Sağlık Bakanı Ali Pilli, KKTC’de koronavirüs salgını nedeniyle alınan kısıtlama kararlarının süresinin dolacağı 30 Nisan’dan sonraki sürecin nasıl yürütüleceği konusunun yarın, Enfeksiyon Üst Kurulu’nun genişletilmiş toplantısında ele alınacağını açıkladı.

Pilli, kendisi başkanlığında yapılacak bu toplantıda, 30 Nisan sonrası izlenecek bir yol haritasının ve bir zaman çizelgesinin ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Pilli, KKTC’de ilk koronavirüs vakasından bugüne 42 gün geçtiğini belirterek, bu süreçte pek çok tedbir alındığını, eksiklerin giderildiğini ve giderilmesi için girişimler yapıldığını söyledi. Bakan Pilli, koronavirüsle ilgili yol haritalarını daha ülkede vaka görülmeden hazırladıklarını belirtti.

BUGÜN 317 TEST… POZİTİF VAKA YOK

Meclis’te son konuşmayı Sağlık Bakanı Ali Pilli yaptı ve ilk olarak bugün yapılan test sonuçlarını açıkladı.

Bugün 317 test yapıldığını, pozitif vaka olmadığını duyuran Pilli, testlerin hem PCR, hem hızlı testler olduğunu kaydetti.

Bakan Pilli, küresel bir krizle karşı karşıya olduklarını, tüm ülkelerin beklenmedik bir anda, beklenmedik bir krizle karşı karşıya kaldığını anlattı.

İnsanlığın yaşanan süreçte, gerekli dersleri de çıkararak normale dönmesi dileğinde bulunan Pilli, Dünya Sağlık Örgütü’nün Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde görülen koronavirüsü 11 Mart’ta pandemi ilan ettiğini kaydetti.

Bakanlığının konuyu ciddiyetle ele aldığını, hastalıkla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden veri toplayarak gerekli çalışmaları başlattığını belirten Ali Pilli, bu süreçte bakanlığın çalışmalarını ve süreci anlattı.

Covid-19 mücadelesi bağlamında yapılanları sıralayan Sağlık Bakanı Ali Pilli, toplantılarda alınan kararlar uyarınca, halkı bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını, havalimanı ve giriş kapılarında önlemler alındığını, hastanelerde düzenlemelere gidildiğini söyledi.

Bir pandemi hastanesi avam projesinin ta aralık ayında masaya konulduğunu bildiren Pilli, şubat ayında İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin cumhurbaşkanlığında yaptığı toplantıda aldığı kararları da uyguladıklarını bildirdi.

Ali Pilli, 28 Şubat’ta Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangına rağmen konuya ciddiyetle yaklaştıklarını ve bugün Avrupa ülkelerinin içine düştüğü duruma düşmediklerini söyledi.

“YOL HARİTAMIZI VAKA GÖRÜLMEDEN HAZIRLADIK”

Küresel krizin hep birlikte atlatılacağı umudunu ifade eden Bakan Pilli, ilk olarak Alman turistlerde görülen koronavirüsle ilgili yol haritalarını daha ülkede vaka görülmeden hazırladıklarını belirtti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, hiçbir sağlık personeline hastalık bulaşmadığını kaydederek, tüm charter seferlerin durdurulması yaşamsal kararının hastalığın seyrini etkilediğini; eldiven, maske ve dezenfektanların denetime tabi mal kapsamına alındığını anlattı.

Karantina hastanesi konusunun bu süreçte çok tartışıldığını, hastanedeki yangın nedeniyle birçok servisin kullanılamaz hale geldiğini belirten Bakan Pilli, Lefkoşa’daki hastane pandemi hastanesi ilan edilince zaten protokol gereği halihazırda kullanılan Kolan Hastanesi’nin devreye konulduğunu, ayrıca Mağusa, Cengiz Topel ve Girne hastanelerine de hasta sevk edildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Pilli, hastanede ve kiraladıkları bir yurtta toplam 173 yatağın yoğun bakım amacıyla, solunum cihazlarıyla hazır olduğunu açıkladı.

Temaslı takibine önem verdiklerini ve bu konuda iyi yol aldıklarını belirten Pilli, toplu yerlerde uyulması gereken kurallarla ilgili de genelge yayımladıklarını bildirdi.

3 bin 84 kişiye 21 gün ev karantinası uygulandığını, bu kişilerin sürekli telefonla arandığını kaydeden Pilli, 18 Mart’tan itibaren otellerde ve yurtlarda karantina uygulamasına geçildiğini, toplamda 1834 kişinin devlet gözetiminde karantinada tutulduğunu ve bu kişilere sürecin sonunda test uygulandığını, halen 510 kişinin karantina merkezlerinde olduğunu söyledi.

“42 GÜNDE PEK ÇOK TEDBİR ALINDI”

İlk vakadan bugüne 42 gün geçtiğini belirten Pilli, bu süreçte pek çok tedbir alındığını, eksiklerin giderildiğini ve giderilmesi için girişimler yapıldığını bildirdi.

“HERKES KENDİNE DÜŞENİ YAPARSA BU SAVAŞI KAZANIRIZ”

Salgının bir süre daha devam edeceğini kaydeden Pilli, “Bir müddet daha Covid 19’la yaşamak zorundayız. Herkes kendine düşen görevleri yaparsa bu savaşı kazanırız” diye konuştu.

Virüsün sürekli mutasyona uğradığını, bunun iyi yönde olması umudunu ifade eden Ali Pilli, insan vücudu virüsü tanıdıkça daha iyi önlemler alınacağını kaydetti.

Pilli, yanan hastanenin tamir, boya ve havalandırma yapılarak eski durumundan daha iyi duruma getirildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Pilli, hastanenin bağımsız bölümleri pandemi için bazı bölümlerinin ise normal vakalar için kullanıma hazır olduğunu bildirdi.

VENTİLATÖR SAYISI 54… 105 TANE DAHA GELECEK

Hastane içinde pandemi için 150 yatak ayrılmış olacağını kaydeden Pilli, sürecin başında 36 olan ventilatör (solunum cihazı) sayısının bağışlar ve alınanlarla birlikte şu anda 54’e yükseldiğini açıkladı.

“Geriye kalan ve bağışlanan 25 adet, İhaleyle çıkılarak alınan 40 adet ve AB tarafından hibe edileceği sözü verilen 40 adet ventilatörü de devreye soktuğumuzda toplam 105 adet daha ventilatörü devreye sokmuş olacağız” diyen Bakan Pilli, mayıs ayında sayının 159’a ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

Mağusa Devlet Hastanesi’ni üçüncü basamak hastane seviyesine getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ali Pilli, kamu hastanelerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“ŞU ANDA TEST KİTİ SIKINTIMIZ YOK”

Tıbbi malzeme ve laboratuvar ihtiyaçlarında eksiklik oluşmaması için yoğun çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Sağlık Bakanı Pilli, “Şu anda test kiti sıkıntımız yoktur. Elimizde bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar stok mevcuttur. Her hafta uçaklarla yeni kitler de elimize gelmektedir. Anavatan Türkiye her zaman olduğu gibi yanımızda olmaya devam ediyor... Gerek koruyucu malzemeler gerekse kitler konusunda Türkiye Sağlık Bakanlığı ile büyük bir uyum içerisinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Bakan Pilli, vatandaşlara da katkıları için teşekkür etti.

Ellerinde şu anda 4 bin adet PCR test kiti bulunduğunu, 5 bin kitin de AB’den geleceğini bildiren Pilli, hızlı kitin ise 3 bin adet olduğunu kaydetti. Kitleri getirmenin gerçekten sıkıntılı olduğunu ifade eden Bakan Pilli, daha kaliteli kitler aldıklarını, kitlerin tümünün bağış olarak geldiğini söyledi.

“ŞEFFAFIZ”

Bu süreçte son derece şeffaf olmaya ciddi gayret gösterdiklerini, ellerindeki her veriyi halkla paylaştıklarını, paylaşmaya da devam edeceklerini vurgulayan Pilli, “Bu verilerin sağlıklı bir kanaldan ve tek elden verilmesine ayrı bir önem veriyoruz. Biliyorsunuz böylesi dönemler, yapılan dezenformasyon yüzünde son derece kötüye dönebilir. Halk paniğe sokulabilir. Bunu kimsemiz istemeyiz” dedi.

30 Nisan sonrasındaki sürecin nasıl yürütüleceği konusunda yarın, Enfeksiyon Üst Kurulu’nun kendisi başkanlığında ve genişletilmiş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceğini açıklayan Sağlık Bakanı Ali Pilli, “Bu toplantıda 30 Nisan sonrası izlenecek bir yol haritasının ve bir zaman çizelgesinin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Hepimiz emin olmalıyız ki izlenecek olan yol haritası, 4 aydır güçlendirdiğimiz sağlık altyapı kapasitemiz de düşünülerek çizilecek ve ona göre kararlar üretilecektir” diye konuştu.

Bilim insanlarının ortaya koyacağı açılımların beklenmesini isteyen Bakan Pilli, “Toplum sağlığı neyi gerektiriyorsa biz o kararı üretecek ve bakanlar kurulumuza önerilerimizi sunacağız” dedi.

Sağlık personeline ve riskli meslek gruplarında çalışan tüm vatandaşlara teşekkür eden Sağlık Bakanı Ali Pilli, evlerinde kalan halka da teşekkür etti ve halktan kararlara uyumaya devam etmesini istedi.

Pilli, milletvekillerinin sorusu üzerine 30 Nisan sonrası için kararın Enfeksiyon Üst Kurulu’nun yarın yapacağı genişletilmiş toplantıda alınacağını, bu aşamada bir şey söylemesinin doğru olmayacağını kaydetti.

Bakan Pilli Meclis’te daha sonra milletvekillerinden gelen soruları da yanıtladı.

Özellikle pandemi hastanesi konusunda değişen kararlarla ilgili bilgi veren Pilli, Mağusa Devlet Hastanesi’nin en başta oy çokluğuyla alınan pandemi ilan edilmesi kararının yanlış olduğunu söyledi. Kolan Hastanesi’yle yapılan protokol uyarınca buraya koronavirüs süreci öncesinde de hasta sevk ettiklerini belirten Bakan Pilli, Kolan Hastanesi’yle ilgili kararlarının arkasında durduğunu, bu kararın doğru olduğunu, devlet hastanesi doktorlarının çalışmasını sadece bu hastanenin kabul ettiğini söyledi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde risk olsaydı burayı yeniden açmayacaklarını belirten Bakan Pilli, ihtiyaç duyanların gönül rahatlığıyla hastaneye gidebileceğini, ameliyathanelerin de devrede olduğunu ifade etti.

Bakan Pilli, salgının ne zaman biteceğinin belli olmadığını, bu yüzden hastanelerdeki malzeme kullanımının kayıt altına alınması talimatı verdiğini de açıkladı.

“PANDEMİ HASTANESİ YAPILMALI… YİNE İHTİYACIMIZ OLACAK”

Pandemi hastanesi yapımının gündemden kalkmadığını, hükümetin buna karşı olmadığını kaydeden Pilli, “Bu toplum için bu yapılmalıydı. Bugün bu salgın var, yarın başka salgın olabilir. Yine ihtiyacımız olacak” dedi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, test sayısının artırılmasına karşı olmadığını, sayının giderek artırıldığını, 6 kişinin bu testleri özveriyle yapmayı sürdürdüğünü söyledi. Açık olan yerlerde çalışanlara test yapmaya başladıklarını kaydeden Pilli, herhangi bir yerden gelecek ilacı reddetmediğini belirtti. Gerekli altyapının hazırlanmasıyla ve eğitimlerin verilmesiyle test merkezlerinin de artırılabileceğini, devletin kontrolü dışında test yapılamayacağını kurala bağladıklarını kaydetti.

Merkezi Cezaevi’nde herhangi bir koronavirüs vakası olmadığını, gizlenmesinin de söz konusu olmadığını söyledi.

Pilli, ilaç sıkıntısı olmadığını, yeni çıkan antiviral ilaçtan şu anda ellerinde 35 paket bulunduğunu, yakında 100 paket daha geleceğini bildirdi. İş adamları ve halkın desteğiyle gerekenlerin alındığını belirten Pilli, kamu hastanelerinin ve okullarının önemini vurguladı.

Zaman zaman hastane çalışanlarına tarama yapıldığını ve bunlara devam edileceğini kaydeden Bakan Pilli, Lefkoşa ve Gazimağusa hastaneleri bünyesindeki laboratuvarların üçer yerden referans almış gayet iyi laboratuvarlar olduğunu belirtti. Pilli, bir başka soruyu yanıtlarken hastanede psikiyatri servisinin pandemi için hazırlandığını ama yoğun bakım ünitesi olmadığı için kullanılmadığını ifade etti.

Yerinden söz alan Kudret Özersay, ilk günden itibaren koronavirüs salgınıyla ilgili KKTC’nin verilerini Dünya Sağlık Örgütü’ne gönderdiğini söyledi.

Meclis öğlen 12.00’de başladığı toplantısını saat 21.50’de tamamladı. Meclis bir sonraki toplantısını 28 Nisan Salı günü koronavirüs salgınının ekonomiye etkileri konusunda yapacak.