Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki yemekli görüşme  toplamda yaklaşık 3.5 saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri liderler toplantısında  yeni bir durumun ortaya çıkmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yaklaşık 9,5 aylık aranın ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki resmi ikametgahında 2 saatlik baş başa bir görüşme gerçekleştirdi; ardından Spehar’ın da katılımıyla akşam yemeğine geçildi. Liderlerin görüşmesi toplamda yaklaşık 3.5 saat sürdü.

LİDERLER GÖRÜŞMESİ

BM: “DÜRÜST VE AÇIK ŞEKİLDE”

Görüşmenin ardından ilk açıklama BM Kıbrıs Barış Gücü tarafından yazılı olarak geldi. Yapılan kısa açıklamada ara bölgede Spehar’ın resmi ikametgahında yer alan baş başa görüşmede, “Akıncı ile Anastasiadis, dürüst ve açık bir şekilde görüş alış verişinde bulundu.”

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ  GİBİ OLAMAZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin yaklaşık yarım saat  Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ve danışmanlarıyla  değerlendirme yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu.

Crans Montana’da tarihi bir fırsat kaçırıldığını söyleyen Akıncı,  “Hiçbirşey  artık eskisi gibi olamaz” dedi.

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

 “BELİRGİN FARKLILAŞMA GÖREBİLMİŞ DEĞİLİZ”

Akıncı, toplantıda  yeni bir durumun ortaya çıkmadığını, Rum tarafının tavrında  belirgin bir farklılaşma görmediğini ifade etti.  

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

 “DOĞAL GAZ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDUM”

Cumhurbaşkanı  Akıncı görüşmede doğal gaz konusunu da gündeme  getirdiğini belirterek,  bundan sonra olabilecekler konusunda uyarılarda bulunduğunu anlattı.

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

APLIÇ VE DERİNYA KAPILARININ AÇILMASI

Cumhurbaşkanı Mustafa   Akıncı toplantıya gitmeden önce özellikle  Aplıç kapısı konusunda Rum tarafından bilgi talep ettiğini anlattı ve veirlen bilgileri paylaştı

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

 “SÜREKLİ DANIŞMAN DEĞİL GEÇİCİ GÖREVLENDİRME”

Cumhurbaşkanı Akıncı,   BM Genel Sekreteri’nin özel temsilci atayabileceği şeklinde duyumlar olduğunu ancak netleşmiş bir durum olmadığını kaydetti.

AKINCI’DAN DEĞERLENDİRME

 “ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİNİN İP UÇLARINI GÖREMEDİM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir soru üzerine de,  Rum tarafında bir zihniyet değişikliği olması gerektiğini daha önceden de dile getirdiğini,  ancak Anastasiadis ile görüşmesinde bu zihniyet değişikliğinin ip uçlarını göremediğini ifade etti.

 

**

 

 

Editör: TE Bilisim