Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Genel Sekreteri Mehmet Davulcu, hükümetin akaryakıta yaptığı zamların makul gerekçeye dayanmayan haksız zamlar olduğunu kaydetti.

Davulcu yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin genel olarak akaryakıta zam yaparken hangi ölçüleri kullandığını halka açıklaması gerektiğini ifade etti.

Davulcu, Türkiye'de eş zamanlı yapılan zam 19 kuruş iken KKTC'de benzine yapılan zammın 35 kuruş olmasının TL'nin değer kaybı nedeni ile izah edilemeyeceğini açıkladı ve hükümetin, bütçede oluşan açıkları bu türden zamlarla kapatma gayreti içinde olduğunu savundu.

Akaryakıt zammının topluma yansımasının “seri zam” şeklinde olacağını belirten Davulcu, hükümetin umduğu dış katkıyı alamaması nedeniyle bütçe açığı vermekte olduğu gerçeğinin yok sayılamayacağını, açığı kapatmanın yolunun temel girdi mallarına zam yaparak haksız gelir elde etme olmaması gerektiğini belirtti.

Davulcu şöyle devam etti:

“İlk yapılması gereken devletin gereksiz giderlerini kısmak olmalıdır. Hemen arkasından geçmişte verilen ve hâlâ devam eden büyük sermaye kesimlerine tanınan vergi muafiyetlerini sınırlandırmaktır. 

Hükümete gerekli olan, dayatma protokol imzalayarak dış kaynak almak değil, kendi kendine yeten bir yapı oluşturmak için niyet ve kararlılıktır.

Kıbrıslı Türk toplumunun kendi kendine yeten bir devlet yapılanmasına ihtiyacı vardır. Ancak bunu başardığımız oranda siyasal eşitlik talebimizi ileriye taşıyabileceğimizin bilncinde olmalıyız. 

Bu anlamda hükümet tarafından atılacak gerçekçi adımların destekçisi, tarsine dışa bağımlılığı veya sadece bütçe açıklarını kapatmak amaçlı haksız zamlar örneğindeki gibi adımların da karşısında olacağız.”