Varoluş mücadelemizde gözlerini bile kırpmadan vatan toprağı uğruna can veren şehitlerimiz, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor. İskele’deki etkinliklerden ilki 20 Aralık Cuma akşam AKM’de düzenlendi. İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun öncülüğünde İskele Şehit İlker Karter İlkokulu, Bekirpaşa Lisesi ve İskele Ticaret Lisesi’nin birlikte düzenlediği etkinlikte İskele Belediye Tiyatrosu’nun 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nda sahneye koyduğu Arap Ali Ağıdı oyunu da izleyenlerden tam not aldı.

SAYGI, ÖZLEM VE MİNNETLE…

İskele Atatürk Kültür Merkezi’nde Ulu Önder Atatürk ve Aziz Şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma gecesi Dinişleri Başkan Yardımcısı Fahrettin Öğdü’nün okuduğu Kuran-i Kerim ve duayla devam etti.  Anma gecesine İskele Kaymakamı Mustafa Ürüncüoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı İskele Şubesi’ni temsilen Varol Kalkanel,  İskele Polis Müdür Vekili Ahmet Beşerler, Meclis Üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar da hazır bulundu.

SADIKOĞLU: “ŞEHİTLERİMİZ, KAHRAMANLIK DESTANINA İMZA ATTI”

İskele Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen şehitleri anma gecesinin açılış konuşmasını İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu yaptı. Kıbrıs türkünün varoluş mücadelesinde, kahramanlık destanına imza atan, bastığımız toprakları vatan yapan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz diyen Sadıkoğlu, tarihte Kanlı Noel olarak anılan, acılarla dolu günlerin üzerinden geçen 55 yıla dikkat çekti, o günlerle ilgili hatırlatmalarda bulundu: “20 Aralık 1963 gecesi yapılan  “Kanlı Noel” saldırısı ile uluslararası anlaşmalar ve anayasa göz ardı edilerek ne yazı ki 1964 olaylarının başlamasına neden olunmuştur. Bu saldırılar sonucu binlerce insanımız yaşadığı topraklardan göç etmek durumunda kalmış, yüzlerce insanımız şehit olurken, birçoğu da gazilik mertebesine erişmiştir. Ta ki 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı yapılana kadar. Anavatan Türkiye’mizin etkin ve yerinde müdahalesiyle birlikte yaşanılan zulüm sona ermiş, Kıbrıslı Türkler, esaretten özgürlüğe kavuşmuştur.”

Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesine katılanları, Toplumsal Mücadele Önderimiz Dr. Fazıl KÜÇÜK ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif DENKTAŞ’ı, ahirete göç eden dava arkadaşlarını ve şehitleri rahmetle anan Sadıkoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın “Benim İki bayrağım var. Biri yurdumun tapusu, Biri kan bedeli, haktır” sözleriyle noktaladı.

ARAP ALİ AĞIDI DUYGULANDIRDI

Gecede, İskele Belediye Tiyatrosu’nun 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı ve tören alanında ilk kez perde dediği ‘Arap Ali Ağıdı’ isimli oyunu da seyircisiyle buluştu. Mağusa Limanı Türküsü’nün sözlerine de konu olan oyunda, 1943 yılında, 29 yaşındayken İngiliz Sömürge askerleri tarafından şehit edilen Arap Ali’nin hayatı anlatılıyor.  Vatanı için canını veren, zulme boyun eğmeyen her Türk için bir sembol haline gelen Arap Ali’nin ölümünün ardından Mağusa Limanı isimli ağıt söyleniyor.

KATILIMCILARA TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

Şehit İlker Karter İlkokulu, Bekirpaşa Lisesi ve İskele Ticaret Lisesi tarafından slayt, video gösterileri, şiir sunumları ve müzik dinletisi sunulduğu anma gecesi, katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilisim