YOLSUZLUK DOSYALARINI PAYLAŞTI

 

Başbakan Erhürman haftalık basını bilgilendirme toplantısını bugün ikinci kez gerçekleştirdi. Erhürman toplantıda, yolsuzluk dosyalarıyla ilgili bilgileri paylaştı. Erhürman ayrıca, DPÖ tarafından yapılan son projeksiyona göre öğrenci dahil nüfusun 351 bin 965 olduğunu açıkladı, “Nufüs sayımı için hedef aralık” dedi.

 

Başbakan Tufan Erhürman, haftalık basını bilgilendirme toplantısında son bir hafta içinde yapılan icraatları ve çalışmaları değerlendirdi.

Geçmişteki yolsuzluk dosyalarıyla ilgili Polis Genel Müdürü’nden aldığı bilgileri de basınla paylaşan Erhürman, dosyalardaki raporların detaylarını ve hangi aşamada olduklarını tek tek aktardı.

Erhürman, dosyaların tahkikatlarının tamamlanmasıyla ilgili takipte olacaklarını vurgulayarak, 2009-10 ve 11 yıllarında görüş istenen ve beklemede olan dosyalarla ilgili alınan yeni bilgilerin de basınla paylaşılacağını belirtti.

Tufan Erhürman, hangi hükümet döneminde olursa olsun, yolsuzluk dosyalarının akıbetini ortaya çıkarmayı taahhüt ettiklerini ve bunu yaptıklarını belirtti.

Her bakanlığın kendi bünyesinde soruşturmalara başladığını anımsatan Erhürman, önceki hükümet döneminde uygulanmaya konulan yeni Başbakanlık Amblemi ve amblem değişikliği ile hazırlanan çok sayıda kırtasiye malzemesine harcanan  31 bin 540 TL’nin yasalara aykırı olduğunu açıkladı.

 

Denetimli Serbestlik Yasası’nın Kasım 2016’da yürürlüğe girdiğini de hatırlatan Başbakan, Aralık 2016’da Devlet Laboratuvarı’nın yandığını, o günden bu yana gerekli olan idrar ve kan tahlillerinin yapılamadığını da açıkladı.

 

Erhürman, “Konuyla ilgili talimatlar verildi. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gerekeni yaparak, gerekli teçhizatı sağlayacak” dedi.

Yeni Erenköy Belediyesi’ndeki sorunları da takip etmeye devam ettiklerini kaydeden Başbakan, 2005 yılında 27 olan personel sayısının 2016’da 117’ye ulaştığını, belediyenin elde ettiği tüm gelirleri personel gideri olarak harcamak durumunda kaldığını anlattı.

 

Taşkent Kooperatifi’ndeki yolsuzlukla ilgili raporun gelişmelerini de basınla paylaşan Erhürman, polisin raporla ilgili gerekli girişimi yapmakta olduğunu belirtti.

 

Uyuşturucu sorunuyla ilgili Polis Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptığı görüşmeleri değerlendiren Başbakan, PGM’deki soruşturmalarla kötü muamele iddialarına karşı çalışma başlatılması için girişimde bulunacaklarını kaydetti.

Erhürman, “Dünyada delilden sanığa giden bir sistem var. Aksi yöntem kabul edilebilir değil. Bunun için yasa çalışması istedim. PGM 7 ayrı çalışma iletti. Başbakanlık hukukçuları bunları değerlendiriyor” dedi.

Bilgi Edinme Hakkı Yasası’yla ilgili olarak da konuşan Başbakan, son hükümet döneminde gerekli atamaların yapılmadığını ve bu nedenle çalışma yapılamadığını söyledi. Erhürman, gerekli atamanın yapılması talimatı verdiklerini vurguladı.

“PROJEKSİYONA GÖRE NÜFUS 351 BİN 965”

Nüfus Sayımı ile ilgili olarak da konuşan Başbakan Tufan Erhürman, son sayımda 286 bin 257 olan rakamın DPÖ tarafından yapılan son projeksiyona göre 351 bin 965 olduğunu, bu rakama turistler ve Barış Kuvvetleri’nin ise dahil olmadığını aktardı.

 

Nufüs sayımı ile ilgili çalışma yapıldığını anlatan Erhürman, “Mekansal Adres Kayıt Sistemi oluşturulursa eve kapanma gerekmeyecek, ancak bu sistem 1 buçuk 2 yıl içinde hazır olabilecek. Aksi durumda sokağa çıkma yasağı ile yapılacaksa 2 Aralık 2018 Pazar günü DPÖ tarafından uygun tarih olarak belirlendi. Ancak bu Bakanlar Kurulu tarafından alınmış bir karar değil” dedi.

Müşavirliklerle ilgili yasal çalışmanın teknik kurulda görüşülmesine devam edildiğini de ifade eden Başbakan, bunun bütçeden sonra mecliste ele alınacağını anlattı.

Polis’teki kadro eksiklikleriyle ilgili olarak da sokağa çıkan personel sayısında eksiklik olduğunu kaydeden Başbakan, mevcut kadroda 725 eksik olduğunu, Personel Dairesi’nin gereğini yapmak için çalıştığını sözlerine ekledi.

“ZAMLAR GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR”

Erhürman, basın mensuplarının iç konularla ilgili sorularını da yanıtladı. Zamlarla ilgili soruya karşılık Başbakan şu yanıtı verdi;

Editör: TE Bilisim