Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, “BM Genel Sekreteri Guterres'in Sayın Akıncı'ya ve federasyonu savunanlara bir jest manasını taşıyan 5+1’li zirve düşüncesi, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın resmi açıklaması ile tersyüz olmuştur” dedi.

Arıklı yazılı açıklamasında, TC Dışişleri Bakanlığının resmi açıklamasında  "federasyon adına her şey konuşulmuştur. Bundan sonra başka alternatifler konuşulmalıdır" denilerek, federasyon temelli müzakereler döneminin kapandığının, bu tezin artık gündemden düştüğünün  açıkça vurgulandığını ifade etti.

Arıklı açıklamasında şunları dile getirdi:

“YDP ve YDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak şahsım, uzun süreden beri kamuoyuna bunu anlatmaya çalışıyor ve federasyon tezinin artık gündemden kalktığını savunuyorduk.

Bizim dışımızdaki Cumhurbaşkanı adaylarından bazıları kampanyalarında;  "Federasyondan başka şey konuşmayız" derken, diğer bir kısmı ise federasyonu da konuşmaya hazır olduklarını söylemekte idiler.

TC Dışişlerinin bu resmi açıklamasından sonra sanırım bütün adaylar kampanya tezlerini yeniden gözden geçirecekler ve YDP’nin çizgisine geleceklerdir.

YDP olarak federasyon konusunda bir kez daha haklı çıkmanın gururunu yaşıyor, takdiri Kıbrıs Türk kamuoyuna bırakıyoruz.”