Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak  Amerika’nın 2020 mali yılına ilişkin tahsisat yasaları uyarınca Rum tarafını Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim Programına dahil etmesine tepki gösterdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Uluslararası da dahil her platformda, tüm politikasını ve söylemini Türk düşmanlığı üzerine kuran, bu politika ve söylemi kendine ilke edinerek bu zeminde her yıl artan şekilde silahlanan GKRY’ye ABD’nin askeri alanda eğitim ve talim hizmeti sağlaması tarafımızca hayretle karşılanmaktadır.

Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp ederek adanın sahibi edasıyla Doğu Akdeniz’de sürekli gerginlik yaratan, erişebildiği ülkeleri bu emellerine alet eden Kıbrıs Rum liderliğinin bölgesel barış ve istikrara katkı koymasını beklemek büyük bir hatadır.

Bilinmelidir ki, Düşmanca tavırlarını eğitim sisteminden dahi çıkartmayı reddeden bu zihniyete “askeri eğitim ve talim desteği” vermek, adadaki uzlaşı ihtimalini çok gerilere itmekle ve bölgedeki güven ve istikrarı tehlikeye atmakla eşdeğerdir.

ABD BU KARARIYLA ÇÜZÜM ÇABALARINDAN DESTEĞİNİ ÇEKME MESAJI VERMEKTDİR

Hatırlanacağı üzere, ABD 1987 yılında Kıbrıs’a, adadaki çözüm çabalarını sekteye uğratmamak için, silah ambargosu uygulama kararı almış, ancak 2019 yılında bu kararını geri çekmişti. Kıbrıs Türk tarafı olarak o dönemde de vahim bir hata olarak nitelendirdiğimiz ABD’nin, bu adımını, talim ve eğitim desteği verilmesini yürürlüğe koyacağını açıklayarak ileriye götürmesi bir talihsizliktir. Kıbrıs Türk tarafı, ABD’nin bu açıklamasını, sözkonusu ülkenin Kıbrıs adasına ilişkin çözüm vizyon ve çabalarından desteğini çekmesi olarak değerlendirmektedir. Kıbrıs’taki iki eşit taraftan birine böylesine bir destek sağlamak, GKRY liderliğini sergilemiş olduğu düşmanca tavırlarını artırması yönünde daha da cesaretlendirecektir. Bunun Kıbrıs adasına veya bölgeye olumlu herhangi bir katkısı olamaz. Aksine, güvenlik ve istikrar açısından olumsuz etki yaratacağı aşikardır.

GÜVEN VE İSTİKRARA KATKININ YOLU İŞBİRLİĞİNDEN GEÇER

Kıbrıs adasının ve bölgenin ihtiyacı olan ne GKRY’nin daha da silahlandırılması ne de gerginlik yaratan Rum liderliğinin desteklenmesidir. ABD, adada ve bölgedeki güven ve istikrara katkıda bulunmak istiyorsa, Rum tarafını, Kıbrıs Türk tarafının barışçıl bir yaklaşımla iki tarafı ilgilendiren hemen her alanda yaptığı işbirliği çağrılarına olumlu yaklaşmasını teşvik etmelidir."