İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ ve Dr. Sibel Siber, eliza antikor testleri ile ilgili önemli uyarıda bulundu.

Aşardağ’ın sosyal medya hesabından yapılan ortak açıklama şu şekilde:

“LÜTFEN DİKKAT

ELİZA ANTİKOR TESTLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ UYARI !!!

Covid-19 hastalığı teşhisinde ,pcr testlerine yardımcı olarak tüm hekimlerin kullanımına sunulan elisa antikor testlerinin kullanımı konusunda hastalarımızı ve ilgilileri uyarmak boynumuzun borcudur.

Öncelikle tüm sağlık bakanlığı kurumlarına , devlet laboratuvarı yetkilileri ve çalışanlarına, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Antikor testleri ancak hekiminizin sorumluluğu altında, sizin mevcut sağlık durumunuzu değerlendirdikten sonra, öncelikle pcr testleriniz yapıldıktan sonra hala daha klinik şüphe devam ederse, hekiminizin laboratuvar istek belgesi ile ancak yapılabilecek bir testtir.

Bu sebebden dolayı lütfen ne hekiminize ne de laboratuvarınıza, sadece merak için test yapılması için baskı ve istekte bulunmayınız. Seroprevalans (daha önce hastalığı geçirip , geçirilmediği, epidemiyolojik çalışmalar, sağlık bakanlığı kontrolü altında uygulanabilecek yöntemdir) amacı için kullanılmamalıdır.

Hiç yakınması olmayan kişilerde ,çıkacak sonuçların değerlendirilmesi, yanlış veya eksik olabilir.Bu da hekimlik pratiğinde tanıda kaos yaratmaktan öteye gitmeyecektir.

Önerimiz

Covid- 19 şüphesi oluşan ve yakınmaları olan hastalarımızın öncelikle Devlet hastanesi ATEŞ polikliniğine baş vurması veya kendisini takip eden hekimine danışarak hareket etmesidir. Bu mercilerin uygun gördüğü durumlarda da gerekirse elisa antikor testlerinizin yapılmasıdır.

Tüm hastalarımıza acil şifalar dileriz ; sağlıklı olan insanlarımızın ve sevdiklerinin de tüm gerekli pandemi kurallarına uymalarını ve tetkik gerektirecek durumlar ile karşılaşmamalarını dileriz.

Akıl, mantık ,doğru-bilimsel-siyaset içermeyen karar ve yaklaşımlar ancak memleketimizde covid-19 u silebilecektir.

Dr.Sibel Siber İç hastalıkları uzmanı

Dr.Erden Aşardağ İç Hastalıkları uzmanı”

Editör: TE Bilisim