Milli İrade Platformu Genel Başkanı Talip Sancar, Kıbrıs Türk halkının refahı için Meclis’ten çıkması beklenen o kadar yasa varken Vicdani Ret Yasa Tasarısı’na öncelik verdiği gerekçesiyle hükümeti eleştirdi. Sancar, yasa tasarısı geçirilecek ve vicdani retçiler kamuda çalışacaksa bu sürenin askerlik süresinin 3 katı olması gerektiğini savundu.
Sancar yaptığı açıklamada, hükümetin AİHM’nin verdiği kararlara atıfta bulunarak vicdani ret konusunu savunduğunu belirterek, AİHM’in Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolar için, KKTC’li sporcu ve sanatçıların dünyaya açılmasına engel olanlar için ne dediğini sordu; “Yoksa AİHM sadece işimize geldiğinde kullanacağımız bir kılıftan başka bir şey değil mi?” dedi.
Sancar şöyle devam etti:
“Vicdani reddin Avrupa’da bir hak olarak tanındığının savunan çevreler Avrupa ülkelerinde büyük çoğunluğunda zorunlu askerliğin tamamen kaldırıldığını bilmiyor mu ? Kendinize örnek ve rol model olarak aldığınız o Avrupa değil midir bizleri yok sayarak Rumları Avrupa Birliğine alıp şımartan. Bu da insan haklarına uygun mudur? 
Peki bizlerin konumu ve coğrafyası şu anda Avrupa standartlarında mıdır? Akdeniz ateşten bir göl durumunda, etrafımız sarılmış vaziyette iken, vatan bizden savunma beklerken bizler zorunlu askerliğin olduğu bir avuç ülkede vicdani ret hakkını tartışıyoruz. Ülkemiz ekonomik darboğazdan geçerken, meclisten çıkmasını beklediğimiz başta kamu reformu olmak üzere birçok önemli yasa beklerken hükümet ne yapmaya çalışıyor ?”
Alım gücünün düştüğünü insanların bir ekmeğe muhtaç hale geldiğini belirten Sancar, “Bu zor zamanda tek eksiğimiz bu yasamıdır? 2019 ‘a girdiğimiz ilk günlerde yapılan yüzde 30 zamlara karşı hayat pahalılığının sadece yüzde 22 belirlenmesi ahlaki midir. Hükümetlerin görevi vatandaşının refahını yükseltmek alım gücünü güçlendirmek başta sağlık ve eğitimini layıkı ile yapmak değil midir?” ifadelerini kullandı. 
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın geleceği hakkında bir plan olup olmadığını da soran Sancar, “Bizler Milli İradenin bekasını sağlamak için sonuna kadar vatanımıza bayrağımıza ve askerimize sahip çıkacağız. Bu yasanın şu anda meclise gelmesi büyük bir talihsizliktir” dedi.
“Belli ki hükümet bunu geçirmek için uğraş verecektir. Toplumun vicdanını düşünüyorsanız özellikle vatanını savunmak için silah altına giren güvenlik kuvvetleri askerlerimizin hakkını korumak kaydı ile bu yapılmalıdır” diyen Sancar şöyle devam etti:
“Unutulmamalı ki askerimiz kışlasında 24 saat vatanına karşılıksız hizmet vermektedir. Bu bağlamda Retçiler kamuda çalıştırılacaksa günlük mesai saatleri (yani 8 saat) göz ününde bulundurulmalıdır. Bu da en az 3 katı hizmet vermek zorunda olduğunun bir göstergesidir. Kısacası bu da askerlik süresinin tam 3 katına eşittir. Hükümet edenlere burdan çağrımızdır Vicdanları yaralayan bu yasayı geçirirken adil ve hakkaniyetli olan bu çözüm şeklini dikkate alsınlar ve uygulanması için irade göstersinler.”
(ŞEB/HA)

Editör: TE Bilisim