Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Genel Sekreter Erdoğan Sorakın’ı kabul etti.

Erhürman, görüşme sonrasında basına açıklama yaptı.

CTP, HP, TDP VE DP’nin 4’lü koalisyon görüşmeleri için Erhürman,  “Bu görüşmeler, bir anlaşma noktasında değil. Görüşmeler, kararlılık, iyi niyetle ve karşılıklı güven içinde devam ediyor” dedi.

Koalisyon protokolünün oluşması için yürütülen teknik çalışmanın bu konudaki taslağın ortaya çıkmasıyla tamamlandığını belirten Erhürman, bundan sonraki görüşmelerin başkanlar, başkanlar ve genel sekreterler düzeyinde süreceğini söyledi.

 
Erhürman, “Yüksek ihtimalle bu akşam parti başkanlarıyla bir araya geleceğiz” dedi.

Dün yaşananları da değerlendiren Erhürman, “Dün olanlar, herhalde bu ülkede yaşayan hiçbir birey için gurur, mutluluk duyulacak şeyler değil. Hepimiz yaşananlardan dolayı çok üzgünüz” şeklinde konuştu.

Gerek Afrika Gazetesi önündeki gösterilerde, gerekse Meclis önündeki gösterilerde ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğunu vurgulayan Erhürman, herkesi soğukkanlılıkla, sağduyuyla ve sorumluluk duygusuyla davranmaya çağırdı,“Bu olayların yeniden yaşanmaması için herkes bu yöndeki değerlendirmelerini yapmak zorundadır” dedi.

“BU BİR ÖN GÖRÜŞMEYDİ. SAYIN AKINCI KANAATLERİ ALMAYA ÇALIŞIYOR”

Erhürman, basına yaptığı açıklamada ilk olarak Akıncı ile görüşmelerini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı ile seçimlerden sonra ortaya çıkan seçim aritmetiği ve koalisyon seçenekleri üzerinde kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erhürman şöyle devam etti: 

“Sayın Cumhurbaşkanının daveti üzerine buradayız. Sayın Akıncı, tüm parti başkanları ile görüşecek, koalisyonun kurulma ihtimalinin hangi partiler arasında daha güçlü olduğunu belirlemeye çalışacak, Anayasa ve teamüller çerçevesinde görevlendirme yapacak. Bu görevlendirmeyi yapacağı siyasi parti başkanı gerekli girişimleri yapacak eğer hükümet kurulabilirse kurulur, kurulamazsa bunun ardından Anayasadaki sıra izlenecek. Dolayısıyla bu bir ön görüşmeydi. Akıncı kanaatleri almaya çalışıyor. Doğru yöntem de bu zaten. Bu günkü turun ardından Sayın Cumhurbaşkanının kafasında bir kanaat oluşacak ve ilk görevlendirmeyi anayasa ve teamüller çerçevesinde yapacak.”

CTP, HP, TDP ve DP’nin sürdürdüğü 4’lü koalisyon görüşmesi konusundaki soruyu da yanıtlayan Erhürman, şunları kaydetti:

“4 parti seçimlerden sonra gayri resmi görüşmeler yaptı. Resmi görüşmelere başlamak için yeterli zeminin oluştuğu kanaatine ulaştı ve bunun üzerine resmi görüşmelere başladı. Dün HP Genel Merkezi’nde 4 parti başkanı bir araya geldi. 4’lü koalisyonun kurulması konusundaki kararlılık, iyi niyet teyit edildi. Bunlar Sayın Cumhurbaşkanının bilgisindedir. Biz de bunları aktardık. Diğer parti başkanları da bunu Sayın Akıncı’ya aktaracaktır. Tabii bu bir anlaşma noktasında değildir. Görüşmeler devam ediyor. Kararlılık, iyi niyetle ve karşılıklı güven içinde devam ediyor.”

Akıncı’nın bugün görevlendirme yapıp yapmayacağıyla ilgili soru üzerine Erhürman, “Sanmam. Bugün bir tur atılacak. Parti başkanları ile görüşülecek. Bugün bunun için erken olur ama kısa süre içinde Sayın Cumhurbaşkanı bu süreci başlatmak isteyecektir. Ülkede acil sorunlar var. Bunların bir biçimde ele alınmaya başlanması için hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı da parti başkanları da bunun bilincinde. Elbette bu da değerlendirmedeki unsurlardan biri olacak. Anayasa ve teamüller çerçevesinde takdir Sayın Akıncı’dır” şeklinde konuştu.

Koalisyon görüşmelerin nasıl süreceği konusundaki soruyu da yanıtlayan Tufan Erhürman şunu ekledi:

“Teknik komite koalisyon protokolü üzerindeki çalışma için oluşmuştu.  Teknik komite bunun için genel sekreterler başkanlığında toplanmıştı. Ve koalisyon protokolü ile ilgili taslak çalışma ortaya çıktı. Şu anda hükümet programı çalışması üzerine ilerlemek mümkün değil çünkü hükümetin nasıl oluşacağı konusunda yüzde yüz bir anlaşma yok. Hükümet programı aşamasına geldiğinde zaten bakanlıklar tamamen paylaşılmış olur, ilgili bakanlar belirlenmiş olur ve hükümet programına ilgili bakanlar da görüşlerini yansıtırlar. Dolayısıyla teknik çalışma  dediğimiz koalisyon protokolü çalışması bir taslağın ortaya çıkarılması düzeyinde zaten tamamlandı.  Bu bir taslaktır. ‘Koalisyon protokolü hazırdır’ haberine uygun değiliz. Ortak görüşlerin buluştuğu ve tüm partilerin elinde olan…Teknik çalışma o düzeyde devam etmek durumunda değil. Daha çok başkanlar veya başkanlar ve genel sekreterler olarak müzakereler devam edecek.”

Erhürman, yüksek ihtimalle bu akşam parti başkanlarıyla bir araya geleceklerini de söyledi.
Dün Afrika Gazetesi, Meclis önü ve Mecliste yaşananların sorulması üzerine CTP Genel Başkanı Erhürman şunları söyledi:

“Dün yaşananlar, herhalde bu ülkede yaşayan hiçbir birey için gurur, mutluluk duyulacak şeyler değil. Hepimiz yaşananlardan dolayı çok üzgünüz. Herkesin bunları ayrıntılı, dikkatli ve hassas şekilde değerlendirmesi ve hiçbirinin tekrarlanmaması için gereken her neyse değerlendirmelerini tamamlaması gerekiyor. Bu ülkede hepimizin istediği barış içinde bir arada yaşama koşullarının, demokrasi koşullarının devamıdır. Net olarak görüyoruz ki herkese bu konuda sorumluluk düşmektedir. Herkes soğukkanlılıkla, sağduyuyla ve sorumluluk duygusuyla davranmak zorundadır. Herkes bu yönde değerlendirmelerini yapmak zorundadır. Burada önemli olan bu ülkede gurur duyacağımız bir Meclis çalışma ortamı, demokrasi ortamı, içinde mutlu ve barış içinde yaşayacağımız bir ülkeyi tesis etmektir. Tekrar altını çiziyorum, herkes sorumluluğunun bilincinde davranmak zorundadır. Dün yaşananlar hiç de mutlu olduğumuz, hak ettiğimizi düşündüğümüz, gurur duyacağımız şeyler değil. Kimse için değil.”

Bir soru üzerine polisin tavrı konusunda da değerlendirmede bulunan Erhürman şunu ekledi:

“Dün her tarafta çok net şekilde güvenlik zafiyeti ortaya çıktı. Gerek Afrika Gazetesi önündeki gösterilerde, gerekse Meclis önündeki gösterilerde ciddi bir güvenlik zafiyeti vardı. Bu taraflı tarafsız olmak değil, objektif olarak gözlenen bir şey. Dün de yaptığımız açıklamada polis teşkilatına bu çağrıyı yaptım. Bu konuda eksikliklerin ve aksaklıkların giderilmesi için bir an önce tedbir alınmalı. Dün yapılanlarla ilgili mevzuatın gereği her neyse bunlar konusunda harekete geçmekte zerre tereddüt gösterilmemelidir. Polis teşkilatının zaten yasalardaki görevi budur. Bu konudaki zafiyetin bir an önce giderilmesi lazım.”

Editör: TE Bilisim