Kıbrıs’taki İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie, tarafların, güvenlik, garantiler, siyasi eşitlik ve federal devletin işlevselliği konusunda ne kabul edebileceklerini ya da ne arzuladıklarını açıkça söylemeleri gerektiğini vurguladı. 

Fileleftheros gazetesine söyleşi veren İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie, tarafların, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması ve referans şartlarının tamamlanmasının kolaylaştırılması için net konuşması gerektiğini belirtti. 

Birleşik Krallık’ın, bu çabanın başarılı olmasını dilediğini ifade eden Lillie, bununla birlikte, Kıbrıs sorununun çözümünün,  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un sorumluluğunun olmadığının vurgulanması gerektiğini; iki liderin, ileriki adımların atılması için önerilerini net bir şekilde sunması gerektiğini söyledi. 

Lillie, siyasi liderlerin, dikkatlerini, geçmişte ne olduğundan çok, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın olumlu vizyonuna vermesinin de çok önemli olduğunu belirtti. 

Londra’nın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini ve adayı bölgedeki enerji ve ticari oyuncu olarak vurgulanmasını garanti altına alacağını düşündükleri iki kesimli, iki toplumlu federasyon model temelindeki çözüme destek verdiğini söyleyen Lillie, iki devletin realist bir seçeneği teşkil etmediğini söyledi. 

Enerji konularından da söz eden Lillie, Kıbrıslı Türklerin doğal gazdaki haklarını belirleyecek olan Hidrokarbon Fonu’nun kurulmasının, güvenin inşa edilmesine büyük katkı sağlayacağını da ifade etti. 

Editör: TE Bilisim