Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin altı ay daha uzatılmasını öngören taslak kararı kabul etti.
 
 Taslak kararın bugün Güvenlik Konseyi’nde onaylanması bekleniyor.
 
 Nihai taslak kararda, Güvenlik Konseyi’nin “Taraflara ve tüm ilgililere BM Özel Görevlisi Jane Holl Lute’nin istişareleri sonucu sunulan, bu istişareleri faal ve yapıcı şekilde kullanarak bu önemli fırsatı yakalamaları, taraflardan öngörülebilen anlayış içerisinde bir anlaşmaya götürecek çözüm odaklı anlamlı müzakereler için bir uzlaşmaya başlangıç noktası oluşturabilecek görev tanımı üzerinde anlaşmaları istendi.
 
 Taslak kararda, Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreter’den İyi Niyet Misyonuyla ve anlamlı çözüm odaklı müzakereler için başlangıç noktası olacak bir uzlaşmaya varılması yönünde ilerlemeyle ilgili bir raporu 15 Nisan 2019’a kadar sunmasını talep etti.

Genel Sekreterin 10 Temmuz 2019’da, güven yaratıcı önlemler üzerinde ilerleme, gerginlikleri yatıştıracak sistemleri kurma yönündeki çabaları, ada genelindeki meseleleri ve iki liderin toplumları bir çözüme hazırlama çabaları ve Kıbrıs’ta istikrar korunurken siyasi ilerlemeye götürecek, gerektiğinde olaylardan Güvenlik Konseyi’ni son gelişmelerden haberdar ederek BM faaliyetlerinin en iyi şekilde yapılandırılmasıyla birlikte bu kararın uygulanmasıyla ilgili bir raporu sunması da talep edildi.
 
Güvenlik Konseyi Kıbrıs’la ilgili tüm kararları, özellikle 29 Haziran 1999 tarihli 1251 (1999) sayılı kararı ve sonradan gelen kararları yeniden onayladı.
 
 Taslak kararda, taraflardan ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtilen, siyasi eşitlikle iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde adil ve kapsamlı, dayanıklı bir çözüm taahhütlerini yenilemeleri istendi, statükonun sürdürülemeyeceği vurgulandı.
 
Güvenlik Konseyi, ateşkes hattı boyunca askeri statükoda ihlallerin artmasından büyük endişe duyduğunu ifade etti ve taraflara ve tüm ilgili taraflara UNFICYP’in ara bölgedeki görevine saygı gösterilmesi, taraflardan taahhütlerine bağlı olmaları, UNFICYP’in görevine saygı gösterilmesi, UNFICYP’le ara bölgenin hududunun çizilmesi çağrısında bulundu, Tarafların ara bölgede barış ve güvenliği sağlaması için 2018 Birleşmiş Milletler diplomatik muhtırasının kullanılmasını tavsiye etti.
 
 Güvenlik Konseyi üyeleri, Genel Sekreterin BM barış gücü içerisinde bir kültür performansını standartlaştırma istemesinden memnuniyet duyulduğunu kaydettiler ve yeniden tüm Birleşmiş Milletler sivillerini ve üniformasız personelin çalışmalarını değerlendirmek için açık bir performans standardı tanımını yapan kapsamlı ve entegre bir performans politika sistemi gelişimine desteklerini teyit ettiler.
 
 Üyeler, iki toplumun liderlerine çağrıda bulunarak ada genelinde, Eğitim Teknik Komitesi’nin daha da güçlendirilmesi dâhil barış eğitimini teşvik etmelerini, okul kitaplarında, iki toplum arasında güven yaratmaya katkı olarak barışa engelleri kaldırmalarını istedi.
 
 Taslak kararda, ortak hareket ve gelecek için ortak vizyon esasında mobil telefon ve elektrik ara bağlantısını geliştirmeyi amaçlayanlar dahil güven yaratıcı tedbirlerin daha da artırılması ve uygulanması talep edildi.

Editör: TE Bilisim