Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlama iddiasıyla göreve gelen hükümetin Maraş ve Kıbrıs sorunu gibi konularla sosyal ve ekonomik kalkınmayı gündemden düşürdüğünü söyledi.

Erhürman, “Bu konuları gündeme taşımak ve çalışmaların hız kazanmasını sağlamak için CTP olarak bize büyük görev düşmektedir. Bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak mümkündür ve bunu sektör temsilcileriyle, sivil toplum örgütlerimizle, halkımızla birlikte gerçekleştirmek temel hedefimizdir” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 6 Ekim’de gerçekleştireceği 27’nci Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne aday olan üyelerin tanıtım etkinlikleri devam ediyor.

CTP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, dün akşam İskele Belediye Gazinosu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Parti Meclisi üyeliğine aday 126 kişi tanıtıldı.

Erhürman, burada bir konuşma yaparak yol haritalarını “masada bulunan federasyon formülü temelinde bir an önce kapsamlı çözüme ulaşmak için çalışmak”, “ülkeyi adım adım çözüme yaklaştıracak güven yaratıcı önlemleri hayata geçirmek” ve “kendi ayakları üzerinde duran ekonomik model yaratmak” olarak aktardı.

Tufan Erhürman, kurultayın önemli bir dönüm noktasında gerçekleştirildiğini kaydederek, CTP’nin federal çözümü ve Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durmasını savunan bir parti olduğunu, nerede doğmuş olursa olsun, hangi inanca ya da etnik kökene sahip olursa olsun her bir yurttaşın refahı için çalıştığını belirtti.

Yeni parti meclisinin çok önemli görevleri sırtlanacağını ifade eden Erhürman, ortak yol haritasının uygulanması için hep birlikte çok çalışacaklarını söyledi.

TURİZM VE YÜKSEKÖĞRETİM

Kıbrıs Türk halkının sosyal ve ekonomik konularda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Genel Başkan Tufan Erhürman, CTP’nin vizyonunun bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak olduğunu ve bunun gerçekçi bir hedef olduğunu ifade etti.

Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“İmzalanan ekonomik protokolde söz konusu rakam 750 milyon TL. Bunun 547 milyonu savunma ödenekleri ile ilgili. Yani 2019 yılı için Türkiye’den altyapı yatırımları ve reel sektör amaçları bakımından aktarılacak dış kaynak 205 milyon TL civarı bir rakam. KKTC’nin yıllık turizm geliri 960 milyon dolar, yükseköğretimden de çok ciddi bir gelir elde ediyoruz. Türkiye’den aktarılan hibe ve krediler bizim için çok önemli. Ama yalnızca turizm ve yükseköğretimden elde edilen gelirler gösteriyor ki bu alanlarda planlı bir biçimde çalıştığımız takdirde en az aktarılan dış kaynak kadar gelir artırmamız hiç de hayal değil. Turizmde teşvik politikamızı sektör temsilcileri ile birlikte gözden geçirmemiz, yine sektör temsilcileri ile birlikte yeni bir tanıtım, reklam ve pazarlama politikası üretmemiz halinde turizmden elde edeceğimiz gelirin artacağı çok açık. Yükseköğretimde de kaliteyi teşvik eden, nicelikten ziyade niteliğe yönelen bir politikaya ihtiyacımız var. Bunu yapmamız yükseköğretimde sürdürülebilirliği sağlamak açısından yaşamsal önemde.”

“BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN ÜÇÜNCÜ BİR SEKTÖR OLMASI İÇİN ÇALIŞMALARIN HIZLA TAMAMLANMASI GEREK”

Genel Başkan Erhürman, 4’lü koalisyon döneminde atılan adımlardan da örnekler verdiği konuşmasında, ekonomiyi büyütmek, gelir dağılımında adaleti sağlamak için turizm ve yükseköğretim dışında da yapılabilecek çok şey olduğunu belirtti.

Tufan Erhürman, 4’lü koalisyon döneminde yeni bir sektör olarak bilişim sektörünün devreye girmesi için yasal altyapıyı hazırladıklarını, bilişim sektörünün turizm ve yükseköğretim yanında üçüncü bir sektör olarak oluşması için çalışmaların hızla tamamlanması gerektiğini söyledi.

Erhürman, yine dörtlü koalisyon döneminde turizm sektörü ile üretici sektörlerin buluşturulduğunu, bu buluşmalarda, uygun fiyata, kaliteli ve arzı güvence altına alan yöntemlerle üretilen ürünlerin turizm sektörü tarafından tüketilebileceğinin görüldüğünü ve üretimin bu durum dikkate alınarak planlanması ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede başta turizm olmak üzere özel sektörün genelinde çok sayıda yabancı işçi çalıştığını, buna mukabil işsizlik rakamlarının da düşük olmadığını belirten Erhürman, turizm, sanayi ve esnaf zanaatkar örgütleriyle birlikte yapılacak bir eğitim planlaması ile yıllar içerisinde yurttaşların bu sektörlerde çalışmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilebileceğini kaydetti.

Bunun da bir yandan ülkede işsizlik oranlarını aşağıya çekerken, diğer yandan da ülkeden başka ülkelere gelir aktarımının önünü keseceğini belirten Erhürman, bunun ayrıca plansız nüfus artışı dolayısıyla başta sağlıkta ve eğitimde olmak üzere yaşanan sorunların giderilmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Kayıt dışılıkla mücadele açısından e-devlet çerçevesinde yürütülen çalışmaların önemine de değinen Erhürman, kayıpların asgariye indirilmesi durumunda vergi rakamlarını yükselterek değil, düşürerek dahi maliyenin gelirlerinde artış sağlanabileceğinin de açık olduğunu söyledi.

“SİYASET, DIŞ KAYNAĞI ÜLKEYE KİM DAHA KOLAY GETİREBİLİR DEĞİL, KİM, HANGİ PROJELERLE AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR EKONOMİ YARATABİLİR SORUSU ÜZERİNDEN ŞEKİLLENMELİ”

Erhürman şöyle devam etti:

“Ne yapılması gerektiği bellidir. Önemli olan bu konuyu ciddi bir gündem yapmak, ülke siyasetini dış kaynağı ülkeye kim daha kolay getirebilir sorusu üzerinden değil, kim, hangi projelerle kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin yaratılmasını sağlayabilir sorusu üzerinden şekillendirebilmektir. Bunun yapılması halinde, rakamların bize kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik yapının yaratılması ve Türkiye’den gelecek dış kaynakları yalnızca yatırımlara harcayarak ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlanmasının mümkün olduğunu gösteriyor.”

“SOSYAL VE EKONOMİK KALKINMA GÜNDEMDE DEĞİL”

Ekonomide şu an ciddi bir daralmanın gözlemlendiğini söyleyen Erhürman, hükümetin sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlama iddiasıyla göreve geldiğini ancak göreve geldiği günden bugüne Maraş gibi, Kıbrıs sorunu gibi konuları gündemde tutmak suretiyle sosyal ve ekonomik kalkınmayı adeta gündemden düşürdüğünü söyledi.

Erhürman sözlerini şöyle tamamladı:

“Sosyal ve ekonomik kalkınma gündemde dahi değil. Ülkenin ihtiyaç duyduğu, yıllardır konuşulan reformlar konusunda haber yok. Bu konuları gündeme taşımak ve çalışmaların hız kazanmasını sağlamak için CTP olarak bize büyük görev düşmektedir. Bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak mümkündür ve bunu sektör temsilcileriyle, sivil toplum örgütlerimizle, halkımızla birlikte gerçekleştirmek temel hedefimizdir”.