Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Fikri Toros, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyunda tartışılan İstihdam Destek Merkezi Tüzüğü ilgili görüşlerini aktardı.

Toros şunları kaydetti:

"Emek - Sermaye ilişkisi bu tartışmalara maruz bırakılmayacak kadar önemlidir!

Özel sektörünün öncü temsilcisi Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın bir eski Başkanı ve halen bir iktidar partisi milletvekili olarak, gündemde olan İstihdam Destek Merkezi Tüzüğüne ilişkin tartışmaları üzüntü ve endişeyle takip etmekteyim!

Sermaye ve emek arasında çıkar çatışmasına yol açma ve karşılıklı güvensizliği derinleştirme potansiyeli olduğunu değerlendirdiğim bu tartışmalara derhal son verilmelidir! Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ve özel sektör temsilcisi kurumlarımıza çağrı yaparak daha fazla gecikmeden bir uzlaşıya varmalarını istiyorum. Buna katkı koyabilmek amacıyla projenin gerekçe, kapsam ve amacını netleştirmekte yarar görmekteyim.

Sosyal Güvenlik Teşvik sisteminin esas amacı, iş gücü pazarında yerli çalışanların oluşturduğu payı artırmak, bir başka deyişle yerli kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlamaktır. Sosyal devlet anlayışını özümsemiş birçok kalkınmakta olan ülkede olduğu gibi, mal ve hizmet üretiminde ihtiyaç duyulan iş gücü mümkün olan azami seviyede yerli kaynaktan sağlanmaktadır. Bu amacı hedefleyen sözkonusu düzenleme, ekonomik zorluklara maruz kalan işletmelerimize istihdam desteği sağlamak adına yapılmıştır. Ekonomi, sermaye ve emeğin esas bileşenlerini oluşturan bir denklem olduğuna göre, bu düzenlemeyle çalışanların da beklentilerini tatmin etmek adil bir yaklaşımdır.

Bu tüzüğün yanısıra, teknik mesleki eğitim sağlayacak ve yerel iş gücü pazarının ihtiyaçlarına yönelik ara eleman yetiştirecek bir meslek okulunun açılması da ilgili projenin önemli bir parçasıdır. Açılacak bu teknik meslek okulu, Eğitim ve Ekonomi Bakanlıkları yanısıra, Ticaret, Sanayi, Esnaf ve Zanaatkarlar Odaları gibi özel sektör temsilcisi sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla oluşturulacak bir istişare kurulu tarafından yönetilecektir. Bu istişare kurulu kalifiye ara eleman yetiştirilmesi için uygun müfredat düzenleyecek ve sağlayacağı teşviklerle esas amaca ulaşmak için yönlendirici konumda olacaktır.

Özetle bu kapsamlı sosyal güvenlik projesi, toplumsal refahı olumsuz etkileyen ekonomik istikrarsızlığa maruz kalan sabit gelirli çalışanın alım gücünü korurken, işletmelerin de bordro giderlerine katkı sağlayacaktır. Yakın zamanda sektörel bazda taban maaşların belirlenmesini sağlayacak yasal düzenleme de bu projenin önemli bir tamamlayıcısı olacaktır. Ekonomi kurallarının da ifade ettiği gibi asgari ücret artışı tek başına uygulandığı zaman hayat pahalılığına ve işsizliğe yol açar; dolayısıyla ekonomik büyümeyi önler. Ancak, çalışanlarla birlikte istihdam sağlayan işletmeleri de eşzamanlı ve eşdeğerde rahatlatacak olan devlet desteğinin sağlanması, atıl sermayeyi yatırıma dönüştürecek ve ekonomik büyümenin önü açılacaktır."

Editör: TE Bilisim