TAÇOY

Ekonomi ve Enerji Bakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı Hasan Taçoy, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı. 
Taçoy, Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, Cumhuriyeti muhafaza etmenin öncelikli görevi olduğunu söyledi. 
“Hedefimiz Cumhuriyeti muhafaza etmek” diyen Taçoy’un 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle:
“Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milleti, istiklaline ve istikbaline düşkündür. Cumhuriyet aydınlanmanın ve laikliğin adıdır. Tek amacımız bu devleti bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, çağdaş prensiplerin temelinde Cumhuriyetimizi muhafaza etmek ve geliştirmektir. ‘Cumhuriyetsiz bir toplum yarınsız bir gündür’ 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun”

SUCUOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 97. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Sucuoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajında, Kıbrıs Türk halkı olarak dün olduğu gibi bugün ve yarın da, Anavatan Türkiye’nin izinde,  Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti. 
Bakan Sucuoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Şanlı bir tarihe ve yüksek bir medeniyet birikimine sahip olan yüce Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlığımızın simgesi olan Cumhuriyet’in 97. yıl dönümünü kutlamanın gururunu, coşkusunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
İstiklal Savaşı’nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün azim ve kararlığıyla,  19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı “Kurtuluş ve İstiklal” ateşi ile başlayan Milli Mücadele, Cumhuriyet’in ilanı ile nihai hedefine ulaşmış, böylece Türk milletinin ve devletinin varlığı bütün dünyada kabul görerek ebedileşmiştir. Irk, din, dil, inanç ve cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının özgürlüğü ve eşitliği temeline dayanan Cumhuriyet, Türk milletini bir arada tutan, toplumsal bütünlüğünü ve dayanışmasını sağlayan, güçlü ve modern bir Türkiye ideali etrafında birleştiren ortak ve vazgeçilmez değerdir. Cumhuriyet; insan yaşamına ve toplumsal düzene, aklın ve bilimin öncülüğü ile yön verilmesini kabul eden özelliğiyle bir aydınlanma sürecidir. Cumhuriyet’e sahip olmak yeterli değil, ona layık olmak da gereklidir.  Kıbrıs Türk halkı olarak bizler de, Anavatan Türkiye’nin izinde, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmaya ve layık olmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, Aziz Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun kahraman silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz gönül borcu, saygı ve rahmetle anıyorum”

DURSUN OĞUZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kıbrıs Türk halkının Atatürk’ün belirlediği çağdaş ve laik değerler doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğini kaydetti.

Bakan Dursun Oğuz yayımladığı mesajda, “Yüce Türk ulusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, büyük mücadeleler neticesinde Cumhuriyet’in sarsılmaz  temellerini atmıştır. Bugün 97’nci yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet, ilelebet payidar kalacaktır.

Kıbrıs Türk halkı da Türk ulusunun onurlu mücadelesini desteklemiş, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Atatürk ilkelerini benimsemiştir. Halkımız, bu çağdaş ve laik değerler doğrultusunda ilerlemeye devam edecektir” dedi.

Dursun Oğuz, Atatürk ve şehitlere rahmet diledi.

ZAROĞLU

Yeniden Doğuş Partisi (YDP),  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Türk gençliğine ve Türk milletine en büyük emaneti olan Cumhuriyetin, Türk istiklal mücadelesinin eşsiz bir ürünü olduğunu belirterek, birlik ve beraberlik içinde cumhuriyeti korumanın kararlılığı içinde olacaklarını ifade etti.
YDP Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu , 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda şunları kaydetti:
“Yüce Türk milletinin, tarih sahnesinde yeniden dirilişinin sembolü olan, gücünü milletin hür iradesinden alan Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. Yıldönümünü, gönül ve kader birliği içinde olan Kıbrıs Türk halkı olarak hep birlikte kutlamanın heyecan ve haklı gururunu yaşıyoruz.
M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Türk gençliğine ve Türk milletine en büyük emaneti olan ‘Cumhuriyet’, Türk istiklal mücadelesinin eşsiz bir ürünüdür.
Ezelden beridir, hür yaşamayı kendine hedef edinmiş olan yüce Türk milletinin, tabiat ve karakterine en uygun yönetim şekli olan cumhuriyet anlayışımızı, geliştirmek azmine ve kararlılığına en çok sahip olmamız gereken günlerden geçmekte olduğumuz da, herkesin malumudur.
Bu nedenle bizler; yüce ulusumuzun bugünlere nereden ve nasıl geldiğini asla unutmayarak, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarının bütünlüğünü koruyarak, birlik ve beraberlik içinde cumhuriyeti korumanın kararlılığı içinde olacağız.
Bu bilinç, azim ve kararlılık doğrultusunda bütün Türk milletinin, '29 Ekim Cumhuriyet bayramını' gönülden kutluyorum.”

ATAOĞLU

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun KKTC’de de paylaşıldığını vurguladı.

Fikri Ataoğlu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle yayımladığı mesajda, “29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet’in 97’nci kuruluş yıl dönümü coşkusunu, KKTC olarak bizlerde hep birlikte paylaşıyoruz” dedi

Ataoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen istiklal mücadelesinin emsalsiz bir zaferle neticelenmesinin ardından Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin 97’inci yıl dönümünü Anavatan Türkiye’de olduğu gibi, ülkemizde de sevinç ve coşku içerisinde kutlamaktayız” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü bir şekilde, gelişerek, büyüyerek, ayakta dimdik durduğunu ifade eden Ataoğlu, “97 yıl önce olduğu gibi, birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflerle Türk milleti ile birlikte inşa edilen ‘Cumhuriyet’e, bu güne kadar kazanılan tüm değerlerle birlikte yine hep beraber sahip çıkılmaktadır” dedi.

Ataoğlu, Atatürk, şehitlere ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma ve gelişme aşamalarında emeği geçen herkese rahmet diledi.

ÖZÇINAR

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, “Ulu Önder Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97.yıldönümüne erişmenin gururunu, onurunu, sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Özçınar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Özçınar mesajında şunları kaydetti:

“Ulu Önder Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97.yıldönümüne erişmenin gururunu, onurunu, sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan kurtuluş destanının, heyecanını ve bu destanın varış noktası olan Cumhuriyetin ilanını ilk günkü gibi büyük bir coşku ile kutluyoruz. 
Atatürk'ün önderliğinde büyük Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi, tüm değerleriyle sonsuza kadar yaşatmak hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal savaşı kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun.”

SANER

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner, Türkiye Cumhuriyeti’nin 97’nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Kıbrıs Türklerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 97’nci yaşına ulaşmasının onur ve gururunu Anavatan Türkiye ile birlikte yaşamanın coşkusu içinde olduğunu kaydeden Saner, mesajında şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren uluslara ilham kaynağı olmuştur.
Büyük Önder Atatürk’ün vizyonu sayesinde çağdaş bir düşünce yapısı ile kurulan Cumhuriyet, bugün dünyanın en önde gelen Devletleri arasındadır.
Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası ve Atatürk ilkelerinin yılmaz takipçisi olan Kıbrıs Türkü de O’nun aydınlattığı yolu kendine şiar edinmiş ve varoluş mücadelesini Cumhuriyetle taçlandırmıştır.  
Kimse bizden bu noktadan geri gitmemizi beklemesin.
Kıbrıs Türkü Büyük Önder Atatürk’ün ‘egemenlik benim karakterimdir’ veciz sözlerine bağlı kalarak Devleti’ne, egemenliğine ve özgürlüğüne sonsuza dek sahip çıkıp koruyacaktır.
Kopmaz bir parçası olduğumuz Türk Ulusu ile birlikte Cumhuriyetin 97’nci yılı coşkusunu paylaşırken başta Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet’in kuruluşuna katkı koyanları saygı ve minnetle,  aziz şehitlerimizi rahmetle partimiz ve şahsım adına anar,  Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutlarım”

TÖRE

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında, “29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlarken Atatürk’ün ‘Cumhuriyet en büyük eserimizdir’ ifadesi Kıbrıs Türk halkına da daima ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı. 
Töre mesajında, “ ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla yola çıkmış düşmanları Anadolu topraklarından çıkarmıştır. Atatürk ‘Ne mutlu Türküm’ diyen herkese ebediyen rehber olacaktır. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.” ifadelerine yer verdi. 

DIŞ BASIN BİRLİĞİ

Dış Basın Birliği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. 
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. kuruluş yıl dönümünde Ulu Önder Mustafa Atatürk ile birlikte mücadele edenlerin oluşturduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün geldiği konumunun gurur verici olduğunu düşünmekteyiz” denilen mesaj şöyle devam etti:
“Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu 1923’ten bu yana, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi ile hareket ederek bu ideal çerçevesinde yılmadan yürümeye devam etmiştir.
Anavatanımız Türkiye’deki kardeşlerimiz, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütünlük içinde çağdaş dünyayla bütünleşmek için kararlılığını ve mücadelesini kesintisiz sürdürmektedir.
Her zaman için bilmekteyiz ki; Anavatanımızın varlığı, KKTC halkına güvence, umut ve gurur olarak güç vermektedir.
Bütün dünya ile birlikte pandemi dönemini yaşadığımız bugünlerde, iki ülke arasındaki sarsılmaz bağın, bugünlerin geçirilmesinde de en büyük güç olacağına inanmaktayız.
Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, aziz şehitlerimizi saygıyla yâd ediyoruz”

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin  97’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Kelle mesajında şunları dile getirdi: 
“Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Birinci Dünya Savaşı ile başlatılan 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkarak taçlandırılan bağımsızlık mücadelesini büyük bir kahramanlık örneği göstererek kazanan Türk milleti, 29 Ekim 1923 günü ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile birlikte ülke yönetiminde söz sahibi olmuştur. 
Türkiye, cumhuriyet sisteminin getirdiği kazanımlar sayesinde de çağdaş ve modern bir toplum haline gelmiş ve buradan aldığı güçle günden güne büyüyerek yüzyıllardır Asya kıtasında hâkimiyetini 16 devlet kurarak sürdüren Türk milleti bağımsız, laik, demokratik bir devlet kurarak verdiği onurlu mücadeleyi Cumhuriyet kurarak taçlandırmıştır. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm devlet adamlarımızı şükranla anar, vatan ve millet kavramlarının kutsallığına inanarak ülkesi uğruna canlarını feda eden tüm şehitleri rahmetle yâd ederiz”

KAMU SEN

Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen)  Genel Başkanı Metin Atan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Mesajında cumhuriyetin eşsiz bir eser olduğunu dile getiren Atan “Cumhuriyet, yüce Türk Milleti'nin büyük zorluklara göğüs gererek, üstün mücadeleler vererek, azimle ve kararlıklarla kurduğu eşsiz bir eserdir” dedi.
Cumhuriyetin, birçok ülkeye ilham olduğunu belirten Metin Atan, Türkiye Cumhuriyeti’nin çok büyük zorluklar ve çok sayıda şehit verilerek kurulduğunu, asker, kadın, genç ve çocukların bu uğurda hayatlarını feda ettiklerini vurgulayarak  “Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitleri ve gazileri saygıyla anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

MEMUR SEN

Kıbrıs Türk Memur -Sen, “29 Ekim 1923’te kurulan, Anavatanımız, Garantörümüz Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. Kuruluş Yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga yayımladığı 29 Ekim mesajında, Ulu Önder  Atatürk’ün, “En Büyük Eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün, gelişmiş uygar ülkeler arasında yer alan bölgesel güç konumuna gelmiş, güçlü bir ülke olduğuna dikkat çekti.

“Dün olduğu gibi, Türk Milleti bugün de Milli Birlik ve Beraberlik ruhu içerisinde güçlükleri yenmesini bilmiştir. Bağımsızlığın gereği olarak, ihtiyaçlarını yerli ve milli kaynaklarla üreterek, dışa bağımlılığını asgari düzeye indirme mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir” diyen Manga şöyle devam etti:

“Türk Dünyasının rehber saydığı, umut ve güvenle baktığı Türkiye Cumhuriyeti, 2023 hedeflerine doğru kararlılıkla yürümektedir. KKTC Halkı olarak, ne mutlu bizlere ki; tek millet iki kardeş devletiz, ne mutlu bizlere ki; Türkiye gibi bir garantörümüz vardır. Türkiye ve KKTC Devletlerini yok sayarak, hak ve menfaatlerimizi yok saymaya çalışan, emperyalistlere karşı, birlikte mücadelede kararlıyız. Türkiye Cumhuriyeti’ni, büyük mücadele ve fedakarlıklarla kuran Aziz Atatürk ve Silah Arkadaşlarını, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.Türk Ulusunun Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz.Üyelerimizin ve halkımızın mübarek Mevlüt Kandilini de kutlar, hayırlara vesile olmasını dileriz.”

KAMU İŞ

Kamu-İş Genel Başkanı ve Hür-İş Federasyonu Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutladı.

Serdaroğlu mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’i kutlamanın gururu ve sevincini yaşıyoruz” diyerek “Milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın, var olma mücadelesinin timsali olan dünya da eşi benzeri görülmemiş bir dayanışmanın sonucu olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.” Ifadesini kullandı.

Serdaroğlu şöyle devam etti:

“Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünü kutlarken; Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor, nice zaferler kazanan silah arkadaşları ve bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Atatürk’ün bizlere bıraktığı bu değerli mirasa sahip çıkmak ve korumak en büyük görevimizdir.”

SADIKOĞLU

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun tüm dünyaya ilan edildiği gün olan 29 Ekim 1923’ün 97. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 

Sadıkoğlu mesajında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. Yılını kutlamaktan duyduğu gurur ve mutluluğunu belirtti. 

Başkan Sadıkoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve şükran ile andığı mesajında şu ifadeleri kullandı: 

“Ayrılmaz bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz, tek millet iki devlet ülküsünü yalnızca sözde değil, her alanda birlikte yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yaş coşkusu ve heyecanını KKTC’de yaşıyor olmak bizler için gurur kaynağıdır.  Türk milleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütünlük içinde çağdaş dünyayla bütünleşmek için kararlılığını ve mücadelesini kesintisiz sürdürmektedir ve sürdürmeye devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, KKTC halkının güvencesi, umudu ve gururu olarak bizlere güç vermeye devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yılını ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutlar, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.”

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, 29 Ekim Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bora mesajında şu ifadelere yer verdi:

“29 Ekim 2020, bugün Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’nci yıldönümüdür. Halkımızın Cumhuriyet Bayramını gönülden kutlarız. 

Ulu Önder Atatürk’e Türk silahlı Kuvvetlerine ve Kahraman Türk halkına sonsuz şükranlarımızı sunarız.

Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolasıyla başlattığı Kurtuluş Savaşı,  9 Eylül 1922’de Emperyalist Avrupa’nın desteklediği, Yunanistan’ın kesin yenilgisiyle sonuçlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı sonucunda 29 Ekim 1923’de bağımsız, modern ve Laik Türkiye Cumhuriyeti dünyadaki saygın yerini almıştır. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi 

“SONSUZA KADAR YAŞAYACAKTIR”

Kıbrıs Türk halkı da her zaman Anavatan’ın izinden yürümüş ve benzer bir direnişle özgürlüğüne ve egemenliğine kavuşmuştur.

Bugün içte ve dışta Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne göz dikenler vardır. Ancak bunlar emellerine kavuşamayacaklardır. Türk halkının ve Türk gençliğinin her zaman olduğu gibi bundan böyle de kararlılıkla Cumhuriyetlerimize sahip çıkacaklarına olan inancımız tamdır.

Büyük Türk Ulus’unun ve O’nun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramını Kutlarız.”

KIBRIS TÜRK EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ

Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği, “Yüce Türk Milleti’nin ve onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının haklı gurur ve mutluluğunu yaşadığı” 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. 

Dernek Başkanı Kazım And mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Umutların tükendiği, her şeyin sona erdiğinin sanıldığı bir anda her türlü zorluk ve imkânsızlığa rağmen büyük fedakârlıklarla Türk milleti ve onun kahraman ordusu Ebedî Başkomutan, Eşsiz Devlet Adamı, Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde vatanına, bağımsızlığına ve özgürlüğüne kastedenlere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı’nı eşi görülmemiş bir zaferle sonuçlandırmıştır.

Atatürk, savaş meydanlarında dahi Türk milletinin çağdaş uygarlıklar arasında yerini alması için fikir ve gayretlerini esirgemeden, çağdaşlaşma hedefine kesintisiz bağlı kalmıştır. 

‘Ufku görmek yetmez, ufkun ötesini de görmek gerekir’ diyen Ulu Önder Atatürk, yaklaşık bir asır önce maddi ve manevi yıkıma uğramış Anadolu topraklarında kimsenin hayalini dahi kuramadığı şartlar ve zamanda, eskimiş ve köhnemiş tüm kurumları kaldırarak, ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.’ kuralından hareketle demokrasinin belirleyici, bilimin yol gösterici olduğu cumhuriyeti ilan etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temelinde; çağdaş yurttaş, toplum ve devlet hedeflerine ulaşmayı sağlayacak prensipler özenle yaşama geçirilmiştir. Gücünü ulusundan alan demokrasinin hayat bulması, çağı yakalayıp daha da ileriye ulaşma imkanına kavuşması, kadın ve erkeğin eşit, bağımsızlığın daimi olduğu Atatürk'ün en önemli eseri olan, Türk ulusuna armağan ettiği ve ona en uygun idare şekli olan, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devlet niteliğine haiz, Türkiye Cumhuriyetiyle birlikte mümkün olmuştur.

Atatürk ilke ve devrimleriyle yaşamayı benimsemiş ve onun işaret ettiği çağdaş ve ileri medeniyet seviyesine ulaşmak, adadaki varlığını sonsuza dek özgür olarak sürdürmek için Kıbrıs Türkü’de kendisine düşen görevleri geçmişte olduğu gibi gelecekte de yapmaya devam edecektir.

Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 97’nci kuruluş yılını en içten duygularla kutlarken, bu mutlu günde başta Ebedî Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve canlarını feda eden şehitlerimiz, ebediyete intikal etmiş gazilerimiz ve silah arkadaşlarımızın aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğilirken, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.”