Başbakan Tufan Erhürman, kamu maliyesinin önemli bölümünün maaşlara gitmesi, personel eksikliği yaşanması, ek mesai sorunu ve kamudan etkin verim alınamaması konularının bir kısır döngü yarattığını söyleyerek, bu sorunları gidermek adına etkin bir insan kaynakları çalışması yapacaklarını belirtti. 


Erhürman, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

Yolsuzluk dosyalarında yaşanan gecikmelerin nedenleri ve eski Başbakan Hüseyin Özgürgün ile ilgili iddialara yönelik soruyu yanıtlayan Erhürman, gecikmelerin nedenlerinden birinin, personel eksikliği olduğunu ancak tek nedenin bu olmadığını, dosyaların takipçisi olacakların söyledi. Erhürman, yürütme organının yeterince motivasyon yaratmadığını düşündüğünü söyledi. 

Özgürgün ile ilgili konuda hesapları takip eden organ olan Para Kambiyo Dairesi’nin rapor hazırlayarak, Başsavcılığa ilettiğini kaydeden Erhürman, soruşturmanın başlamasından dolayı bu konuda daha fazla yorum yapamayacağını belirtti. 

“ETKİN BİR İNSAN KAYNAKLARI ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Başbakan Erhürman, kamu maliyesinin önemli bölümünün maaşlara gitmesi, personel eksikliği ve kamudan etkin verim alınamamasına yönelik soruyu yanıtında, bu konuda bir kısır döngü yaşandığını, kamuda fazla personel, ek mesai ve istihdam ihtiyacından bahsedildiğini söyleyerek, etkin bir insan kaynakları çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. 

Başsavcılığın kapattığı dosyalar arasında ciddi konular bulunduğunun, bundan sonra ne yapılacağının sorulması üzerine Erhürman, bu konulardan bazılarına ilişkin Başsavcılık raporlarının ayrıntılı bir şekilde hazırlanarak beş yıl önce İrsen Küçük döneminde Başbakanlığa gönderildiğini ancak bu bilginin açıklanmadığını belirterek, bunun nedenlerinin sorgulanması gerektiği kaydetti. 

“HANE HALKI YARDIMI KULLANIRSAM AÇIKLAYACAĞIM”

Başbakan Tufan Erhürman, örtülü ödenek olarak da bilinen hane halkı yardımı konusundaki soruya verdiği yanıtta, Başbakanlık’taki ödeneğin, örtülü olmadığını, önceki dönemde nasıl kullanıldığına ilişkin raporun elinde olduğunu belirterek, bu ödenek için ayrılan 500 bin TL’yi kullanma niyeti olmadığını ancak kullanırsa, bunu basın toplantılarında ayrıntılı bir şekilde açıklayacağını söyledi. 

Bir gazetecinin “harçlara sessiz sedasız zam yapıldığını, yaşam koşullarının giderek zorlaştığını, buna yönelik ne gibi tedbirler alınacağını” sorması üzerine Erhürman, zamların “sessiz sedasız yapılmadığını”, bir önceki hükümet döneminde bu zamların yapılması gerektiğinin Maliye Bakanı Serdar Denktaş tarafından dile getirildiğini belirtti. 

Erhürman, hayat pahalılığında sıkıntı olduğunu, DPÖ’nün TÜFE öngörüsünde ciddi sapmalar bulunduğunu belirtti.  Başbakan Erhürman, bu konularla ilgili Maliye Bakanlığı’nın çalışma yaptığını kaydetti. 

Editör: TE Bilisim