Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti ortaklığında 55’incisi KKTC’de gerçekleştirilen Ulusal Diyabet, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Kongresi’ne Hindistan’dan katılımın Güney Kıbrıs’ın Hindistan’daki Yüksek Komiserliği girişimleriyle engellenmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu işin Türk’ü, Rum’u milliyeti olmaması, odağında insanın olması gerekir. Halbuki bu bilimsel kongrenin faydalarından onlar da yararlanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bafra’da Concorde Hotel’de gerçekleştirilen kongrenin açılışına katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  kongrenin iki yıl önce de KKTC’de yapıldığını belirterek, kongrenin yararlı sonuçlar getirmesi yanı sıra,  Kıbrıs Türkü ile de güzel bir buluşma olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Temel Yılmaz’ın,  1990’lı yıllardan itibaren Kıbrıs’ta diyabetin anlaşılır olmasında emekleri ve çok değerli katkıları olduğunu ve diyabetin öneminin onun sayesinde anlaşıldığını ifade etti.

Akıncı, KKTC’de tahminlerin ötesinde diyabetik vaka bulunduğunu,  hemen herkesin ailesinde diyabetli bulunduğunu,  diyabetli yüzdesinin dünya ortalamasının üstünde olduğunu söyledi.

“Bütün bunları değerlendirdiğiniz zaman aslında bunun Türk’ü Rum’u olmaması gerekir. Bu işin milliyetinin olmaması gerekir. Bu işin odağında insanın olması gerekir “ diyen Akıncı, Hindistan’dan bilim insanlarının kongreye katılımlarının Güney Kıbrıs Yüksek Komiserliği girişimleriyle engellenmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

“Bu bilimsel kongrenin sonuçlarından onlar da yararlanacak” diyen Akıncı, diyabetin milliyeti olmayacağını yineledi

“KIBRIS TÜRK HALKI HAKETMEDİĞİ AMBARGO ALTINDA YAŞATILMAK İSTENİYOR”

Güney Kıbrıs’ın bu tür girişimlerine yabancı olunmadığını söyleyen Akıncı, sadece bilimsel kongrelerde değil, folklor için gelen küçük çocukların dahi engellendiğini, Kıbrıs Türk halkının hak etmediği bir ambargo altında yaşatılmak istendiğini kaydetti.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkı ve onun temsilcilerinin Kıbrıs’ta barış ve huzur için elinden gelenin fazlasını yaptığını, günü geldiğinde referandumda yüzde 65 ile BM’nin barış planına oy verdiğini, Rum tarafından yüzde 75 oranında çıkan “hayır” oyu ile barış ve çözümün engellendiğini, Crans Montana’da kendisinin Kıbrıs Türk Toplumu Lideri sıfatıyla yürüttüğü çalışmaların akim kaldığını ve Rum tarafından kaynaklanan olumsuzlukların rol oynadığını söyledi.

“KALICI BARIŞ İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi;   

“Halbuki biz bu topraklarda kalıcı barış; her iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek adil bir çözüm istiyoruz Tüm insanlığın barış ve huzur içerisinde yaşamasını Büyük Önder Atatürk’ün Yurtta Barış Dünyada Barış ilkesinden alıyoruz. Bunu yaşama geçirmek  için  bu adada canla başla uğraş veriyoruz. Ama ne yazık ki bunlar bugüne kadar karşılıksız kaldı”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı barış ve huzur içerisindeki bir adanın her iki toplumun ve gelecek kuşaklarının ileriye gitmesi için çok daha verimli ortam yaratacağını sözlerine ekledi.

SİVA

Kongre Başkanı Prof. Dr. Zeynep Osar Siva da, Kongre’nin  55 yıldır diyabet ile uğraşanları bir araya getiren  sivil toplum örgütlerinin dayanışmasını sağlayan  en yeni gelişmelerin ele alındığı bilimsel birplatform olduğunu söyledi.

Siva,  Kongrenin zengin bilimsel içeriğinin herkes için faydalı olacağını söyledi.

İLKOVA

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova ise, Kongre’yi iki yıl aradan sonra ikinci kez KKTC’de gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti belirterek,  “Biz KKTC’yi çok seviyoruz“ dedi.

YILMAZ

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Temel Yılmaz,  Kongre’de bin 400’e yakın katılımcının yer aldığını belirtti.

Yılmaz, Hindistan’dan katılımın engellenmesinin kendilerini üzdüğünü belirterek,  “Davet etselerdi biz Güney Kıbrıs’a da giderdik. 20 yıl önce Güney Kıbrıs’ta bir toplantıya katıldık. Son derece dostane ayrıldık. Avrupa bölgesinde de ortak çalışma gerçekleştirdik” dedi.