Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e gönderilen, maaşlardan kesintiyi de öngören depremle ilgili yasa tasarısı Genel Kurul’da tartışmalara neden oldu.

-Barçın: “12 maddelik yasa tasarısının yarısından fazlasını Genel Kurulda düzeltirseniz böyle hatalar olur”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın bu konuda konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yasa tasarısını Meclis’e gönderme gerekçesini “Başbakan Ünal Üstel’le gerçekleştirdiği görüşme sonucu gerekli düzeltmelerin yapılması için… ” şeklinde ifade ettiğini belirterek, bunun kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu, yasaları Başbakanın ya da hükümetlerin yapmadığını söyledi.

Barçın, bu gerekçeyi “tam bir skandal” ifadesiyle niteledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil ve Başbakan Ünal Üstel’in bu konudaki açıklamalarını kürsüden okuyan Barçın, Tatar ve Donangil’e kürsüden çağrı yaptı, “Bu yasayla ilgili Savcılıktan yazılı görüş talep ettiniz mi? Bu konuda görüş geldiyse, bunu kamuoyuyla paylaşın” dedi.

Muhalefet milletvekilleriyle iktidar milletvekilleri arasında zaman zaman sesler yükseldi.

Barçın, “Bu yasa anayasa aykırı değilse neden burada? Siz de Anayasaya aykırı olduğunu biliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Yasa tasarısında tespit ettiği hatalara değinen Barçın, “12 maddelik yasa tasarısının yarısından fazlasını Genel Kurulda düzeltirseniz böyle hatalar olur” dedi.

-Şahiner: “Suni gündemlerle vaktimizi boşuna harcıyoruz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, güncel konuşmasında hükümeti yabancı sermayenin dostu olmakla suçladı.

Sağlık, eğitim, turizm, Türkiye ile imzalanan protokol gibi konulara değinen Şahiner, bugün en basit ağrı kesicilerin bile hastanelerde olmadığını, sağlık çalışanlarının kamu hastanelerinin fiziki yapısından endişeli olduğunu, Sağlık Bakanlığı’na yeterli kaynak aktarılmadığını savundu.

Depremin Akdeniz bölgesinde korku yarattığını ifade eden, Güney Kıbrıs’ta turizm iptallerinin gündemde olduğunu belirten Şahiner, “Suni gündemlerle vaktimizi boşuna harcıyoruz…” dedi.

Depremle ilgili yasa tasarısına işaret eden Şahiner, “Halkın kesintilerle ilgili duruşu nedir? Bugün mevduat faizlerinden kesen yarın anaparadan da keser… Halkı tedirgin ediyorsunuz…” ifadelerini kullandı.

Salahi Şahiner, “Yaptıklarınız da yapacaklarınız da kamuoyu vicdanında ret alıyor” şeklinde konuştu.

Gardiyanoğlu: "Kurdeleyi yarın sen keseceksin..."

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu, “Dün Başka, Bugün Başka” konulu güncel konuşma yaptı.

Gardiyanoğlu, CTP’nin hükümette olduğu dönemlerden örnekler vererek, “Dün başka, bugün başka diyenler geçmişi unutmayacak….” ifadelerini kullandı.

Gardiyanoğlu, Hala Sultan İlahiyat Koleji açılacağında CTP’nin ortalığı yıktığını ancak açılışı CTP’nin Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun yaptığını söyleyerek, “Bugün yeni İlahiyat Koleji'ni eleştiriyorsun ama kurdeleyi yarın sen keseceksin Sayın Şahiner…” ifadelerini kullandı.

Sadık Gardiyanoğlu, “Biz bu toplumda bilinçli siyaset yapıyoruz. En büyük farkımız bu… ” diye konuştu.

Elektrik kesintilerinden muhalefeti sorumlu tutan Gardiyanoğlu ile muhalefet milletvekilleri arasında tartışma da yaşandı.

AKSA’ya işaret eden Gardiyanoğlu, “15 yılda AKSA’ya 420 milyon dolar ödenmesine sebep olan sizsiniz… Esas rantçı sizsiniz” ifadelerini kullandı.

-İncirli: "Eski defterlerden size ekmek çıkmaz"

CTP’nin Grup Başkanı Vekili olarak söz alan Sıla Usar İncirli, UBP milletvekili Sadık Gardiyanoğlu’nu yanıtlayarak, röportajlara göre değil, resmi belgelere göre konuştuklarını söyledi.

İncirli, “Eski defterleri karıştırdılar, karşımıza geldiler. Size buradan ekmek çıkmaz” diyerek Gardiyanoğlu’nu eleştirdi.

Yerinden söz alan Gardiyanoğlu, evraklarla konuştuğunu ifade ederek, İncirli'ye “Geçmişinizden utanmayın” ifadelerini kullandı.

Sıla Usar İncirli de, Kıb-Tek’in özelleştirilmesine her zaman karşı durduklarını belirterek, dönemin Başbakanı İrsen Küçük’ün elektrikle ilgili protokol imzaladıktan sonra CTP’nin iktidara geldiğini ancak Özkan Yorgancıoğlu’nun kurumun özelleştirilmemesi için gerekli istişareleri yaptığını söyledi.

Usar, kendi dönemlerinde 162 bin sayaç takıldığını, Kıb-Tek’in tahsilat oranını yüzde 60’tan yüzde 98’e çıkardıklarını, kurumun zarar ettiği durumu ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Usar, “İşinizi doğru yaparsanız kimse sizi bir şey yapmaya zorlayamaz. Önemli olan bu ülkenin kurumlarının yaşayabilmesidir. Protokollere giren konuların ülke ihtiyaçlarına göre belirlenmesidir” dedi.

-Taçoy: "Hepimiz suçluyuz"

Daha sonra söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, insanların kaliteli elektriğe kavuşmak istediğini söyledi.

Kamu İhale Yasası’nda birçok değişiklik yapıldığını, çoğunu reddettiğini belirten Taçoy, “Bugünkü aşamada buna onay verdim. Doğrudan alım ve 50 milyon dolar yatırım konusunu önemsiyorum. Bunların hesabını yaparak bu karara yöneldim” dedi.

1996’da Kıb-Tek’te en uzun eylemin yapıldığını da anımsatan Taçoy, “Kıb-Tek özelleştirilmez ama Kıb-Tek’in gelişmesi şarttır. Ben suçlu, sen suçlu tartışmaları yapılıyor ama hepimiz suçluyuz” dedi.

Enterkonnekte sisteme geçen Malta’yı örnek veren Taçoy, ülkedeki tartışmaların hakkıyla sonuçlanmasını istedi.

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

Uluçay, Kamu İhale Yasası’ndaki değişiklikle elektrikle ilgili birtakım hamlelerin gündeme getirildiğini ancak kabloyla ya da enterkonnekte sistemle ilgili çalışmaların yasada değişiklik yapılmadan da gerçekleştirilebileceğini söyledi.

İlgili yasanın üçüncü görüşmesinin haftaya kaldığını ifade eden Uluçay, doğru hedefin doğru sonuca varmak için önemli olduğunu söyleyerek, “Zaman kaybı KKTC’nin karşısında durmaya devam ediyor” dedi.

Uluçay, Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclise geri gönderilen depreme yönelik yasa tasarısı hakkında da konuşarak, bu konuda ad-hoc komite kurulması kararının şubat sonu gibi alındığını ancak hassasiyetin ve gönüllülüğün en yüksek olduğu dönemde doğru adımlar atılamadığını söyledi.

Toplumun ihtiyacının doğru şekilde ortaya konmadığını savunan Uluçay, “Gönüllük esasına göre kaynak oluşturmak varken biz gereksiz tartışmalarla uğraşıyoruz, zaman kaybediyoruz” dedi.

Teberrüken Uluçay ekonomiye de değinerek, “Aynı konuları tekrar tekrar konuşmamak için şimdiden önlem almak gerek. Süreçlerin değerlendirilmesi, ülkenin ihtiyacı olan tartışmalara odaklanmak önemli ” dedi.

-Hamzaoğulları

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “O Meşhur Karpaz Hastanesi ve Atanmış Hükümet” konulu güncel konuşma yaptı. Hamzaoğulları, konu başlığına rağmen ilgili bakanın Meclis Genel Kurulu’nda olmadığını dile getirerek, konuşmasına başladı.

Kesintilerle ilgili yasa konusunda acelenin ne olduğunu soran Hamzaoğulları, “Bir şey yapmak ister misiniz yoksa yapar gibi mi gözükmek istersiniz? Bana göre iyi niyetli değilsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın kesintilerle ilgili yasayı geri gönderdiğine değinen Hamzaoğulları, “Bu yasaları geçirmeye çalışırken aceleniz nedir?” sorusunu yineledi.

Karpaz Hastanesi konusuna değinen Hamzaoğulları, “Laf çok… Külliye tam gaz devam eder” eleştirisinde bulundu. Deprem esnasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi çökerse, yaralananların nereye konulacağını sorgulayan Hamzaoğulları, devlet anlayışında hareket edilmediğini kaydetti.

10 yıldan beridir Karpaz’ın hastane ihtiyacı olduğunu dile getirdiğini belirten Biray Hamzaoğulları, “Karpaz Hastanesi diye bir şey hayal ürünü olarak devam edecektir” diyerek, ancak CTP uzun süreli hükümete gelirse bunun yapılacağını söyledi.

-Taçoy

Bahçeli’de yol yenileme çalışmaları başladı Bahçeli’de yol yenileme çalışmaları başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise eleştirilere yanıt verdi. Elektrik konusunda Taçoy, “Üretimde yüzde 50 bandını kurum korusun, iletimde ise yüzde 100’ü kaybetmemek için yatırıma devam etsin” dedi.

Depreme yönelik kesintilerle ilgili yasaya değinen Bakan Taçoy, Meclis’in bunu rahatlıkla çözebilecek kapasitede olduğunu kaydetti. Gözlemlerine göre mazeret üretildiğini ifade eden Taçoy, “Vermeye gönlümüz olsa hiçbir şekilde bundan imtina etmeyiz” diyerek, bunu salondaki muhalifler için söylediğini kaydetti. “Vermeye niyetimiz olsa bir yolunu bulup vereceğiz” diyen Taçoy, “Anayasa, baba yasa” denilerek, bunun yokuşa sürüldüğünü söyledi. Bu sırada muhalefet vekilleri Taçoy’a tepki gösterdi. Bakan Taçoy ise, “Sizin niyetiniz vermemek üzerinedir” dedi.

“Külliye kimin parasıdır? Sizin paranızdır?” diye soran Taçoy, buradaki paranın KKTC’nin parası olmadığını ve bunun hediye edildiğini kaydetti. Bugünkü hükümetin bu hediyeyi kabul ettiğini ifade eden Taçoy, “Bizimle ne alakası var? İhalesi bile sende yapılmayan bir şeyden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Acelecilik” eleştirisine de cevap veren Taçoy, “Unutulmadan, taze iken bu işler olur…” diyerek, 5 haftadır bunu yapamamanın üzüntüsünü ve rahatsızlığını, hem görev şehidi yasası hem de kesintilerle ilgili hissettiğini belirtti.

Hastane konusunda ise Bakan Taçoy, rekabet koşulları oluşturulmazsa, genel sağlık sigortası gibi sigorta sistemleri getirilmezse sağlıkta bir adım ileri gidilemeyeceğini ifade etti ve konunun sadece binayla ilgili olmadığını kaydetti.

İskele bölgesinin nüfusunun arttığına işaret eden Taçoy, “İnsan gücünün olmadığı yerde istediğin kadar lüks hastane yap. Ne hizmet vereceğini bilemem” diye konuştu. “Hayali konuşmalara karnımız tok” diyen Taçoy, bu işlere hep birlikte çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Genel Kurul tamamlandı. Bir sonraki toplantı 17 Nisan Pazartesi günü yapılacak.

Editör: TE Bilisim