Dr. Mesude Bıçak Kimdir?

Şubat 2006’da lisans eğitimini (BSc) Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde üç buçuk yılda tamamladı. Eylül 2006’da yüksek lisans eğitimine (MSc) İngiltere’nin Sheffield Üniversitesi’nde Yazılım Mühendisliği üzerine devam etti. Eylül 2007’de İngiliz telekomünikasyon şirketi olan British Telecom ile İngiliz araştırma kurumu olan Engineering & Physical Sciences Research Council’dan (EPSRC) çift burs kazanarak, aynı üniversitede İşlemsel Biyoloji alanında doktora çalışmalarına başlayarak, Şubat 2011’de doktora derecesini başarıyla aldı. Kariyerine Oxford Üniversitesi’nde araştırmacı olarak, biyoinformatik - protein ve gen sekanslarıyla ilgili bilginin dijital platformda istatistiksel analizi - alanında devam etti. Kısa sürede bu alanda uzmanlığını elde eden Dr. Bıçak, 2013 yılında Uzman Araştırmacı pozisyonuna atanarak, Avrupa Birliği FP7 Projesi olan Ocean Sampling Day proje liderliğine görevlendirildi.

Dünyamızı çevreleyen okyanus suyunun ekosistem ve canlı haritasını incelemek amacıyla düzenlenen global projeye, dünya çapında 7 kıtayı kapsayan, 500 farklı noktadan okyanus suyu örnekleri toplanılmasını organize ederek toplanılan örneklerin Almanya’nın Max Plank Enstitüsü’nde sekanslanıp, 150 araştırmacıdan oluşan takım tarafından analiz edilmesini koordine etti. Bu projeye, Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Assoc. Prof. Dr. Terin Adalı, Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ile Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Burak Çiçek’in katkılarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sularının da araştırılmaya dahil edilmesini sağladı. Ocak 2016’da Amerika’nın en büyük hastane zinciri olan Mount Sinai Hastanesi’nin New York’ta yer alan Tıp Fakültesi’nde araştırmalarına devam etmeye karar verdi. Üç yıldır prostat kanseri alanında önemli isim olan Assoc. Prof. Robert Klein ile çalışmalarına devam ederek, son başarısıyla Senior Research Scientist pozisyonuna terfi edildi.

Editör: TE Bilisim