Turizm ve Çevre Bakanlığı, 15-22 Nisan 2019 “Turizm Haftası” kapsamında, ülkedeki turizm sektörü, sanatçıları, esnafı, üniversiteleri ile birlikte şölenler düzenliyor.

Dün Gazimağusa’da gerçekleşen Turizm şöleninin ardından bugün de Girne’de Turizm Şöleni düzenlendi…

Etkinlik, Turizm sezonunun açılışı olarak kabul edilen 15-22 Nisan döneminde, ülkedeki iç turizme dikkat çekmek ve ülke insanımıza turizm bilinci aşılamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Turizm ve Çevre Bakanlığı Organizasyonunda, Girne Amerikan Üniversitesi ve Dome Otel Ana sponsorluğunda gerçekleşen organizasyon, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Antik Liman arasında kortej yürüyüşüyle başladı.

Girne Turizm Şölenine, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, bazı yetkililer, vatandaşlar ve turistler katıldı.

Etkinlikte ilk olarak, Antik Liman girişinde kurulan sahnede, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu’nun konseri yer aldı.

ÇELER

 Turizm Şöleni’nin açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, bir Girne’li olarak, turizmin ülke için önemini ve ülkeye neler kattığının bilincinde olduğunu vurguladı.

Geçmişte düzenlenen benzer organizasyonlarda, folklor ekibiyle sahne alarak, ülke kültürünün tanıtılmasına katkı koyduklarını dile getiren Çeler, ülke kültürünü geleneklerini zenginliklerini, ülkeyi ziyaret eden turistlere tanıtmanın göstermenin çok gurur verici olduğunu ifade etti.

Turizm ve Çevre Bakanlığının,ekonominin ana sektörü olan turizmi geliştirmek ve turist sayısını arttırmak amacıyla çalıştığını kaydeden Çeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da Turizm bakanlığıyla işbirliği içinde , ülkeye gelen turiste, ülke kültürünü tanıtabilecek çalışanlarla hizmet verilmesini sağlamak için , girişimleri olduğunu anımsattı.

 Bu yöndeki ortak projeleri yakın zamanda toplumla paylaşacaklarını ifade ederek, ülke turizminin daha iyi tanıtılacağı günler dileyen Çeler, tüm katılımcıların turizm şöleninde güzel bir gün geçirmesini diledi.

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, turizmin ülke ekonomisinin ana sektörü olduğunu vurgulayarak, turizmin ülkenin bütününü ilgilendiren bir konu olduğunu vurguladı.

Turizm Şölenlerinin  gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür eden Bakan Ataoğlu, bazı kesimlerin, ülkenin ana sektörü  olan turizmi  baltalamak için uğraş verdiğini savundu.

Bakanlığın, paydaşlarıyla, turizmi geliştirmek, çeşitlendirmek, turist ve  yatak sayısını  arttırmak, turizmde yerel istihdam ve  yerel üretim kullanımını arttırmak için ülke genelinde birçok çalışma yaptığını  kaydeden Ataoğlu, ülke içinde yapılan çalışmalar yanında, uluslararası fuarlara  ve Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleşen tanıtımlarla katılarak, turizmi geliştirmeye çalıştıklarını  vurguladı.

Bakanlığın 2 yıldan beridir, turizm haftasının açılışı olarak kabul edilen 15-22 Nisan haftasında, ülkede yeniden turizm şölenleri düzenlemeye başladığını anımsatan Ataoğlu,  şölene yönelik eleştiri ve boykotlara cevap verdi.
“ Yılda 1 gün turizm şöleni  oluyor ve birileri  çıkıp, ben size bugün katkı sağlamayacağım diyor, birileri çıkıyor  ben sizin yanınızda bugün yokum diyor. 
Biz Turizm ve Çevre Bakanlığı  olarak, hem limanı  hem mendireği düşünüyor, bunlarla ilgili  çalışmalar yürütürken, ülke genelinde turizmi  nasıl daha ileriye  götüreceğimizin  uğraşını da veriyoruz” diye konuştu.
Kimsenin, Turizm ve Çevre Bakanlığıyla, ülke turizminin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalara dil  uzatmalarına müsaade etmeyeceğini vurgulayan Ataoğlu, bugün ana sponsorlar, bakanlık çalışanları ve paydaşların işbirliğiyle, tüm eleştiri ve boykotlara rağmen, şölenin sorunsuz olarak büyük bir katılımla  gerçekleştiğini ifade etti.

“Kim ki, bizim önümüze engel  koymaya çalışır bilsin ki ;o engel onun önünde bir set duvar gibi sonuna kadar duracaktır.” diyen Bakan Ataoğlu, organizasyonun gerçekleşmesine kaktı koyan herkese teşekkür etti.

Ataoğlu, bakanlığın, ülke  genelinde, birçok bölgede gerçekleşen,  ülke kültürünü tanıtmaya yönelik  etkinliklere de elinden geldiğince kaktı koymaya çalıştığını belirtti.

Ülkenin önde gelen sektörü olan turizmin, geçtiğimiz yıl bütçe açığının yüzde 50’sini karşıladığını anımsatarak bununla gurur duyduklarını söyleyen Ataoğlu,  önümüzdeki kısa sürede hayata geçirecekleri yeni projelerle, hedeflerinin, turizm gelirlerini bütçe açığının yüzde 65’ini karşılayacak seviyeye getirmek olduğunu vurguladı. 

Son 3 ayda geçtiğimiz yıla oranla turist sayısında düşüş yaşanmasının, Güney Kıbrıs’ın,  ülkeye AB dışındaki ülkelerden gelecek turistleri engellemesinden kaynaklandığını dile getiren Ataoğlu, katıldıkları her platformda, Güney Kıbrıs’ın engellemeleriyle karşı karşıya kaldıklarını anımsattı.

Güney Kıbrıs’ın tüm engellemelerine rağmen, Türkiye’nin desteğini de alarak turizmi geliştirmek için yılmadan çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Ataoğlu, turizmde ki  başarının devam edeceğini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, Kıbrıs Türk Komedi Tiyatrosu gösterisi, Laren Hastunç Modern Dans gösterisi, çeşitli halk dansları, hip hop , modern dans, sema , illizyon gösterileri, Nejla Egemen müzik dinletisi, İllizyon , Pelin Kutluba ve Ahmet Evan konseri yer aldı.

Girne Turizm Şöleni, Grup Frekansın konseriyle 18.30’da sona erecek.

Girne Turizm Şöleni kapsamında,Girne Kordonboyu’na, yerli esnafın , ülke kültürünü yansıtan yiyecek içecek ve el işlerinin sergilenerek satışının yapıldığı 40 satant da kuruldu..

Şölen süresince rehberler eşliğinde tarihi yerlere turlar düzenlenerek, çeşitli çekilişler yapıldı.

Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren oteller de Kordonboyu’na kurdukları stantlarda, katılımcılara ikramlarda bulunarak tesislerini tanıttı.