Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş, geçmişte Kıbrıs Türküne var olan saygılı duruşun yeniden kazanılması gerektiğini, bunun için de önce kendi kendimize saygı duymayı yeniden hatırlamamız gerektiğini söyledi.

Denktaş, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (KTMMOB) ziyaret ederek Başkan Seran Aysal, Yönetim Kurulu üyeleri ile ve bazı Oda Başkanı ve Temsilcileri ile görüştü görüştü.

Denktaş, KKTC’nin siyaseten yapılmasının kısa sürede tanıtılmasının mümkün olmadığını dile getiren Denktaş, ancak 5 yıllık süre içerisinde hem Türkiye, hem Güney Kıbrıs hem de Dünya ile ilişkileri farklı bir zemine taşımanın mümkün olduğunu söyledi.

Geçmişte Kıbrıs Türküne var olan saygılı duruşun yeniden kazanılması gerektiğini bunun için de önce kendi kendimize saygı duymayı yeniden hatırlamamız gerektiğini ifade eden Denktaş, bu durumun sektörler arasında da, hükümet-muhalefet arasında ve Cumhurbaşkanı-Meclis-Hükümet arasında da olması gerektiğini kaydetti.

Atılacak olan tek taraflı adımlarla Güney’in Kıbrıs Türkü ile işbirliği yapmasının yavaş yavaş ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Denktaş şunları kaydetti:

“Masada çağrılmamız halinde olan iki toplumlu iki kesimli Federasyondur. Ancak görülüyor ki bizim aklımızdaki Federasyon onlara uymuyor, onların aklındaki de bize uymuyor. O zaman bunu bir sona getirmemiz gerekiyor. ‘Gel o zaman iki halkın birbirine güven duyacağı bir yapıda başka bir şey yapalım’ dememiz lazım. Masada güç paylaşamayacağız bellidir. Ancak fırsat paylaşabiliriz. Yeter ki bugüne kadar o masaya konamayan güven ortamını o masaya koyabilelim. “

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Denktaş, Türkiye ile son yıllarda ilişkilerin bir şekilde “al-ver” bağına döndüğüne değinerek oysa Türkiye ile çok özel bağların olduğunu ve bu bağın yeniden anımsatılmasının artık gerekli olduğunu belirtti.

Denktaş şunları belirtti:

“Buradaki iradeye Türkiye’deki irade ile karşılıklı bir saygıyı yeniden yaratmak mümkün. Ancak, karşılarına gittiğinizde orada bir söz verip burada başka yaparsanız, toplumdan kabul ve onay almadığınız konuları yapamayacağınızı bile bile ‘yaparım’ deyip yerine getirmezseniz, atılması gereken bir adımı atmayıp gelip sümen altı yaparsanız, elbetteki karşı taraf da kendi tedbirleri alır. Yaşadığımız süreç budur”

Denktaş seçilmesi halinde kendi iç yapımızda ve Türkiye ile bu ilişkileri müşterek hedefler koyarak yeniden istenilen noktaya taşıyacağını söyledi.

AYSAL

KTMMOB Başkanı Seran Aysal da konuşmasında Denktaş’ın odaya yabancı olmayan bir siyasetçi olduğunu, hükümet dönemlerinde birlikte bir çok konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Aysal, Denktaş’ın siyasi geçmişi ve siyasetteki tecrübesini göz önüne aldıklarında adaylık kararından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı yarışını kazanacak isimden beklentilerinin gerek görüşmecilik süreçlerinde gerek iç konularda Kıbrıs Türkünü en iyi şekilde temsil etmesi olduğunu ifade ederek, Denktaş’ın seçilmesi halinde, hükümet ve muhalefette olduğu dönemlerde olduğu gibi her kesimin sesini dinleyen, karşıt görüşleri bile kucaklayabilen yapısıyla aynı tutumu devam ettireceğine olan inancını dile getirdi.