Halkın Partisi Milletvekili Gülşah Sanver Mecliste güncel konuşma yaptı.

Manavoğlu, “Konutlarda ve işyerlerinde güneş panellerinin yerleşimi ve KIBTEK’in uygulamalarının halka daha net anlatılmasın gerekliliği” konusunu gündeme getirdi.
Manavoğlu, Güneş panellerin kullanımında artış olduğuna işaret ederek, bu panellerin lokasyonun görsel ve güvenlik açısından sıkıntı yaratabileceğini anlattı.
Manavoğlu, bu konuda gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasının ilgili tüzükte değişikliğe gidilmesinin önemini anlattı.

Manavoğlu, Birkaç sene içerisinde yerleştiren bu panellerin şiddetli fırtına söz konusu olduğunda çevreye zarar verebileceğini söyledi.
Çoklu tarife sisteminin dünyada birçok ülkede de var olduğunu ifade eden Manavoğlu, hem uygulamanın neden zamla birlikte başladığını hem de yeni sistemin daha iyi anlatılması gerektiğini belirtti.
Manavoğlu, geçmişte Aksa konusunda alel acele yanlış adımların atıldığını ifade ederek, 2024’teki sözleşeme bitmeden gerekli yatırımların yapılmasının önemini belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, güneş panellerinden elektrik üretiminin arttığını ve konunun ciddi şekilde gündeme gelmeye başladığını ifade ederek, kendilerinin göreve geldikten 2 ay sonra nisan ayında çalışma başlattıklarını ve hukuk dairesine yazı yazdıklarını belirterek bu yazıyı okudu.
Üretimle ilgili izinlerin bakanlık tarafından verildiğini ama kurulumları kendilerinin belirlemediğini anlatan Nami, şu anki mevzuat gereği panellerin kurulumundan şehir planlama ve belediyelerin sorumlu olduğunu izinlerin oralardan alındığını gerektiği noktalarda bakanlığa danışılabileceğini kaydetti.
3’lü tarifenin sebeplerini ve detaylarını tam kadro ekibin basın toplantısında açıkladıklarını ancak CB Akıncı’nın da aynı anda açıklama yapması nedeniyle basına yansımadığını dile getiren Nami, zammın kaçınılmaz olduğunu ancak kendilerinin seçenek sunmak istediğini anlatarak şuan için bile rahatlamanın görüldüğünü kaydetti.

Editör: TE Bilisim