TÖRE

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, yeni yılın, Türk milletine ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, “2020 yılını geride bırakırken yaşanılan salgın hastalıktan korunmak için büyük çabalar serf edildi. Fedakârlıklarla geçen 2020 yılında ekonomimiz çok büyük zararlar yaşamıştır” diyerek, 2021 yılında hem salgın hastalığa karşı hem de ekonomiyi kurtarma yönünde çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Zorlu Töre, mesajında, “Yeni yılın Kıbrıs Türk halkına mensubu olmakla şeref duyduğumuz Türk milletine ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim” ifadelerine yer verdi.

ARIKLI

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, yayımladığı yeni yıl mesajında, 2021 yılında da yeni projeler üretmeye, sağlam ekonomik zeminde oluşacak güçlü bir KKTC için hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

Arıklı, mesajında, “tüm dünyanın ve milletimizin geleceği bakımından çok sıkıntılı gelişmelerin ardı ardına yaşandığı bir yılı geride bırakıyoruz, 2021 yılına yeni ümit ve hedeflerle giriyoruz. 2021 yılının başta milletimiz olmak üzere insanlık alemi için hayırlar getirmesini daha güzel bir geleceğe ulaşmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

“2021 yılında da milletimiz için yeni projeler üretmeye, azimle çalışmaya, sağlam ekonomik zeminde oluşacak güçlü bir KKTC idealiyle milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz” diyen Erhan Arıklı, tüm vatandaşların yeni yılını kutlayarak, 2021 yılının ülkeye ve tüm insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi temennisini dile getirdi.

ÜSTEL

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel, 2021 yılının ülke, dünya ve insanlık için barışın ve hoşgörünün egemen olduğu güzel günler getirmesi dileğinde bulundu. Üstel, yeni yılda ulaştırmada yeni projeler ve yatırımlar için yoğun çalışma içinde olacaklarını belirtti.

 Üstel yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, bu yıl yaşanan olumsuzlukların hepsinin yeni yılda son bulmasını yürekten temenni ettiklerini belirtti.

Göreve geldiği günden beri hiç azalmayan hizmet aşkıyla yeni projeler ve yeni yatırımlar için Bakanlık olarak 2021 yılında yoğun çalışma içerisinde olacaklarını vurgulayan Üstel, “En büyük destekçimiz olan halkımızdan aldığımız güçle, hizmet yolunda gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya devam edeceğiz. Halkımızın yüzünü güldürecek projelerin içinde olacağız.” diye konuştu.

Üstel, mesajında 'Dünyamızın dört bir yanında devam etmekte olan asrın salgını, terör ve şiddetten, yoksulluktan insanlığın kurtulması, sevgi, barış ve hoşgörünün hakim olduğu, temel insan hak ve hürriyetlerinin her yerde sağlandığı bir dünya ortak özlemimizdir. Yeni bir yıl, yeni başlangıçları ve umutları beraberinde getirmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın yeni yılını en içten duygu ve dileklerimle kutlar, yeni umutlarla karşıladığımız 2021 yılının güzel günler getirmesini dilerim.” ifadelerini kullandı.

ATAOĞLU

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 2021’de turizm ve çevre alanında, 20202’nin tüm olumsuzluklarını unutturmak için çalışacaklarını vurguladı.

DP’den yapılan açıklamaya göre Ataoğlu, her sektörün 2020 yılında tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi döneminden ciddi dersler çıkardığını vurguladı.

Turizmsiz bir KKTC’nin düşünülemeyeceğini ifade eden Ataoğlu, şöyle devam etti:
“Bugün bunu her bir vatandaşımız ve ülke yönetimine yön verenler eminim artık daha net görmektedir. Cennetten bir ada olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne hep beraber sahip çıkmalıyız. Temiz ve sürdürülebilir bir çevre için çalışarak, kültürümüzü tanıtarak, turizme dört elle sarılarak, ülkemizi kalkındırmalıyız.

Özellikle turizm paydaşlarımız için çok zor geçen 2020’nin yaralarının hızla sarıldığı, pandemi sonrası dünyanın en güvenli ülkesi pozisyonunu alan bir KKTC için 2021’i umutla karşılamalıyız.”

Şimdi, yeniden, geçmişte başardıklarını başlangıç kabul ederek 2021’de de aynı kararlılıkla, aynı azimle bu yolda yürümeye devam etmeleri gerektiğini belirten Ataoğlu, “Bunun için gece gündüz demeden çalışacağız ve en büyük şansımız Anavatan Türkiye ile birlikte tüm zorlukları geride bırakarak refah ve huzur içinde yarınları inşa etmeye devam edeceğiz.” dedi.

2021 yılında doğası, çevresi, kültürü, tarihi ve muntazam ev sahipliği ile dünyanın tercih ettiği destinasyon olmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Ataoğlu, dünyada savaşların bittiği, hastalıkların yok olduğu ve göz yaşının son bulduğu yeni bir yıl dileğinde bulundu.

ÇAĞMAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, 2021 yılının Kıbrıs Türk halına ve dünyaya sağlık, barış, huzur ve refah getirmesi dileklerini iletti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman yayımladığı yeni yıl mesajında “2021 yılının milletimize ve dünyaya sağlık, barış, huzur ve refah getirmesini temenni ediyor; toplumsal hayatımızda daima sağduyunun hoşgörünün kardeşliğin sevgi ve saygının hakim olmasını diliyorum. Bu duygu düşüncelerle, tüm halkımızın yeni yılını en içten duygularımla kutluyor, selam sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı

TAÇOY

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Milletvekili Hasan Taçoy, yeni yıl için sağlık ve dayanışma temennisinde bulundu.

Hasan Taçoy, yayınladığı yeni yıl mesajında, “2020’ye veda ederken, dünyadaki gelişmeler, yaşadığımız kötü günlerin geride kalacağını gösteriyor. Aşı ile ilgili başarılı çalışmalar, yeniden eski günlere dönebileceğimizin habercisi. Kıbrıs Türkleri olarak, 2021’de daha çok çalışacağız. Daha fazla fedakarlık yapacağız. Daha çok dayanışacağız. Zira, 2020’nin bize öğrettiği bunlardır” dedi. 

Kıbrıs Türk halkının en zor koşullarda dayanışmayı bildiğini kaydeden Taçoy, “Önce sağlık sonra dayanışma dileklerimle, yeni yılın herkese

EROĞLU

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yeni yıl mesajı yayımladı.
Eroğlu mesajında, 2020 yılında yaşananları değerlendirerek, yeni yılın tüm ülkelere sağlık ve mutluluk getirmesini temenni etti.
“İnsanlık için hayat yolculuğumuz kâh acıları, kâh sevinçleri ve güzellikleri ile devam eder gider. Gitmekte olan takvim yılının sonunda, yeni yılın başında ise geleneksel olarak geçmiş yılın bir değerlendirmesi yapılır” diyen Eroğlu, 2020 yılının, kovid-19 salgını nedeniyle, dünya tarihine insanlık için kötü bir yıl olarak damgasını vurduğunu belirtti.
“SAĞLIK SİSTEMİMİZİ DAHA DA GÜÇLÜ HALE GETİRMEMİZİN ZAMANI ARTIK GELMİŞTİR”
Yeni yılda en başta salgının sona ermesini ve bozulan ekonomilerin düzelmesini, sağlıklı, mutlu, güzel günler yaşanmasını temenni eden Eroğlu, aşının umulan faydayı sağlamasını diledi.
Eroğlu, salgından kurtulma noktasına gelinceye dek maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanın, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunda uzak durmanın ve kalabalıklar yaratılmamasının şart olduğunu vurguladı.
Eroğlu mesajında, “Kovid-19 salgını ile birlikte her şeyden önce sağlığın gelmesi gerektiğini bir kez daha yaşayarak anladık, kanıksadık. Bu noktadan hareketle sağlık sistemimizi özellikle doktor, hemşire, alt yapı ve teknik olanaklar bakımından daha da güçlü hale getirmemizin zamanı artık gelmiştir. Türkiye’nin katkıları ile yapılan Acil Durum Hastanesi ile yapılması kararlaştırılan 500 yataklı yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi sağlık alt yapımızın güçlendirilmesi için çok değerli ve önemli atılımlardır. Bu atılımlara sağlık alanında ihtiyaç duyulan insan kaynaklarımızın geliştirilmesi ve halkımızın bilinçlendirilmesine gereken önemi vermeyi de eklersek sağlık alanında önemli mesafe almış olacağız” ifadelerini kullandı.
“ERDOĞAN’IN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME YÖNELMEK GEREKTİĞİNİ TÜM DÜNYAYA İLAN ETMESİNİ TARİHİ BİR ADIM OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM”
Mesajında ekonomiye de değinen Eroğlu, ekonomide yaşanan sıkıntıların aşılması için Devletin Türkiye ile yoğun ve planlı bir çaba içerisine girmesinin elzem hale geldiğini söyledi.
Devletin sektörleri kaderine terk etmemesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, sıkıntıların aşılması için tüm kaynak ve olanaklar ile bilim insanlarının, bürokratların ve sektör temsilcilerinin seferber edilmesi gerektiğini belirtti.
Ülkede 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı ve hükümette yaşanan değişimlere işaret eden Eroğlu şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte Kıbrıs konusunda egemenliğe dayalı iki Devletli çözüm modelinin Birleşmiş Milletlerin önüne resmi çözüm önerimiz olarak konulmasını doğru buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en yetkili kişisi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım Cumhuriyet Bayramımızda, Kıbrıs konusundaki Birleşmiş Milletler parametrelerinin artık değişmesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyarak federal çözümün olmayacağının belli olduğunu, iki devletli çözüme yönelmek gerektiğini tüm dünyaya ilan etmesini tarihi bir adım olarak değerlendiriyorum. Daha önce de defalarca ifade ettiğim gibi Kıbrıs Türkü’nün en başta gelen yurt ödevi Devleti’ne, egemenliğine, güvenliğine sahip çıkmaktır.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’nin kapalı Maraş’ın açılması için attığı adımların ve izlenen politikanın tarihsel öneme haiz olduğunu aktaran Eroğlu, “Rum tarafına Kıbrıs Türk Halkı ve Türkiye olarak onların attığı adımlar ve haklarımızı gasp etmeye devam etmeleri karşısında hareketsiz kalmayacağımızı göstermek zorundayız. Aksi takdirde gelecek nesiller bizlerden haklarını yeterince korumadığımız için hesap soracaktır” dedi.
“YENİ HÜKÜMETİN ÖNÜNDE ÇÖZMESİ GEREKEN ÖNEMLİ SORUNLAR VARDIR”
İç konulara da değinen Eroğlu, mesajına şöyle devam etti:
“Belli ki yeni hükümetin önünde çözmesi gereken önemli sorunlar vardır. İnanıyorum ki her şeyden önce Halkımız ve Devletimiz düşünülür, çok kritik bir süreçten geçilmekte olunduğunun bilinci ile birlik ve beraberliğe önem verilir. 
İnanıyorum ki ciddi bir şekilde çalışılırsa Türkiye’nin de desteği ile sorunları aşmak mümkün olacaktır.
Devletlerin, halkların, partilerin hayatlarında kavga, çatışma, gereksiz didişme kaldırmayan hassas, kritik dönemler vardır. Bana göre KKTC şu anda öyle bir dönem geçirmektedir. 
Bu duygu düşüncelerle yeni yılın tüm ülkelere ve ülkemize sağlık ve mutluluk getirmesini diler, tüm halkımıza sevgi ve saygılarımı sunarım.”

ÇAKICI

Toplumcu Kurtuluş Partisi – Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı yenı yılda da halkın yanında durarak doğru seçenek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

TKP-YG Genel Başkanı Çakıcı yeni yıl mesajı yayımlayarak 2020 yılını değerlendirdi.

Çakıcı mesjında şöyle dedi:

“Yeni yılı yeni umutlar, beklentiler ve hedefler bütünlüğüyle ele alacak olursak, demokratik laik toplum yapımızın korunup geliştirildiği, kişisel veya partisel çıkar yerine toplumsal çıkarların öne çıkarıldığı, yurdumuzda ve dünyamızda öncelikli olarak sağlıklı bir yaşam, barış, huzur ve refah umutlarının yükseldiği bir döneme geçilmesi hedefimizle tüm yurttaşlarımızın yeni yılını kutlar, bu hedefler doğrultusunda kararlı ve örgütlü bir mücadeleye davet ederiz. Geçmişte olduğu gibi yeni yılda da halkımızın yanında durarak doğru seçenek olmaya devam edeceğiz.”

Çakıcı, beklentilerin ve umutların gerçekleşmediği bir yılı daha geride bıraktıklarını belirterek, 2020’nin  ekonomik çöküntü yanında politik vaatlerin de tümden boş çıktığı bir yıl olduğunu ileri sürdü.

Çakıcı, dünyada olduğu gibi ülkede de etkisini artıran koronavirüs salgınının  alınan tedbirlerin yetersizliği ve denetim eksikliğinden dolayı halkın  sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini öne sürdü.

Çakıcı şu ifadeleri kullandı:

“Yolsuzlukların usulsüzlüklerin hesabını sormak için seçmenden oy isteyenler 2020 yılı içinde hesap sormayı değil bunları yapanların ortağı olmayı tercih etmiştir. Halka vaat edilen reformlar hükümettekiler tarafından  hatırlanmadı. 2020 yılı da bundan öncekiler gibi halka ait kurumları birilerine peşkeş çekilmesi amaçlı çabaların yoğunluğuna tanık olarak tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tavan yapan dış müdahaleler, UBP kurultayı ve hükümet kurma sürecinde de devam ederek, toplumun demokratik iradesi yok sayıldı. Kıbrıs sorunu bu yıl da kalıcı siyasi bir çözüme ulaştırılamazken partimizin de savunduğu federal çözüm şekli yerine aslında statükonun devamı anlamına gelen “iki devletli çözüm” modeli üzerine yapılan açıklamalar birbirini takip etti. 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın açılması ile ilgili girişimler şovdan ileri gitmezken, uluslararası alanda suçlanmamıza sebep oldu.”

Yılda en az iki kez belirlenmesi gereken asgari ücretin şubat ayında bir kez belirlenerek, asgari ücretle yaşamaya mahkum edilen yurttaşların açlık sınırının altında bir yaşama mahkum edildiğini idia eden Çakıcı, ekonominin lokomotif sektörleri sayılarak uzun yıllardan beridir devlet eliyle desteklenen turizm ve eğitim sektörlerinin durma noktasına geldiğini, çok sayıda esnafın  kepenk indirmek zorunda kaldığını kaydetti..

Çakıcı şu ifadelere de yer verdi:

“Vergi reformu yapılıp büyük sermaye çevrelerine tanınan sınırsız muafiyetler bu yıl da kaldırılmadı. Eğitim reformu yapılıp bilimsel demokratik eğitim sistemi yerleştirilmezken teokratik sisteme geçiş adımları atılmaya devam edildi.

Tarım reformu yapılıp teşviklerin 5-6 büyük sermaye sahibi aileye gitmesi yerine küçük ve orta ölçekli üretimin desteklenmesi bu yıl da gündeme gelmedi. Özel sektör çalışanları bu yıl da üvey evlat muamelesi görmeye sendikalaşmalarının önündeki engeller korunmaya devam edildi. Kirada oturan evsiz yurttaşlarımızın konut sahibi olması için bu yıl da hiç girişim yapılmadı. Kadın ve gençlere yönelik iş kurma amaçlı destekler de hükümetin gündemine hiç gelmedi. Rant amaçlı çevresel tahribat ve dere yatakları işgalleri sürdürülerek felaketlere davetiye çıkarılmaya devam edilirken, yollardaki alt yapı yetersizliği bu yıl da can almaya devam etti.”

EMEKLİ ASSUBAYLAR DERNEĞİ

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubayları Derneği bugün yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, tüm halkın yeni yılını kutladı.

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubayları Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü tarafından yayımlanan mesajda, “Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığının, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının, Polis Teşkilatımızın mensuplarının ve değerli üyelerimizin aileleri ile birlikte yeni yılını en içten duygularımızla kutlar, 2021 yılının öncelikle sağlık, mutluluk ve huzur dolu güzel yarınlar getirmesini temenni ederiz” denildi.

HAK SEN

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN) Başkanı Eren Büyükoğlu, yeni yılın, emekçi halkın örgütlülüğü arttığı oranda umut dolu bir yıl olacağı inancını belirtti.

Yeni yıl nedeniyle mesaj yayımlayan Büyükoğlu, geride bırakılan 2020 yılının tüm dünya gibi ülkedeki halk için de sıkıntılarla geçtiğinin bir gerçek olduğunu ifade etti.

Dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarının yanı sıra, Türk Lirası’nın değer kaybı ile halkın hissettiği ekonomik sıkıntıların ciddi boyutlara ulaştığını savunan Büyükoğlu, şöyle devam etti:

“Çalışma yaşamındaki sıkıntılar, yoksulluk sınırında asgari ücret, elzem hizmetlerdeki yetersizlikler, özel sektördeki örgütsüzlük, eşitsizlik ve güvencesizlik zaten yıllardır yaşadığımız problemler arasındaydı.”

“MÜCADELE İLE DAHA GÜZEL GÜNLER…”

Büyükoğlu, 2020 yılında karşılaşılan ekonomik zorlukların bir gecede ortadan kalkmayacağını, ancak emekçi halkın örgütlülüğü arttığı oranda umut dolu bir yıl olacağını ifade ederek, “En zor zamanlar, mücadele ile yerini daha güzel günlere bırakır” ifadesini kullandı.

Tüm halkın yeni yılını kutlayan Büyükoğlu, sağlık çalışanları başta olmak üzere, içinden geçilen salgın döneminde büyük sıkıntılar yaşayan halk için 2021 yılının daha güzel bir yıl olmasını temenni etti.

İŞAD

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği, sağlık koşullarının başta düşünülmesi kaydıyla insan yaşamındaki sürdürülebilir faaliyetlerinin ön koşulunun ekonomik yaşamın devamlılığı olduğunu vurguladı.

Dernekten yayımlanan mesajda, faaliyetleri genişletmek sureti ile insan dolaşımının ve akışının planlı bir şekilde devam etmesi gerektiği kaydedilerek,  “Yeni yaşamı düzenleme ve planlama için daha fazla çaba ve hassasiyetle davranılması gerekmektedir” denildi.

Empati olgusu ile iyi irdelenerek, yeni yılda öngörülü hassasiyetlerin oluşturulmasının, iyi bir yaşam ve geleceğin ilk adımları olduğu belirtilen mesajda, adil ve eşit yaşama erişmeyi umuduyla yeni yılın, halka sağlık, mutluluk ve bol bereket getirmesi dilendi.

Editör: TE Bilisim