Tip 2 Diyabet Ve Metabolik Cerrahi konulu sohbet toplantısı gerçekleşti.

Prof Dr. Tamer Yılmaz toplantıda, matabolik cerrahinin doktorun tedavisi olmasına rağmen obeziteyle baş edemeyen, en az 5 yıldır obez olan, vücut kitle indeksi 40 üzerinde ve yaş sınırı 20-60 yaş (65) aralığında olan hastalara uygulanabileceğine dikkat çekti.Yılmaz, sohbet toplantısında beslenmenin ne olduğuna dikkat çekip vücudumuz için gerekli olan protein (amino asitlerinin), yağların (yağ asitlerinin), glikozun, vitamin ile mineral maddelerin ve suyun beslenirken yeterince alınması olduğunu belirtti ve bunun sağlıklı yaşamımız için gerek olduğuna vurgu yaptı.

Literatür bilgilerine dayanarak metabolik cerrahi yöntemlerini de anlatan Prof. Yılmaz gene aynı literatürlere dayanarak her yöntemin olumlu ve olumsuz risklerini belirttiği konuşmasında, çeşitli ulusal ve uluslararası  kuruluşların konu ile ilgili görüşlerini de aktardı.

Prof. Yılmaz bariyatrik cerrahi konusunda Türk Diyabet Cemiyeti’nin alıntı yaparak şöyle konuştu.

  • “Obez diyabetik hastalarda metabolik kontrolü sağlamada yararlıdır.
  • Yine diyabetli bireylerde sıkça rastlanan dislipidemi, hipertansiyon gibi ek risk faktörlerini de olumlu yönde etkilemektedir.
  • Hem obezite ve hem de diyabetle ilişkili komplikasyonları ve mortaliteyi azaltmaktadır
  • Bu durumda Tip 2 diyabetin tedavisi cerrahi olmalıdır.

diye yazarak yine de “hayır” diyorlar.”

Sohbet toplantısında Prof. Dr. Tamer Yılmaz olaya şöyle bir vurgu yaptı.

“Bu ameliyatlarda cerrahi operasyona bir bölümü çıkarılan  ya da anatomik olarak yerleri değiştirilen mide, bağırsak bölümlerinin sadece yağların ve karbonhidratların değil bir çok mineral, protein ve vitaminin emilim alanı olduğunu unutmamak lazım”.